Newsblog \ Blog - Γίνε γάτα, μείνε γάτα! \ Μυστικά για την αγορά πρώτης κατοικίας
OA_show("150");

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Μυστικά για την αγορά πρώτης κατοικίας

Η αγορά κατοικίας για έναν αρχάριο μπορεί να αποδειχτεί διαδικασία εξίσου μυστηριώδης με τη γέννηση του πρώτου παιδιού : το ίδιο χρονοβόρα (και δε μιλάμε για εφταμηνήτικο εδώ...), τρομακτική και απαιτητική σε προετοιμασία! Όπως πάντα, η άγνοια είναι ευτυχία αλλά η γνώση είναι δύναμη. Οπότε αν δε θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καλό είναι να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την αγορά, τις τάσεις, τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια προτού αρχίσετε να υπογράφετε συμβόλαιο με το ευτυχισμένο χαμόγελο της άγνοιας στο πρόσωπό σας.. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας στην επιλογή της πρώτης κατοικίας κι όταν έχετε τελειώσει με αυτούς υπάρχουν και μερικοί ακόμα!


Κοιτάξτε μακρύτερα από την τιμή!

Αν ανήκετε στα 112 άτομα που μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας χωρίς δανειοδότηση, μπορείτε να προσπεράσετε αυτήν την παράγραφο και να διαβάσετε τα αθλητικά. Οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα συμβόλαια ενός στεγαστικού δανείου πιθανότατα θα είναι το σημαντικότερο έγγραφο που θα υπογράψουμε ποτέ (για όσους δεν έτυχε να παντρευτούν ή να αποφυλακιστούν ποτέ). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι αρκετά κρίσιμο να κατανοήσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας πριν ακουμπήσετε το στυλό πάνω στη διακεκομένη γραμμή στο κάτω μέρος της σελίδας. Κοιτάξτε λίγο μακρύτερα από την απλή αναφορά του επιτοκίου (ειδικά αν είναι χαμηλότερο από τη συνηθη τιμή της αγοράς) και σημειώστε τυχόν πρόστιμα για καθυστερήσεις, την περίοδο εγγύησης για το συγκεκριμένο επιτόκιο (ή αν μετά από κάποιο διάστημα εκτοξεύεται με γεωμετρικούς ρυθμούς 4 ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου!) κι αναλυτικά κάθε χρέωση. Αναζητήστε προσεκτικά τους δανειοδοτικούς όρους για οποιαδήποτε κρυμμένη ή ασαφή χρέωση και ζητήστε πειστικές εξηγήσεις για οτιδήποτε δε σας φαίνεται δικαιολογήσιμο ή απολύτως νόμιμο. Μην το αμελήσετε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξετε να πληρώσετε ένα αρκετά σεβαστό ποσό λόγω τέτοιων χρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικευμένο νομικό στην μελέτη των συμβολαίων σας. (για να μην τον συμβουλευτείτε επειγόντως μετά την υπογραφή τους!)


Πρώτα ξεχρεώστε, μετά αποταμιεύστε!

Ένα σύνηθες λάθος στο οποίο παρασύρονται συχνά οι αγοραστές πρώτης κατοικίας είναι να προσπαθούν να αποταμιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την προκαταβολή, αμελώντας τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Μια λάθος στρατηγική που οδηγεί στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα για να ελαχιστοποιήσετε τα χρέη πιστωτικών καρτών κι άλλων υποχρεώσεων που επιβαρύνονται με υψηλό τόκο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα χρήματα για προκαταβολή. Κι αυτό γιατί τέτοιες υποχρεώσεις αποβαίνουν “ακριβές” και περιορίζουν τελικά την αποταμιευτική σας ικανότητα. Όταν το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 14%, υπερδιπλάσιο δηλαδή του επιτοκίου οποιουδήποτε στεγαστικού γίνεται εύκολα κατανοητό ότι συμφέρει ασύγκριτα να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην αποπληρωμή των πρώτων! Επιπρόσθετα, χρέη τέτοιου είδους περιορίζουν και την δανειοληπτική σας ικανότητα καθώς μια συνηθισμένη τραπεζική τακτική είναι να μην επιτρέπεται οι υποχρεώσεις σας – που περιλαμβάνουν πληρωμές για πιστωτικές, δάνεια για αυτοκίνητο, φοιτητικά δάνεια καθώς και ασφάλειες – να υπερβαίνουν το 40% του ακαθάριστου εισοδήματός σας


Βρήκατε σπίτι; Κρατήστε το!

Προσέξτε επίσης μην κατά τη διάρκεια του αγώνα για να οργανώσετε το χαρτομάνι και το γραφειοκρατικό χάος για την αγορά σπιτιού, ξεχάσετε το ίδιο το σπίτι! Καταλαβαίνουμε την καρμική σας βεβαιότητα ότι αυτό εδώ ακριβώς είναι “αυτό ακριβώς που ψάχνατε” αλλά ρίξτε ξανά μια ματιά στις μικροδιορθώσεις που ίσως απαιτηθούν για να γίνει όντως “τέλειο”. Φροντίστε όλες οι επιδιορθώσεις που απομένουν να ολοκληρωθούν πριν από τη διαδικασία αγοραπωλησίας. Τυχόν επιπλέον κόστη πρέπει να συμφωνηθούν επίσης πολύ πριν με ιδιοκτήτες ή κατασκευαστές, ελέγχοντας πάντοτε την σχετική πρόοδο των εργασιών. Πρέπει να είναι κάπως ενοχλητικό να μετακομίζεις στο καινούργιο σου σπίτι και να ανακαλύπτεις ότι τα μαστορέματα δεν έχουν ακόμα τελειώσει!


Πόσο αντέχετε οικονομικά;

Αν διαβάζετε το παρόν χρησιμοποιώντας την wireless σύνδεσή σας ξαπλωμένος στο deck του ιστιοπλοικού σας και ρουφώντας αργά ένα Μαρτίνι, ξεχάστε το. Αντέχετε αρκετά. (ή πρέπει να επιστρέψετε το ιστιοπλοικό προτού καταλάβει ο ιδιοκτήτης του ότι λείπει από τη μαρίνα….). Η απάντηση τώρα στην αρχική μας ερώτηση είναι συνάρτηση δύο παραγόντων : ποιο είναι το ύψος του δανείου που μπορεί να σας χορηγηθεί και της προκαταβολής που μπορείτε να καταθέσετε για την αγορά; Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ο εξής η ετήσια επιβάρυνση δεν πρέπει να ξεπερνάει το 28% του ακαθάριστου εισοδήματός σας. (Θα έλεγα 30% αλλά δε θα φαινόταν τόσο πειστικό!). Μετά, απόφασίστε για το μέγεθος της προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψιν ότι πάντοτε προκύπτουν κάποια ενοχλητικά έξοδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που δεν ειχατε προβλέψει, που μπορεί να ανέλθουν και στο 2-4% της αξίας του ακινήτου.


Μα αυτά τα ήξερα!

Ναι, είναι αλήθεια ότι τα μυστικά για μια πετυχημένη σε όλα τα επίπεδα αγορά κατοικίας δεν είναι τόσο καλά φυλαγμένα όσο αυτά των Ναιτών Ιπποτών, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι παραμένουν μυστικά γιατί επιμένουμε να τα θυμόμαστε όταν πρόκειται να συμβουλέψουμε άλλους και να τα ξεχνάμε όταν έρχεται η στιγμή να προχωρήσουμε εμείς στην αγορά της! Θυμηθείτε: το βασικότερο όλων είναι να κάνετε μια ρεαλιστική αποτίμηση του χρόνου, της προσπάθειας και των χρημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτή χωρίς να αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να σας παρασύρει σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις. (αυτό, και να επιστρέψετε φυσικά το ιστιοπλοικό που λέγαμε στην προηγούμενη παράγραφο!)
OA_show("151");

Γράψε το σχόλιό σου.

Refresh Captcha
 • , Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
  Καλησπέρα σας, Είμαι 35 χρονών και δουλεύω ως διανομέας σε ένα κατάστημα, όπου δεν μου κολλάει ένσημα. Έχω συγκεντρώσει κάποια ελάχιστα χρήματα ώστε να μπορέσω να αγοράσω ένα οικονομικό διαμέρισμα (10.000 ευρώ), ως πρώτη μου κατοικία. Η ερώτηση μου είναι ότι επειδή φαίνομαι ως άνεργος εδώ και 4 χρόνια θα μπορέσω να το δικαιολογήσω στην εφορία. Και αν ναι, μήπως μπορείτε να με ενημερώσετε για το πόσο που θα κληθώ να πληρώσω λόγω τεκμηρίου. Σημείωση: η φορολογική μου δήλωση όλα αυτά τα χρόνια είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
 • , Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017
  Θέλω να αγοράσω ένα διαμέρισμα εδώ στη Ελλάδα και τα λεφτά θα τα φέρω απο εξω και απο τη μου είπαν δεν πληρώνεις φορολογία λόγο συναλλαγής είναι αλήθεια αυτό???
 • , Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016
  θωμας γεια σας ηθελα να ρωτησο νομικα δικαιωματα που εχω αγορασα ενα διαμερισμα το 2012 μπηκαμε μαιο μηνα μεσα οκτωμβριο εβγαλε υγρασια το δωματιο μας μαυρο με πρασινο χρωμα τους καλεσαμε τους εργολαβους για να δουν το σπιτι και τη προβλημα υπαρχη και μας ειπαν θα δουμε θα το φτιαξουμε δεν βρηκαν απο που ειναι η υγρασια σημερα εχει επιδεινωθη το προβλημα εβγαλε και στο παιδικο δωματιο υγρασια πρασινο με μαυρο και στο μπανιο. και στο σαλονι φουσκωσε ο τοιχος στο δωματιο μας καθε πρωι εχει νερο το πατωμα ειναι και ξυλινο τους πηραμε ξανα τηλ και μας ειπαν οτι καποια στιγμη θα ερθουν και να φερουμε εμεις υδραυλικο να το κοιταξουνε και τους ειπαμε να ερθουν αυτη που εχουν κανει τη κατασκευη το θεμα ειναι εαν δεν βρουμε τη λυση μαζι τους μπορουμε να κοινηθουμε νομικα ευχαριστω
 • , Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016
  καλησπερα! προσφατα εμαθα απο γνωστο μου φοιτητη με 67% αναπηρια οτι επειδη του νοικιασαν οι γονεις του σπιτι ωσ γονικη παροχη απαλλαχτηαν απο τον φορο της πρωτης κατοικιας. η οικογενεια μου ενδιαφερεται για αγορα πρωτησ κατοικιας και ηθελα να ρωτησω αν οντως ισχυει κατι τετοιο. Συμφερει να αγορασουν ενα διαμερισμα ωσ πρωτη κατοικια και παραλληλα να μου ενοικιασουν κ μενα? θα απαλλαχτουν απτον φορο?
 • , Κυριακή 10 Ιουλίου 2016
  γιατι να φτιαξω σπιτι στην ελλαδα με συναλλαγμα αφου θα πληρωσω ΦΠΑ 24 %
 • , Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
  tha eithela na rotiso ya ena poso peripou 30000 euro danio gia stpiti stin Elllada
 • , Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016
  exoume agorasi ena spiti ke o andraz mou den mbori na pari danio ke feloume nato vtiaksoume ti mboroume nakanoume?
 • , Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015
  ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙς ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ? ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΥΛΟΥΘΕΙΤΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 • , Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015
  Έχω αγοράσει ένα διαμέρισμα και φούσκωσαν τα πλακάκια. Γνωρίζει κανείς πόσο είναι η εγγύηση από το νόμο? Στο συμβόλαιο δεν αναγράφεται κάτι ειδικό. Επομένως, μέχρι πόσα χρόνια είναι υπεύθυνος ο κατασκευαστής?
 • , Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
  Αγόρασα ένα σπίτι για πρώτη κατοικία, δεν φεύγει ο ενοικιαστής, Το συμβόλαιο με τον παλιό ιδιοκτήτη έληξε πριν δύο μήνες, τι κάνω?
 • , Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015
  Θελω να αγορασω ενα σπιτι 35000 ευρω μπορω να παρω δανειο χρειαζονται προκαταβολες ποσα χρηματα πρεπει να διαθετω εκτος δανειου?
 • , Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014
  Καλησπέρα , θέλω να αγοράσω ένα σπίτι 30.000 ευρώ και δεν έχω να τα δώσω μετρητά. Μπορώ να κάνω συμφωνία με τον ιδιοκτήτη και να του δίνω κάθε μήνα ένα Χ χρηματικό ποσό ;
 • , Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014
  αν αγορασω σπιτι σε οικοπεδο εκτος σχεδιου, υπαρχει προβλημα?
 • , Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014
  Χτίζω πρώτη κατοικία 144 τμ με συνάλλαγμα 180,000 ευρώ. Πόσο ΦΠΑ θα πληρώσω;
 • , Δευτέρα 16 Απριλίου 2012
  ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΨΟΥΣ 200.000 ΕΥΡΩ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ? ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 400 Ε ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΨΟΥΣ 800Ε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ..
 • , Δευτέρα 16 Απριλίου 2012
  Μπορώ να πάρω ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ για να σπουδάσει το παιδί μου βάζοντας υποθήκη το σπίτι μου? Συνταξιούχος θα είμαι το 2013 ύψους 900 ευρώ ενώ τώρα είμαι άνεργη..
 • , Τρίτη 3 Απριλίου 2012
  Καλησπερα Τον δεκεμβριο αγορασαμε ενα σπιτι 75τ.μ σημερα εμαθα οτι το σπιτι αυτο λογο καποιον μη νομιμων εργασειων που εχουν γινει, καποιες αλλαγες που δεν γνωριζαμε, θα γινει δικαστηριο. εμεις σαν νεοι ιδιοκτητες εχουμε ευθυνη θα πληρωσουμε προστιμο ενω δεν ειχαμε ενημερωθει? τι μπορουμε να κανουμε?
 • , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012
  Θέλω να ρωτήσω σχετικά με στεγαστικό δάνειο. Έχω πάρει στεγαστικό το 2009 για αγορά πρώτης κατοικίας που συνολικά η αξία του σπιτιού είναι 169.000€ Το δάνειο που πήρα έγραφε-60.000€ για αγορά ακινήτου και 140.000€ για επισκευή.το πήραμε μαζί με την γυναίκα μου υπό άλλες συνθήκες,Τώρα είμαστε και οι δύο άνεργοι και ταμείο παίρνει μόνο η γυναίκα μου 450€ και δεν γίνετε να πληρωθεί,τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ?έχουμε απογοητευτεί και οι δύο.Ευχαριστώ.
 • , Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012
  Ergazomestin Ameriki kai thelo na agoraso diamerisma mexri 80.000 ti xriazome na ksero gia to danio to 20%
 • , Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011
  H gynaika mou einai melos e.e.dikaioutai to aforologito prwtis katoikias ?
 • , Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
  Γέια σας θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σε όποιον ξέρει σχετικά με το θέμα,εγω και ο αρραβωνιαστικός μου θα χτίσουμε δυόροφη κατοικία(120)τμ σε δικό τους οικόπεδο θα απαλλαγούμε απο τον φόρο πρώτης κατοικίας? και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα για να απαλλαγείς απο τον φόρο πρώτης κατοικίας πρέπει να είσαι παντρεμένος η να παντρευτείς ?Γιατί κάτι τέτοιο έχω ακούσει.Παρακαλώ οποιος ξέρει κάτι ας απαντήσει.Ευχαριστω πολύ.
 • , Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
  Αγαπητή/τέ κυρία/κύριε,
  Πρόκειται να φύγω από το σπίτι που νοικιάζω στις 4/10 σύμφωνα με to μισθωτήριο συμβόλαιο οφείλω να παραδώσω το σπίτι βαμμένο,χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις γι αυτό ζήτησα από τον πατέρα μου να το βάψει,ο ιδιοκτήτης όμως μου είπε ότι υποχρεούμαι να του δώσω το ενοίκιο του οκτωβρίου για να βάψει το σπίτι.Νομίζω πως εφόσον θα φύγω πριν τις 15/10 δικαιούμαι να πληρώσω το μισό ενοίκιο. Μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει νομικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 • , Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
  Τι πρέπει να προσέξω για την αγορά κατοικίας απο τα σχέδια?είναι σωστή επιλογή ή όχι?..και που πρέπει να απευθυνθώ?Ευχαριστώ πολύ
 • , Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
  Θέλω να αγοράσω ένα σπίτι για πρώτη κατοικία. Το σπίτι είναι ημιτελές στα μπετά. Παίρνω απαλλαγή φόρου ενώ είμαι από την Αλβανία και ζω στην Ελλάδα. Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος
 • , Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011
  Γεια σας. Θα ηθελα να σας ρωτησω ποσο κοστιζει συνολικα η αγορα ενος σπιτιου. Δηλαδη τι πληρωνω στο συνολο( αμοιβη μεσιτη, συμβολαιογραφο, εφορια κτλ). Συγκεκριμενα προκειται για ενα σπιτι 70000 που εχω βρει απο μεσιτη. Δεν ειναι πρωτη κατοικια αφου ο αντρας μου εχει στο ονομα του δυο ακινητα σε ενα εκ των οποιων μενουμε ως οικογενεια. Εγω δεν εχω τιποτα στο ονομα μου, τα χρηματα τα δινουν οι γονεις μου και ειμαι ανεργη. Ευχαριστω εκ των προτερων
 • , Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
  γεια σας.εχω στην κατοχη μου μια γκαρσονιερα 26τμ, την οποια εχω για πρωτη κατοικια και ειχα απαλλαγη φορου. Σκεφτομαι να πρωχωρησω σε αλλη μια αγορα. Μηπως ξερετε πως θα υπολογισω τον φορο που θα πληρωσω βαση αξιας του ακινητου,παλαιοτητας τμ.? ειμαι αγγαμος και μενω φιλοξενουμενος απο την οικογενεια μου. Επισης μπορειτε να μου πειτε αν μπορω κατα την αγορα να πληρωσω την εφορια σε μερικες δοσεις. η πρεπει να πληρωσω εφαπαξ το ποσο. ευχαριστω
 • , Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
  Μετα απο αγοραπωλησιες οικοπεδων το 2003-2004 καταφερα να συμπληρωσουμε ποσο αποκλειστικα για αγορα κατοικιας μιας και η εποχη και ο κριση δεν μας αφηνει περιθωρια να κρατησουμε κατι για τα παιδια μας...η τους αφηνεις ενα δανειο 350.000 ευρω και 4 χωραφια η απο ενα σπιτι δικο τους για παντα . Ψαχνουμε 5 χρονια.... περιμενουμε να πεσουν οι τιμες... Το αξιοθρηνητο ειναι οτι πολλα σπιτια ειναι υπερ υπερ τιμημενα . βλεπεις κατι τιμες 500.000 για κατι κακοκατασκευες του 80 επειδη μπροστα στα 800 μετρα εχει θαλλασα . ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ειναι βασανιστηκο !!! Πουλανε τωρα καργα οι πλουσιοι της δεκαετιας 90-00 βλεπεις παραθαλλασια απο 1,5 εκ ευρω να εοχυν πεσει στα 800 που και παλι κανεις δεν θα τα αγορασει ... για εμας τους μικρους σε 2 χρονια το πολυ αυτα που τωρα εχουν 300-350 με 200 θα τους τα παιρνεις ...αν και εισαι τυχερος και βρεις τον ιδιοκτητη και του πεις και τωρα 200 ...με το πνιξημο που εχουν φαει και τα τεραστια χρεη τους...θα υποκυψει ... γιατι εχει αναγκη πλεον ο κυριος πλουσιος . Εμας μας πηρε 18 χρονια σκληρης οικονομιας και 5 χρονια το ψαξιμο σε περιοχη κοντα στην χαλκιδα ..το 2006 το ειδαμε πρωτη φορα και εκανε 380 (νεοδμητο 2005) ...φυγαμε με δακρυα στα ματια ...αλλα η τυχη και η σκληρη δουλεια και η κριση μας επετρεψε να γινει δικο μας μετα απο 4 χρονια με 240 οπου ο ιδιοκτητης ειδε οτι θα ειναι μανα εξουρανου γιατι τα χρεη ετρεχαν τη κατηφορα. ΥΠΟΜΟΝΗ και ψαξιμο ...κοιταξτε να εχει καλες μονωσεις να ζεσταινεται φτηνα .Οσο για την θεα...αξιζε τα 23 χρονια υπομονης και κουρασης.Και ποσο δικιο ειχαν οι γονεις μας που ελεγαν ..."Και να πεθαινεις δανειο μην υπογραψεις..." η ζωη θελει υπομονη ...
 • , Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011
  Ιωάννα,
  το πιο πιθανό είναι να μη βρεις καποιον ιδιοκτήτη που να τον ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική. Η πώληση ενός διαμερίσματος συνηθώς ακολουθείτει και από την ολική εξοφλησή του την ημέρα των συμβολαιών.
  Ένας δικηγόρος θα μπορέσει να σε κατατοπίσει καλύτερα και να σου απαντήσει στον αν υπάρχει κάποια νομική κάλυψη.
 • , Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
  Καλησπέρα ,

  θα ήθελα να ρωτήσω κατι που μπορεί να είναι και βλακεία. Αν δεν μπορώ να πάρω δάνειο , μπορώ να αγοράσω σπίτι και να να δίνω κάθε μήνα ένα ποσό στον προηγούμενο ιδιοκτήτη μέχρι να εξοφληθεί το συνολικό ποσό? Γίνεται αυτό το πράγμα και να είμαστε όλοι νομικά καλυμένοι?
 • , Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011
  θελω να αγορασω ενα οικοπεδο αντικειμενικης αξίας 33.000Ευρώ.Ξέρω οτι αν το αγοράσω στο ονομά μου θα θεωρηθεί ά κατοικια και δε θα πληρωσω εφορία. Υπάρχει κάποιος τρόπος να μή χάσω το δικαίωμα αγοράς σπιτιού (χωρις να πληρώσω εφορία) ά κατοικίας εως 200.000Ευρώ εξαιτίας του οικοπέδου;

  Ευχαριστώ
 • , Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
  Sofanna,
  εδώ θα βρεις κάποιες συμβουλές όσον αφορά την ανακαίνιση μιας κατοικίας. Ελπίζω να σε βοηθήσει!

  http://www.spitogatos.gr/main/enimerosi/symvoules_protaseis/-renovate-or-relocate-/
 • , Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
  ψαχνω με το φιλο μου να αγορασουμε ενα μικρο φθηνο σπιτι.ειμαι τελειως ασχετη και φοβαμαι οτι θα καταληξουμε να παρουμε κατι πολυ φθηνο που θα θελει τα τριπλασια λεφτα για να γινει σπιτι.μπορειτε να μου πειτε ερωτησεις που πρεπει να κανω στους πωλητες και πραγματα που πρεπει να κοιταξω για να υπολογισω το τελικο κοστος του σπιτιου ωστε να ειναι κατοικισιμο ωστε να ειμαι σιγουρη οτι δεν θα παραλειψω κατι που θα ανεβασει το κοστος πιο πολυ απο οσο αντεχω(με ενδιαφερει να γινει απλα κατοικισιμο).ευχαριστω προκαταβολικα!!
 • , Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
  Αγαπητή Πανδώρα,
  καταρχάς θα έχεις και εσύ δικηγόρο υποχρεωτικά προκειμένου να γίνουν όλες οι διαδικασίες σωστά επομένως μπορεί να σου εξηγήσει όλα αυτά που ρωτάς.
  Νομίζω όμως πως έτσι και αλλιώς στο συμβόλαιο που θα κάνετε θα αναφέρεται ότι έχουν εξοφληθεί τα 2/3 του κόστους του ακινήτου και σε περίπτωση μη καταβολής του υπόλοιπου ποσού θα υπάρχουν κυρώσεις.
  Ο δικηγόρος σου όμως ούτως ή άλλως θα σου πει αν είναι κάτι με μεγάλο ρίσκο ή όχι.
 • , Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
  Καλησπερα σας! Θελω να πωλησω το διαμερισμα μου για το οποιο βρεθηκε ο αγοραστης, αλλα μεχρι να συγκεντρωθουν -θεμα χρονου- ωρισμενα δικαιολογητικα, προτεινε ο αγοραστης (ειναι δικηγορος) να μου δωσει τα 2/3 της αξιας του ακινητου για να κατοικησει αμεσα, να γινουν τα συμβολαια αγοραπωλησιας κανονικα (μεταβιβαση ακινητου), και οταν βγουν τα υπολοιπα δικαιολογητικα να εξοφλησει το σπιτι.
  Αυτος ο τροπος ενεχει καποιο κινδυνο για μενα? Πως θα ειμαι σιγουρη οτι θα εισπραξω και τα υπολοιπα χρηματα ?
  Και μαλιστα οταν τα εχω κανει και την μεταβιβαση... Το Ιδιωτικο Συμφωνητικο ειναι αρκετα ισχυρο και εχει συνεπειες η μη τηρηση του?

  Ευχαριστω θερμα.
 • , Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
  Φαίδρα,
  (τα bold κομμάτια νομίζω πως σε αφορούν)

  1. Απαλλαγή από το Φόρο Μεταβίβασης για αγορά Πρώτης Κατοικίας (ν.1078/80).
  Σε περίπτωση αγοράς οικίας, διαμερίσματος ή οικοπέδου, κατά πλήρη κυριότητα παρέχεται απαλλαγή από το Φ.Μ.Α. εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις
  του νόμου.
  Η απαλλαγή παρέχεται:
  α) Για αγορά κατοικίας από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 75.000 ευρώ.
  β) Για αγορά κατοικίας από έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα, που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι ποσού αξίας 115.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 23.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτών και κατά 33.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα τους.

  Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα) και συγκεκριμένα μόνο σε Ελληνες υπηκόους που κατοικούν στην Ελλάδα, σε ομογενείς από την Τουρκία, Β. Ηπειρο και Κύπρο και τους Πόντιους από τη Ρωσία, εφόσον δεν απέκτησαν την ιθαγένεια τρίτου κράτους και στους υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. που διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στη χώρα μας.
  Συνεπώς δεν δικαιούνται της απαλλαγής οι Ελληνες φοιτητές για όσο διάστημα παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό, οι Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό, είτε σε δική τους επιχείρηση, είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
  Κατ εξαίρεση για τους έμμισθους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό θεωρείται ότι η κατοικία τους βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεπώς δικαιούνται της απαλλαγής. Επίσης, με τις διατάξεις του Ν.2892/2001 η απαλλαγή πρώτης κατοικίας (ν.1078/1980) από το Φ.Μ.Α επεκτείνεται και για τους ομογενείς ή Ελληνες που εργάστηκαν στο εξωτερικό τουλάχιστον για 6 χρόνια, εφόσον είναι γραμμένοι κατά το χρόνο της αγοράς στα οικεία δημοτολόγια της Ελλάδας, έστω κι αν δεν κατοικούν μόνιμα στη Χώρα μας.
  2. Απαλλαγή όταν ο αγοραστής είναι κατά κύρια απασχόληση αγρότης.
  Η προβλεπόμενη απαλλαγή από τις διατάξεις των νόμων 634/1977 και 2520/1997
  κατά την αγορά αγροτικών εκτάσεων παρέχεται και στους Ελληνες ομογενείς.
  Με το ν. 3220/2005 καταργήθηκαν οι περιορισμοί ως προς τα αφορολόγητα ποσά
  και παρέχεται πλήρης απαλλαγή ανεξάρτητα από την αξία ή την έκταση του ακινήτου.
 • , Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011
  Γειά σας! Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σας παρακαλώ? Είμαι κάτοικος εξωτερικού, παντρεμένη με ένα παιδί. Θέλουμε να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα (με την ελπίδα ότι κάποτε θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας). Μπορούμε να έχουμε την απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας? ΑΦΜ έχουμε, αλλά μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος δεν είμαστε. Και πόσο θα μας κοστίσει ο φόρος εάν δεν ισχύει για εμάς η απαλλαγή φόρου σε μια αντικειμενική αξία 67.000ευρώ του ακινήτου. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!!!!
 • , Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
  Με γονική παροχή είχα αποκτήσει σπίτι το 1997 το 2000 το έχασα σε πλειστηριασμό από τότε μένω στο νοίκι.
  Τώρα το 2011 θέλω να αγοράσω κατοικία .
  Δικαιούμαι απαλλαγή πρώτης κατοικίας ;

  Ευχαριστώ
 • , Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
  Καλησπέρα παιδιά... ξέρει κανένας πότε ο Ο.Ε.Κ θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για δάνεια.....????????
 • , Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
  Γεια σας. Έχω ένα οικόπεδο στο οποίο έχω ξεκινήσει να φτιάχνω οικοδομή, όμως για να τελειώσω θα χρειαστεί να πάρω δάνειο! δε δουλεύω είμαι άνεργος! το οικόπεδο μου το έχουν γράψει αλλά έχουν κρατήσει την υψηλή κυριότητα! Δηλαδή μετά θάνατον θα είναι εξολοκλήρου δικό μου. και ρωτάω εγώ τώρα θα μπορέσω να πάρω δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι ή δεν μπορώ γιατί δεν είναι ακόμα όλο δικό μου? ευχαριστώ εκ των προτέρων
 • , Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
  75 τετραγωνικά γιαπί και την επικαρπία ο πατέρας μου. έχω απαλλαγή πρώτης κατοικίας αν αγοράσω άλλο σπίτι;
 • , Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
  Καλησπερα
  εχω 40τμ απο 80τμ διαμερισμα(ποσοστο 50%) στο Αμυνταιο
  και αλλα 40τμ απο 80τμ διαμερισμα(ποσοστο 50%) στο Αμυνταιο παλι,και τα δυο απο κληρονομια.
  Θελω να αγορασω σπιτι στην Θεσ/κη οπου και μενω θα ειναι πρωτη κατοικια??
  Ευχαριστω
 • , Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
  Έχω στο όνομα μου ένα ακίνητο (διαμέρισμα) έκτασης 88τμ το οποίο το νοικίαζω. Δικαιούμαι φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας (για κάποια τετραγωνικά) για αγορά 2ου διαμερίσματος;
  Ευχαριστώ
 • , Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΘΩ.ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ.ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΚ.ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΕΡΓΗ.ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΟΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΝΑ ΒΙΑΣΤΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΠΙΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΑ.ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ,ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ... ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.....
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
 • , Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
  Πηνελόπη,
  καλύτερα να ρωτήσεις ένα φοροτεχνικό για αυτή σου την κίνηση οποίος θα μπορεί να σου δώσει πιο έγκυρες συμβουλές. Έχουμε όμως την εντύπωση πως αν ο γιος σου δεν έχει κάποιο άλλο ακίνητο στο όνομα του θα μπορεί να περάσει ως πρώτη κατοικία και να έχει φοροαπαλλαγή.
  Απλώς έλεγξε το προτού προβείς στην οποιαδήποτε ενέργεια.
  Καλή αγορά!
  Αααα και το ακίνητο σου να ψάξεις να το βρεις μέσα από το Spitogatos.gr
 • , Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
  Καλημέρα σας.
  Λέγομαι Πηνελόπη και είμαι 50 ετών. Μένω με τον άντρα μου και τον 20χρονο γιο μας σε ένα σπίτι 100 τ.μ. το οποίο είναι γραμμένο στο όνομα μου.

  Σκέφτομαι να διαθέσω ένα ποσό μέχρι 60.000 Ευρώ, ώστε να αγοράσω στο όνομα του παιδιού μου (δίνοντας του την πλήρη κυριότητα), ένα δυάρι.
  Αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, μπορείτε να μου πείτε αν με συμφέρει απο πλευράς φορολογίας μια τέτοια κίνηση; Τί φόρο θα πληρώσω και τί εναλλακτικές μου προτείνετε;

  Θα αναμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας.

  Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.
 • , Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
  Έχω κάνει χρήση τις πρώτης κατοικίας αλλά λόγο ανεπάρκειας χώρου (δυο παιδιά)την πουλησα κ βρίσκομαι στη διαδικασία αγοράς νέας κατοικίας έχει περάσει δεκαετια από την αγορά του παλιού σπιτιού για να κάνω χρήση ξανά τις πρώτης κατοικίας πως υπολογίζεται ο φόρος που πρέπει να καταβαλω για το παλιό;;;;;;
 • , Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
  Αγόρασα ένα σπίτι σαν πρώτη κατοικία, μέχρι ώρα έμενα στο νοίκι. Έχω το 42% σε οικόπεδο με παλιά κατοικία στο οποίο μένει ο θείος μου. Τώρα που ετοιμάζω τα συμβόλαια μου είπαν ότι το 42% θεωρείται πρώτη κατοικία με συνέπεια να μην έχω απαλλαγή του φόρου. Ξέρετε αν ισχύει όντως αυτό και αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο?
 • , Δευτέρα 24 Μαϊου 2010
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΑΙ 4ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 46 ΤΜ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΣΠΙΤΙ 93 ΤΜ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
 • , Πέμπτη 20 Μαϊου 2010
  Σκέφτομαι να αγοράσω σπίτι. Ειμαι 29 χρονών, μένω απο τα 18 με νοίκι και έχω μια σχετικά καλή δουλειά που μου αποφέρει περίπου 1300 ευρώ το μήνα.
  Οι γονείς μου μπορούν να με βοηθήσουν στην προκαταβολή ή θα χρεωθούν με φόρους κλπ?!?
  Επίσης με φοβίζει λίγο η κατάσταση στη χώρα.
  Συγκεκριμένα αν πάρεις σήμερα ενα δάνειο π.χ. 150000 ευρώ
  και σε 1-2 χρόνια επιστρέψουμε στη δραxμή με υποτιμήσεις κτλ τι γίνεται?
  Θα κλαίμε το Χαράλαμπο?!?
  Γενικά, είναι σωστή στιγμή για αγορά σπιτιού?

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!!
 • , Δευτέρα 10 Μαϊου 2010
  Αλέκα, αν ο σύζυγος έχει την πλήρη κυριότητα του σπιτιού του και επίσης το σπίτι είναι αρκετά μεγάλο για να πληρεί τις στεγαστικές σας αναγκες τότε δεν μπορείτε να πάρετε απαλλαγή ακόμα και αν αγοράσεις το σπίτι στο όνομα σου. Ο μόνος τρόπος να πάρεις απαλλαγή είναι να αγοράσεις το σπίτι στο όνομα σου ΠΡΙΝ παντρευτείς. Το πρόβλημα είναι αν μπόρείς να δικαιολογήσεις την αγορά αφού δεν εργάζεσαι. Σε αυτό το τελευταίο θα σε βοηθήσει ο λογιστής.

Xρήσιμα: 

Υπηρεσίες για το σπίτι: 

Μόλις ανέβηκαν: 

https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/login/check
https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/view/menu
https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/view/login
Παρακαλώ περιμένετε...