Αν σκέφτεσαι να ανακαινίσεις ενεργειακά το σπίτι σου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το πάρεις απόφαση. Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 31/10/2021. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να μειώσεις τα λειτουργικά έξοδα της κατοικίας σου με επιδότηση που μπορεί να φτάσει μέχρι 75%.

1. Προϋποθέσεις ένταξης

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τις κατοικίες φυσικών προσώπων και ισχύει και για πολυκατοικίες. Για να είσαι δικαιούχος θα πρέπει να πληροίς τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να κατέχεις την κυριότητα (πλήρη ή ψιλή) ή την επικαρπία στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Να είναι η κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Να έχεις κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS.
  • Να έχεις νομιμοποιήσει τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις (ημιυπαίθριοι κτλ).
  • Το οίκημα να είναι νόμιμο (οικοδομική άδεια που να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας).

Επίσης για να μπεις στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχεις το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (επιδοτείται από το Πρόγραμμα). Αυτό εκδίδεται από ενεργειακό επιθεωρητή, αφού ολοκληρώσει την ενεργειακή επιθεώρηση του κτηρίου.

Έπειτα, μαζί με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και με βάση τα αποτελέσματα της επιθεώρησης θα επιλεγούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα αποφέρουν τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

2. Κριτήρια ένταξης

Η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει η κάθε αίτηση βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης που έχουν διαφορετική βαρύτητα (%):

  • Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%
  • Υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%
  • Βαθμοημέρες θέρμανσης 7%
  • Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 5%
  • Εξαρτημένα τέκνα 5%
  • Μονογονεϊκή οικογένεια 5%
  • Μακροχρόνια άνεργος 5%
  • ΑΜΕΑ 5%
  • Παλαιότητα κατασκευής 3%

3. Επιδότηση

Μόλις βγει η απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα, ο ιδιοκτήτης παίρνει στον λογαριασμό του το 50% της επιδότησης και την καταβάλλει στα συνεργεία μαζί με τη δική του συμμετοχή. Όταν τελειώσει το έργο, ο ιδιοκτήτης παίρνει το υπόλοιπο 50% της επιδότησης και εξοφλεί τα συνεργεία.

Το ποσοστό επιδότησης για κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζονται είναι 40% ανεξάρτητα την εισοδηματική κατηγορία.

Αν ενταχθεί ολόκληρη η πολυκατοικία στο πρόγραμμα, τότε υπάρχει 10% αύξηση της επιδότησης για το κάθε διαμέρισμα.

Επιδοτεί ακόμα: Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Οικοδομική άδεια, Ενεργειακά πιστοποιητικά.

4. Δυνατότητα άτοκου δανείου για τη δική σου συμμετοχή

Έχεις τη δυνατότητα να πάρεις άτοκο τραπεζικό δάνειο για να καλύψεις μέρος της δικής σου συμμετοχής με ευνοϊκούς όρους. Δηλαδή, με χρηματοδοτούμενο επιτόκιο 100% από το ΕΤΕΑΝ και με διάρκεια αποπληρωμής από 4 έως 6 χρόνια.

5. Είδη παρεμβάσεων

Το πρόγραμμα προσφέρει μία πληθώρα ενεργειακών παρεμβάσεων, που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κατανάλωση του ρεύματος. Μπορείς να επιλέξεις ότι σε συμφέρει από:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Αφορά κουφώματα αλουμινίου ή ξύλινα ή/και μόνο ενεργειακά τζάμια και τέντες κτλ.

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης

Αφορά την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτήριο:

Εξωτερικά, εσωτερικά όταν είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την νομοθεσία η τοποθέτηση εξωτερικής, στην ταράτσα και στην πυλωτή του ακινήτου.

  • Συστήματα θέρμανσης/ψύξης

Αφορά διατάξεις αυτομάτου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσης, σύστημα καυστήρα – λέβητα Φυσικού Αερίου / Υγραερίου, γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, συμπαραγωγής Φυσικού Αερίου, λέβητα βιομάζας – πελλέτας ξύλου, αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split unit) για θέρμανση/ψύξη χώρου και Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

  • Συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται: Ηλιακοί θερμοσίφωνες, Ηλιoθερμικό σύστημα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου, Αντλία θερμότητας κ.α.

  • Παρεμβάσεις έξυπνων συστημάτων (Smart Home)

Το νέο πρόγραμμα παρέχει και τη δυνατότητα τοποθέτησης έξυπνων εφαρμογών προσαρμόζοντας το σπίτι σου στην τεχνολογία του μέλλοντος. Διάλεξε ανάμεσα σε έξυπνο φωτισμό (π.χ. πρίζες, φωτισμός LED), συστήματα θέρμανσης και ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες) και απομακρυσμένου ελέγχου (έξυπνοι αισθητήρες).

  • Αναβάθμιση φωτισμού

Τέλος σχετικά με τις αιτήσεις Πολυκατοικιών, οι κοινόχρηστες επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού και την αντικατάσταση των κοινών ενεργοβόρων λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED). Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί έξυπνο σύστημα χρονοδιακόπτη που λειτουργεί ανάλογα με τη χρονική στιγμή (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητα, σημείο εισόδου/εξόδου και κύκλωμα ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.

Τα 10 στάδια για την ολοκλήρωση του έργου

Μπορεί η όλη διαδικασία να σου φαντάζει βουνό, αλλά με τη βοήθεια των ειδικών μηχανικών γίνεται παιχνιδάκι. Δες παρακάτω τα βασικά στάδια για την υλοποίηση της αίτησης και των εργασιών.

Αρχικά:

1. Ενημερώνεσαι για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής (Οδηγός Εφαρμογής του Προγράμματος)

2. Έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (επιδοτούμενο)

3. Έκδοση Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για την πιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού (επιδοτούμενο)

4. Μελέτη από τους εξειδικευμένους μηχανικούς για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού, σύμφωνα με τις ανάγκες σου

5. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δέσμευση ποσού για τις παρεμβάσεις

Αφού μπεις στο πρόγραμμα:

6. Υπαγωγή στο πρόγραμμα

7. Βρίσκεις προσφορές για τις παρεμβάσεις που θέλεις να κάνεις

8. Υλοποίηση Παρεμβάσεων

9. Έκδοση Β’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που αποδεικνύει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου

10. Καταθέτεις τα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος

Προσοχή:

Η αίτηση χρηματοδότησης για το Νέο Εξοικονομώ 2021 υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους δικαιούχους ή τους συμβούλους έργου και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος.

Θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει όλα τα σχετικά πεδία και να έχεις αναρτήσει ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η αίτηση σου. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μόλις την υποβάλεις, έρχεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και δεσμεύεται το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης. Καλή επιτυχία!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων