Newsblog \ Επιλογή Μεσίτη & Διαδικασίες \ Νομικές πληροφορίες για τη μεσιτεία:
OA_show("150");

Τρίτη 29 Μαϊου 2007

Νομικές πληροφορίες για τη μεσιτεία:

Νομικές πληροφορίες για τη μεσιτεία:

• Σημαντικό στοιχείο που συνιστά τη σύμβαση μεσιτείας είναι η ύπαρξη της λεγόμενης μεσιτικής εντολής: ο εντολέας αναθέτει στον μεσίτη την έναντι ορισμένης αμοιβής διεκπεραίωση της ανατιθέμενης σε αυτόν παροχής. η παροχή αυτή συνίσταται στη μεσολάβηση ή υπόδειξη ευκαιρίας από τον μεσίτη στον ενδιαφερόμενο.

Διαμεσολάβηση: είναι η ενεργός ανάμειξη του μεσίτη στις διαπραγματεύσεις που προηγούνται της καταρτίσεως της σκοπούμενης συμβάσεως (π.χ συζητήσεις για μείωση ή αύξηση του τιμήματος, πληροφορίες για την περιοχή του ακινήτου, τη συλλογή εγγράφων που απαιτούνται κλπ).

Υπόδειξη ευκαιρίας: είναι η γνωστοποίηση είτε ενδιαφερόμενου για την κατάρτιση συμβάσεως ως αντισυμβαλλόμενου του κυρίου της υπόθεσης είτε προσφερόμενου ακινήτου. Δεν χρειάζονται περαιτέρω προσωπικές ενέργειες του μεσίτη, αφού αρκεί ότι υπήρξε υπόδειξη ευκαιρίας και ότι ή σύμβαση έλαβε χώρα εξαιτίας αυτής της υποδείξεως.

• Σύμφωνα με το άρθρο 3 παραγ. 3 του ν. 308/76 ορίζεται πως ακόμα και αν η σύμβαση καταρτιστεί με τρίτο μη συμβληθέντα με τον μεσίτη πρόσωπο, ο εντολέας είναι υπόχρεος προς καταβολή μεσιτικής αμοιβής, υπό την προϋπόθεση όμως ο μεσίτης να αποδείξει ότι η σύμβαση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της διαμεσολάβησής του.

• Αν κατά τη διαδικασία αγοραπωλησίας καταρτίστηκε μόνον προσύμφωνο και η οριστική σύμβαση ματαιώθηκε, τότε οφείλεται μόνον η μισή αμοιβή (ΑΚ 703 εδ.β).

• Σύμφωνα με την ΑΚ 703, θεμελιώνεται και η άποψη ότι η με οποιαδήποτε δικαιολογία προείσπραξη χρημάτων είναι παράνομη.

Ο αστικός κώδικας δεν αναφέρεται σε νόμιμα μεσιτικά δικαιώματα. Με τη ισχύουσα ρύθμιση του ΑΚ ο αμοιβή ρυθμίζεται με ρητή ή και σιωπηρή συμφωνία των μερών στη μεσιτική σύμβαση.

• Αν το ποσό της αμοιβής δεν ορίστηκε, οφείλεται αμοιβή που ισχύει κατά τη διατίμηση και αν δεν υπάρχει διατίμηση, η αμοιβή που συνηθίζεται στον τόπο (ΑΚ 705 παραγ. 2).

• Κατά την ΑΚ 707, αν η συμφωνημένη αμοιβή του μεσίτη είναι δυσανάλογα μεγάλη, μειώνεται από το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη, στο μέτρο που αρμόζει.

• Για τις δαπάνες του ο μεσίτης έχει αξίωση μόνο αν συμφωνήθηκε η καταβολή τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι δαπάνες οφείλονται ακόμα και αν δεν καταρτίστηκε η σύμβαση (ΑΚ 703 παραγ. 2). Η συμφωνία για τις δαπάνες αποτελεί ανεξάρτητη, ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ των μερών. Η συμφωνία αυτή , όπως και η περί αμοιβής συμφωνία, καλό είναι να καταρτίζεται εγγράφως για να μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποδειχθεί. Αν τελικά καταρτιστεί η κύρια σύμβαση οι δαπάνες είναι ένα ποσό το οποίο καταβάλλεται επί πλέον της αμοιβής.

• Σύμφωνα με την ΑΚ 250 σε πέντε χρόνια παραγράφονται οι αξιώσεις εκείνων που ασκούν κατ’ επάγγελμα την επιμέλεια ξένων υποθέσεων ή την παροχή υπηρεσιών για τις αμοιβές και τις δαπάνες τους.

Όποιος μεσίτης/ δικηγόρος γνωρίζει κάτι παραπάνω στα θέματα μεσιτείας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ούτως ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το άρθρο μας.

OA_show("151");

Γράψε το σχόλιό σου.

Refresh Captcha
 • , Κυριακή 7 Μαϊου 2017
  θα ήθελα να ρωτήσω όταν κάποιος μεσίτης μας υποδείξει ένα ακίνητο προς αγορά και υπογράψουμε το σχετικό έντυπο υπόδειξης ακινήτου, για πόσο καιρό μετά έχουμε υποχρέωση έναντι του μεσίτη αν δεν αναγράφεται ρητώς στο σχετικό έντυπο, υπάρχει καποιος νόμος που προβλέπει κάτι σχετικά με το χρονικό αυτό διάστημα?
 • , Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015
  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρεται. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε στο εξής .Είχα αναθέσει ένα οικόπεδο σε έναν μεσίτη προς πώληση με αποκλειστική εντολή ανάθεσης για έξι μήνες. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Πείτε πως εγώ δεν θέλω να συνεχιστεί η μεσιτεία άλλο και να αποσυρθεί ο μεσίτης από κάθε δικαίωμα στο ακίνητο. Μπορώ να το κάνω?? Ξέρω ότι μετά την λήξη του συμβολαίου υπάρχει σιωπηρή συνέχισή του σαν απλή εντολή ανάθεσης δηλαδή να μπορέσουν να το τρέξουν κι άλλοι μεσίτες. Μπορώ όμως να απαλλαγώ εξ ολοκλήρου από τον μεσίτη (άρση εντολής) χωρίς να χει δικαίωμα αμοιβής, ή τρέχει η απλή εντολή μεσιτείας εσαεί ? ( το συμβόλαιο δεν ορίζει κάτι μετά την λήξη παρεμπιπτόντως).
 • , Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012
  Ως προς τα χρήματα της μεσιτείας θα ήθελα να πω πως δεν πάει κανείς στον μεσίτη και του λέει: Βρες μου σπίτι! Ζητάει να δει κάποιο συγκεκριμμένο 1 διαμέρισμα και διαπιστώνει πως υπάρχει μεσίτης! Τις εργασίες που αφορούν την ενοικίαση η πώληση τελικά του ακινήτου τις παρέχει κυρίως στον ενοικιαστή ή στον ιδιοκτήτη; Νομίζω περισσότερο στον ιδιοκτήτη. Και επίσης αν ο ίδιος μεσίτης έχει δείξει το σπίτι σε άλλους 30 υποψήφιους όλη αυτήν την εργασία πρέπει να την πληρώσει ο τελευταίος;!
 • , Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
  Θα ηθελα να μου πειτε τι γινετε στην περιπτωση που ο πελατης εχει δει το ιδιο σπιτι απο 2 διαφορετικους μεσίτες.Πρεπει να πληρώσει τον πρωτο η και τους 2; Επίσης αν ο δευτερος μεσίτης εδειξε το σπιτι μετα απο 5 μηνες με πολυ χαμηλότερη τιμή τοτε τι γινεται; Απο δική μου πλευρά δεν ανέφερα στον μεσίτη οτι το είχα ξαναδεί , βλέποντας το σαν ευκαιρία για να το δω άλλη μια φορά.Το θέμα είναι το πρώτο μεσιτικό δικαιούται αμοιβή? Μπορώ να κάνω άρση της εντολής εαν προχωρησω στην αγορα απο τον δευτερο μεσιτη? Ευχαριστω
 • , Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
  Άννα,
  η αμοιβή του μεσίτη είθισται να μην ξεπερνάει το ένα ενοίκιο.
 • , Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
  ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝ ΠΑΩ ΣΕ ΜΕΣΙΤΗ ΠΟΣΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΒΡΕΙ?
 • , Παρασκευή 20 Μαϊου 2011
  Καλησπέρα σας
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Μπορεί να μου ζητηθούν έξοδα μεσίτη για την περίπτωση που υπογράφηκε μεσιτεία για κατοικία πριν την αγορά με αντιπαροχή από τον εργολάβο, πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας και πριν την τελική ανοικοδόμηση της κατοικίας;
  Ο μεσίτης δεν μου έδειξε τίποτα όταν υπογράφηκε το συγκεκριμένο χαρτί και φυσικά δεν συμμετείχε σε κανένα σημείο των διαπραγματεύσεων και των τελικών υπογραφών με τον εργολάβο

  Σας ευχαριστώ
 • , Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
  Ελένη,
  μπορείς να ζητήσεις από τον μεσίτη σου να σου υποδείξει την άδειά του. Εφόσον το ζητήσεις οφείλει να το κάνει. Διαφορετικά μπορείς να πας στο επαγγελματικό επιμελητήριο ή να ρωτήσεις στο σύλλογο μεσιτών. Βέβαια ένας μεσίτης μπορεί να είναι επαγγελματίας αλλά να μην είναι μέλος του συλλόγου.
  Τώρα, έχεις δώσει λεφτά στο μεσίτη? τη μισή μεσιτική αμοιβή? αν δεν έχει γίνει ιδιωτικό προσύμφωνο ανεξάρτητα από το αν η συμφωνία σας είναι προφορική ή γραπτή πρέπει να σου επιστρέψει το ποσό της μισής μεσιτείας.
  Εκτός και αν αποδείξει πως για το διάστημα που εσύ είχες κλείσει το ακίνητο εκείνος έχασε ευκαιρίες πώλησης, οπότε και θα πρέπει να αποζημιωθεί για αυτό το κόστος.
  Τέλος αν ο μεσίτης δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν μπορεί νομικά να διεκδικήσει καμία αμοιβή.
 • , Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
  Γεια σας. Η ερωτηση μου αφορα την αμοιβη των μεσιτων σε περιπτωση αγοραπωλησιας ακινητου. Σε περιπτωση προσυμφωνου και οχι τελικης συμφωνιας, οπως ειπατε οφειλεται η μιση αμοιβη. Εαν ομως δεν υπαρχει προσύμφωνο και ολα ειναι προφορικά και στο τελος χαλασει η συμφωνια? Οφειλεται και τοτε μιση αμοιβη στον μεσητη?
  Και μια ακομη ερωτηση. Απο που αδειοδοτουνται τα μεσητικα γραφεια? Πως μπορω να ξερω αν το γραφειο στο οποιο απευθεινομαι ειναι αδειοδοτημενο? Μονο για τα αδειοδοτημενα εφαρμοζονται τα ισχυοντα απο τον αστικο κωδικα για την λειτουργεια και τια αμοιβες? Ευχαριστω.
 • , Τρίτη 26 Απριλίου 2011
  Βλέπω ότι απαξιώνεται από κάποιους ο μεσιτικός κλάδος, έχουν και δίκιο και άδικο, δίκιο για αυτά πού λένε άδικο γιατί μπορεί να μην έχουν απευθυνθεί σε μεσιτικό γραφείο αλλά σε "μεσίτη". Όταν ρωτούν: "Αν βρούμε το ακίνητο από το ιντερνετ πρεπει να πληρώσουμε μεσιτικά?" τότε δεν φταίνε αυτοί και χάνετε χρόνο για να τους απαντάτε αλλά φταίει η ίδια η φύση, είναι οι ίδιοι πού τους φταίνε όλα στη ζωή από το γείτονα μέχρι τα περιστέρια. Άν στη θέση του μεσίτη αυτού ήταν ένα παιδί τους τι θα έλεγαν ότι ο μεσίτης δε πρέπει να πληρωθεί? Τέλοσπάντον αυτά και αυτά μας έφεραν εδώ και να τους πώ και κάτι επίσης ακίνητο πού έχει μια τιμή Α μπορώ και το μειώνω μέχρι και 30 %, σωστή υπηρεσία ποτέ δε θα λάβουν στη ζωή τους από πουθενά.
 • , Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
  Van,
  αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα για το οποίο καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το δικηγόρο σου.
  Θεωρητικά ο μεσίτης ο οποίος δικαιούται εντολή είναι αυτός ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στις διαπραγματεύσεις και στο κλείσμο της πώλησης.
  Τουλάχιστον ενημέρωσε τον μεσίτη με τον οποίο προχώρησες την αγοραπωλησία και ίσως και εκείνος να μπορεί να σε καθογήσει.
 • , Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
  Καλημέρα σας.  έχω κάποια ερώτηση που θα ήθελα να σας κάνω. Σκοπεύω να αγοράσω κάποιο ακίνητο για το οποίο μου είχε κάνει υπόδειξη ευκαιρίας ένα μεσιτικό γραφείο με την τιμή των 230.000 Ευρω.  καθώς έψαχνα και άλλα ακίνητα επικοινώνησα με κάποιο μεσιτικό με το οποίο κανονίσαμε ραντεβού για υπόδειξη ακινήτου, η υπογραφή της εντολής έγινε πριν δούμε το ακίνητο. Τελικά επρόκειτο για το ίδιο ακίνητο αλλά με την τιμή των 205.000 Ευρώ.  απο δική μου πλευρά δεν ανέφερα στον μεσίτη οτι το είχα ξαναδεί , βλέποντας το σαν ευκαιρία για να το δω άλλη μια φορά.  προχώρησα με τον δεύτερο μεσίτη. Το θέμα είναι το πρώτο μεσιτικό δικαιούται αμοιβή? μπορώ να κάνω άρση της εντολής?

  ακόμα δεν έχω προχωρήσει στα συμβόλαια.

  τι με συμβουλεύετε να κάνω?
 • , Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
  ΕΠΕΙΓΟΝ!!!ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ;
 • , Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
  κανελλα, ο μεσιτης δεν ερχεται να σε βρει και να σου πει...>>>>ψαχνεις σπιτι????εσυ τον παιρνεις τηλ.και ζητας να το δει... οποτε αν δεν θες μεσιτη,χαλασε χρονο και χρημα,και βρες αυτο που θες.οσο για το να πας να βρεις τον ιδιοκτητη μονη σου,,,1)δεν ειναι και πολυ εντιμο 2)μην νομιζεις οτι εισαι πιο εξυπνη απο τον νομο.
 • , Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
  Κανελλα,

  Ποιο κοστος, τουλαχιστον για το ιντερνετ ειναι δωρεαν και σε καποιες εφημεριδες επισης,εκτος αν δεν το γνωριζεις.Ακομα μην εισαι τοσο σιγουρη οτι ο ιδιοκτητης απασχολει μεσιτη επειδη δεν μπορει καθολου να ασχοληθει αυτος,γιατι εχω δει αγγελια για ενοικιαση σπιτιου απο μεσιτη αλλα και απο τον ιδιοκτητη,εννοειται για την ιδια οικεια..οποτε..Και στην τελικη τι τον νοιαζει τον υποψηφιο αν δεν μπορει ο ενας ή ο αλλος.

  Για αυτο λεω εμμεσος εκβιασμος και οχι αμεσος...αφου αυτα που ειναι απο μεσιτεια εχουν προκαθορισμενη ταριφα σε σχεση με τα αλλα..που ξανα τονιζω ο υποψηφιος ουτε καν απασχολει καποιον μεσιτη ή συνεργαζεται μαζι του.Στην τελικη απλα ο υπηψηφιος δεν κοιτα αυτα τα σπιτια και ακολουθως αυτα δεν νοικιαζονται ευκολα.."ωραια λυση".

  Επειδη θεωρεις αναμμενομενο ο υποψηφιος να πληρωνει τον μεσιτη , για αυτο και θεωρεις αυτο ως ανηθικο.Και εχεις μπερδεψει λιγο την εργασεια και την παροχη αυτης..της οποιας ο υποψηφιος δεν εχει καμοια σχεση,σχεση μονο εχει ο εκαστος ιδιοκτητης οπου εχει παει να ζητησει τις υπηρεσιες του μεσιτη και αναμμενομενο ειναι απο εκει να πληρωθει.

  Ετσι και αλλιως το λες και μονη σου "πες μου που εργαζε.." , αν πας σε "αυτον" που εργαζεται οκ πληρωνεις,πηγε καποιος υποψηφιος που κοιταζει αγγελιες και δεν το καταλαβα;Εδω η συζητηση αφορα αλλο θεμα.

  Αρα αν περιμενεις να πληρωσει και ο υποψηφιος μεσιτεια πως θα σου φαινοταν σε καθε ειδος (οπως εχει πει και καποιος) που αγοραζαμε ειτε ρουχα/τροφιμα/σκευη να πληρωναμε και ενα ποσοστο στον υπαλληλο που μας εξηπηρετει.
 • , Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
  Geo,
  "...που βρηκε το σπιτι απο εφημεριδα/ιντερνετ/ μεσα σε 1-2 λεπτα ή και ωρες ψαξίματος..."
  --Προφανώς για να βρεις εσύ αγγελία για ένα ακίνητο προφανώς κάποιος εργάστηκε για αυτό και πλήρωσε για αυτή/ες τις δημοσιεύσεις.

  "...Πιστευω ακομα οτι ο ιδιοκτητης μπορει να διευκολυνεται μεσω του μεσιτη γιατι δεν ασχολειται με το ακινητο..."
  --Που σημαίνει πως αν ο ιδιοκτήτης δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί και αν δεν υπήρχε ο μεσίτης να το αναλάβει εσύ ΔΕ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕΣ αυτό το ακίνητο για να το νοικιάσεις.

  "...Στην τελικη για να αποφευχθει αυτος ο εμεσος "εκβιασμος" ..."
  --Ποιος εκβιασμός? ποιος σε ανάγκασε να πας στο μεσίτη για να σου δείξει σπίτι? Αν δε θες να πληρώσεις μεσιτεία απλώς μη δεις σπίτια που τα εκπροσωπούν μεσίτες.

  "...υπαρχει και η λυση ο υποψηφιος ενοικιαστης να βρει τον ιδιοκτητη και να συμφωνησουν μεταξυ τους για την ενοικιαση ανευ μεσιτη..."
  -- Πολύ ηθική η λύση που προτείνεις αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φαντάζεσαι... αυτά τα πράγματα δεν μένουν κρυφά και συνήθως υπάρχουν και οι εντολές που υπογράφονται. Ααααα και πες που εργάζεσαι για να έρθω και εγώ να σε κλέψω!!!!
 • , Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
  Θεωρω απαραδεκτο το γεγονος ενας υποψηφιος ενοικιαστης που βρηκε το σπιτι απο εφημεριδα/ιντερνετ/ μεσα σε 1-2 λεπτα ή και ωρες ψαξιματος να πρεπει να καταβαλει τουλαχιστον το μισο ενοικιο του διαμερισματος στον μεσιτη,επειδη ο ιδιοκτητης ανεθεσε σε αυτον να βρει ενοικιαστη.Ειναι τοσο απαραδεκτο που στην τελικη ειναι κατι σαν εμμεσος εκβιασμος..."θες το σπιτι;σκασε +το μισο νοικι..".
  Εφοσον ο μεσιτης δεν παρεχει υπηρεσα στον ενοικιαστη, (περα του οτι ερχεται να του δειξει το σπιτι,που αυτο ευκολα γινεται και απο τον ιδιοκτητη,αλλα και στην τελικη ουτε ειναι λογος τετοιος ωστε να αγγιζει αυτης της ταξης το ποσο), δεν θα πρεπει να παιρνει λεφτα απο αυτον, αλλα να πληρωνεται μονο απο τον ιδιοκτητη, δηλαδη απο αυτον που πηγε και τον βρηκε για δουλεια..και του παρεχει εν τελη την υπηρεσια.

  Ακομα δεν θα θελα να δω τα "μεγιστα" επιχειρηματα του στυλ.."Ετσι γινεται" ή "Ετσι δουλευουν..", αυτο επουδενι δεν ακυρωνει τα προγραφομενα,το οτι καποιος/καπου αρχισε να γινεται αυτο δεν σημαινει οτι ειναι και σωστο ουτε δικαιο.

  Στην τελικη για να αποφευχθει αυτος ο εμεσος "εκβιασμος" υπαρχει και η λυση ο υποψηφιος ενοικιαστης να βρει τον ιδιοκτητη και να συμφωνησουν μεταξυ τους για την ενοικιαση ανευ μεσιτη.

  Πιστευω ακομα οτι ο ιδιοκτητης μπορει να διευκολυνεται μεσω του μεσιτη γιατι δεν ασχολειται με το ακινητο, αλλα δυσκολευεται αρκετα η ενοικιαση του καθως μεσω αυτης της διαδικασιας τα εξοδα του υποψηφιου ενοικιαστη θα ειναι περισσοτερα.
 • , Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011
  Ντίνο + Γιώργο,
  το που θα βρεις την αγγελία του μεσίτη είναι ανεξάρτητο με το αν θα επιβαρυνθείτε προμήθεια.
  Είτε τη βρεις στην εφημερίδα, είτε στο internet, είτε σε πωλητήριο στο δρόμο, είτε πάτε από το γραφείο του εφόσον σας ζητηθεί προμήθεια θα πρέπει να πληρώσεις αυτό που θα συμφωνηθεί.
 • , Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
  ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ??
 • , Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
  ειμαι αγοραστης.εαν βρω το σπιτι απο αγγελια μεσιτη στο διαδυκτιο πρεπει να πληρωσω μεσιτικα?
 • , Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
  θα ηθελα να μου πειτε τι γινετε στην περιπτωση που ο πελατης εχει δει το ιδιο σπιτι απο 2 διαφορετικους μεσίτες.Πρεπει να πληρώσει τον πρωτο η και τους 2; Επίσης αν ο δευτερος μεσίτης εδειξε το σπιτι μετα απο 5 μηνες με πολυ χαμηλότερη τιμή τοτε τι γινεται;

  ευχαριστω
 • , Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
  kostae και Γλαύκη,
  το μόνο που καταφέραμε να μάθουμε είναι πως άρση της εντολής δεν μπορεί να γίνει (έχει ισχύ για 5 χρόνια) για το διάστημα που ένας μεσίτης έχει δουλέψει το ακίνητο σας παρά μόνο για να μη συνεχίσει να το δουλεύει.
  Αυτό σημαίνει πως αν διακόψεις σήμερα την συνεργασία σου με το μεσιτικό που δουλεύει το ακίνητό σου, του αφαιρείς το δικαιώμα να το δείξει σε μελλοντικούς πελάτες αλλά θα μπορεί να διεκδικήσει την αμοιβή του για έναν πελάτη που του έχει υποδείξει το ακίνητο σου στο παρελθόν και το αγόρασε μετά από μήνες.

  Διακόπη της συνεργασίας μπορεί να γίνει ή προφορικά ή με υπογραφή πάνω στην υπάρχουσα εντολή και από τις δύο πλευρές (ιδιοκτήτη - μεσίτη) ότι από σήμερα δε θα ξανα υποδείξει το ακίνητο σου σε άλλον υποψήφιο αγοραστή διατηρώντας τα δικαιωάματα του στην προμήθεια για όλες τις προηγούμενες υποδείξεις.

  Φιλικά η ομάδα του spitogatos.gr

  Υ.Γ όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο για το θέμα ας μας ενημερώσει.
 • , Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
  Θα και εγω θα ηθελα να συμπεριλαβετε στο αρθρο σας και τον τροπο με τον οποιο γινεται αρση της εντολης στον μεσιτη.ευχαριστω πολυ
 • , Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008
  Θα ηθελα να συμπεριλαβετε στο αρθρο σας και τον τροπο με τον οποιο γινεται αρση της εντολης στον μεσιτη.ευχαριστω πολυ

Xρήσιμα: 

Υπηρεσίες για το σπίτι: 

Μόλις ανέβηκαν: 

https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/login/check
https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/view/menu
https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/view/login
Παρακαλώ περιμένετε...