Το εφέ μεταξιού σε τοίχο μπορεί να αναβαθμίσει αισθητικά το χώρο σου. Και για αυτό, ρίξε μια ματιά σε όσα χρειάζεσαι για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα!

Η βαφή με εφέ μεταξιού είναι σαν ένα κομψό φόρεμα για τους τοίχους του σπιτιού σου. Οι τεχνικές για τη δημιουργία τόσο ακριβών οπτικών εφέ εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς, από την ψηφιακή φωτογραφία μέχρι την τοποθέτηση δαπέδων, συμπεριλαμβανομένης και της βαφής των τοίχων του σπιτιού. Είναι δυνατόν όμως να βάψεις οικιακά περιβάλλοντα με αυτόν τον τρόπο, τόσο μόνος/η σου όσο και αναθέτοντας το πινέλο σε έμπειρα χέρια. Ας δούμε αναλυτικά.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα του εφέ μεταξιού;

Στην ψηφιακή φωτογραφία, αλλά και στις εφαρμογές ενός απλού smartphone, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα φίλτρα, συμπεριλαμβανομένου του εφέ μεταξιού για εφαρμογή στις λήψεις. Το μεταξωτό αυτό αποτέλεσμα της βαφής για το βάψιμο τοίχων δίνει αυτή τη γυαλιστερή πινελιά που είναι χαρακτηριστική για το λεπτό ύφασμα που λαμβάνεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Αυτό το εφέ δίνει ιριδίζουσες νότες στις εσωτερικές προσόψεις του σπιτιού και μπορεί να εμπλουτιστεί με αναπαραγόμενα γραφικά μοτίβα, που ονομάζονται «μοτίβα» ή υφές, που πρέπει να τοποθετηθούν μετά το βάψιμο. Το μεταξωτό αποτέλεσμα στο σπίτι μπορεί να επιτευχθεί βάφοντας τοίχους και επιφάνειες, αλλά και εξωτερικούς χώρους, έπιπλα και οροφές.

📌 Διάβασε επίσης: Ψευδοροφή: Πολλαπλοί τρόποι για να την αξιοποιήσεις και την κάνεις στοιχείο σχεδιασμού

Πως λειτουργεί η βαφή με εφέ μεταξιού;

Η ζωγραφική με εφέ μεταξιού είναι μια τεχνική ζωγραφικής πιο κατάλληλη για οικιακούς εσωτερικούς χώρους. Για DIY μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε φυσικές σπιτικές βαφές, ή έτοιμες συνθετικές, με οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά όταν «περνάς» τις διάφορες στρώσεις χρώματος στους εσωτερικούς τοίχους. Η τεχνική συνίσταται στην εφαρμογή μιας αρχικής βαφής με αδιαφανές ή ουδέτερο χρώμα. Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσεις σε δεύτερο βάψιμο ή πιο γυαλιστερές χρωματικές επικαλύψεις, για να δώσεις περισσότερες στρώσεις στη βάση. Επιλέγοντας πιο λαμπερά στρώματα θα έχεις ένα ακόμα πιο φωτεινό και πιο ανακλαστικό εφέ φωτός. Εκτός από κομψότητα, το εφέ μεταξιού έχει το πλεονέκτημα ότι αυξάνει την αντίληψη της φωτεινότητας και του χώρου για όσους παρατηρούν από το εσωτερικό ενός τέτοιου βαμμένου δωματίου.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να δημιουργήσεις έναν DIY πουά τοίχο στο σπίτι σου

Τι χρειάζεσαι για να βάψεις το σπίτι σου με εφέ μεταξιού;

Για να βάψεις τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού σου (ή ακόμα και τα έπιπλα και τις οροφές), αποκτώντας αυτό το εφέ μεταξιού, πρέπει πρώτα να επιλέξεις τη σωστή βαφή. Οι δυνατότητες είναι ποικίλες και η προσφορά εξειδικευμένων λιανοπωλητών ή διαδικτυακών πλατφορμών ποικίλλει επίσης. Σε γενικές γραμμές, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις ακόλουθες λύσεις:

  • φυσικά χρώματα,
  • συνθετικά χρώματα,
  • βαφή ακρυλικών ινών, με διαλύτη και νερό,

Τα χρώματα που πρόκειται να αγοραστούν ή να προετοιμαστούν στο σπίτι πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία:

  • το πρώτο που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση.
  • το δεύτερο, ή τα επόμενα χρώματα, πρέπει να είναι γυαλιστερά, για να εφαρμοστούν για τη στρώση ή πολλαπλές στρώσεις στην επιφάνεια.
  • το τρίτο θα χρησιμοποιηθεί για την τελευταία πινελιά και πρέπει να είναι σατέν, ή διαφανές, γυαλιστερό.
  • Το γυαλιστερό βερνίκι που θα περάσεις στη βασική στρώση καλό είναι να στεγνώσει γρήγορα.

Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή χρωμάτων με βάση διαλύτες που είναι πιο επιβλαβή για την αναπνοή. Για να εκτελέσεις ολόκληρη τη λειτουργία θα χρειαστείς:

  • έναν κουβά,
  • μια σπάτουλα,
  • λίγο γυαλόχαρτο,
  • μια βούρτσα με μαλακές τρίχες,
  • απλό στόκο και
  • λίγη χαρτοταινία για να καλύψεις τα τελειώματα και τις γωνίες που δεν θα βαφτούν.

Πως να βάψεις το σπίτι σου με εφέ μεταξιού;

Αφού αγοράσεις όσα πρέπει, μπορείς να προχωρήσεις στο βάψιμο των τοίχων. Πριν ξεκινήσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το γυαλόχαρτο για να εξομαλύνεις την επιφάνεια των τοίχων και να εξαλείψεις μικρά χτυπήματα και ελαττώματα. Σε περίπτωση ρωγμών ή μικρών τρυπών, μπορείς να εφαρμόσεις απλό στόκο, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφήσεις το στόκο να στεγνώσει και να λιμάρεις περαιτέρω με γυαλόχαρτο.

Πριν βάψεις τη βάση, μπορείς να εφαρμόσεις αστάρι, που βελτιώνει την πρόσφυση της βαφής, και τις επόμενες στρώσεις. Σε αυτό το σημείο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιορίσεις τα περιθώρια και τις γωνίες με κολλητική χαρτοταινία και να ετοιμάσεις τη βάση περνώντας ένα ματ βερνίκι. Θα χρειαστεί να περιμένεις να στεγνώσει το ματ χρώμα, ακολουθώντας πάντα τις σχετικές οδηγίες.

Μόλις στεγνώσει, ο τοίχος μπορεί να ξαναβαφτεί με το γυαλιστερό χρώμα του επιλεγμένου χρώματος. Θα πρέπει να το αφήσεις να στεγνώσεις ακόμη μια φορά και τότε είναι η στιγμή να αποφασίσεις εάν θα συνδυάσεις πολλές αποχρώσεις, συνεχίζοντας με το πινέλο και περιμένοντας να στεγνώσει. Μετά το τελικό στέγνωμα μπορείς να βάψεις με διάφανο γυαλιστερό χρώμα. Αυτή είναι η τελευταία πινελιά που θα δώσει λάμψη και ζωντάνια, σαν μεταξωτό ντραπέ που τυλίγει τους τοίχους του σπιτιού. Το διαφανές βερνίκι θα προστατεύσει τους τοίχους από τη φθορά του χρόνου και από ξένα σώματα, όπως σκόνη ή έπιπλα.

💡 Σκέφτεσαι να κάνεις μια ανανέωση στο σπίτι σου και θες να ξεκινήσεις με τους τοίχους; Ο Spitogatos σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις τον ιδανικό επαγγελματία για ανακαίνιση σπιτιού (ή λοιπές τεχνικές εργασίες), προκειμένου να αποκτήσεις τον χώρο ή το σπίτι των ονείρων σου.

Ποια χρώματα είναι πιο κατάλληλα για αυτό το αποτέλεσμα;

Μερικές αποχρώσεις βαφής είναι πιο κατάλληλες για τη φωτεινή πινελιά με μεταξωτό αποτέλεσμα. Τα χρώματα που θα επιλέξεις σχετίζονται με το προσωπικό σου γούστο καθώς και με τη γενικότερη αισθητική του δωματίου. Ωστόσο, τα πιο κατάλληλα χρώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα παρακάτω:

  • γκρι του περιστεριού,
  • ασημί γκρι,
  • χρυσό,
  • πλατίνα,
  • κίτρινο,
  • μπλε του ουρανού,
  • πράσινο και
  • τριανταφυλλί.

📌 Διάβασε επίσης: Γκρι σαλόνι και συνδυασμοί: 5 τοπ ιδέες για το σαλόνι σου

Δημιούργησε ένα ξεχωριστό σημείο στο σπίτι σου επιλέγοντας να δημιουργήσεις έναν τοίχο με εφέ μεταξιού, αναβαθμίζοντας το στυλ και την αισθητική του δωματίου συνολικά, χωρίς να κάνεις υπερβολές. Εάν αναζητάς περισσότερες συμβουλές και ιδέες για το σπίτι, ρίξε μια ματιά στα άρθρα του blog του Spitogatos και βρες ό,τι χρειάζεσαι!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Neroxytis arwmatiko

Νεροχύτης από fragranite: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;