Newsblog \ Αγορά Ακινήτων - Ελλάδα \ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
OA_show("150");

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ; (Η/Χ)

Με βάση το νόμο...

Συγγεκριμένα με βάση τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓOK) “ημιυπαίθριος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα και μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων”. (παρ. 32 - άρθρο 2 ν. 1577/1985 (ΓΟΚ) όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 1 του ν. 2831/2000 (ΦΕΚ Α/140-13/6/2000))

Σύμφωνα με τον ΓΟΚ οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα τετραγωνικά μέτρα τα οποία προκύπτουν με βάση τον συντελεστή δόμησης. Προσμετρώνται όμως στον συντελεστή όγκου του οικοπέδου (του επιτρεπόμενου, δηλαδή, συνολικού όγκου του κτιρίου).

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ.

Το φαινόμενο του κλεισμένου ημιυπαίθριου χώρου, που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια, είναι η παράνομη αλλαγή χρήσης του νόμιμα δομημένου ημιυπαίθριου χώρου, σε χώρο άλλης χρήσης, συνήθως κύριας χρήσης (π.χ. υπνοδωμάτιο). Kατά κανόνα, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες τους κλείνουν παράνομα δημιουργώντας έτσι επιπλέον χώρους, οι οποίοι δεν φορολογούνται και δεν επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ 3843/2010.

Νόμος «τακτοποίησης» Η/Χ...

Με βάση το νόμο 3843/2010 (ΦΕΚ 62-28/4/2010), Άρθρο 5 Υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης Παρ.1. εδαφ. α. "Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα (40) χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2/7/2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ’ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 5-7, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου."

Με λίγα λόγια...

Δίνεται η δυνατότητα, στους ιδιοκτήτες παράνομα ΄΄κλεισμένων΄΄ ημιυπαίθριων χώρων, να μπορέσουν να ρυθμίσουν τους παραπάνω χώρους, ώστε να τους διατηρήσουν, ή και να τους μεταβιβάσουν, για ένα χρονικό διάστημα 40 ετών, χωρίς να τους επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις, βάσει του νόμου 3843/2010.

Διαδικασία Νόμου 3843/2010

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση

2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 εις διπλούν, με στοιχεία του ιδιοκτήτη, της οικοδομικής άδειας και του ρυθμιζόμενου χώρου

3. Τεχνική έκθεση μηχανικού

4. Αντίγραφο στελέχους οικοδομικής άδειας

5. Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της άδειας

6. Αντίγραφο της κάτοψης του ορόφου στον οποίο βρίσκεται ο ρυθμιζόμενος χώρος

7. Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους, ανά ιδιοκτησία

8. Παραστατικό αμοιβής μηχανικού όπως αυτή προκύπτει σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του ΤΕΕ

Περισσότερες λεπτομέριες για το νόμο, τις εγκυκλίους και την διαδικασία στην ιστιοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ): http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=502&language=el-GR

-----------------------------------------------

ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Α.Μ. ΤΕΕ 121304

Kiriakosthom@teemail.gr

OA_show("151");

Γράψε το σχόλιό σου.

Refresh Captcha
 • , Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  Δόθηκε νέα παράταση για την τακτοποίηση Η/Χ μέχρι 30/06/2011!

  Νόμος 3937 / 2011 - ΦΕΚ Α 60 / 31.03.2011
  Αρθρο 34

  Όπως επίσης και όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν από 01/01/2011 τότε για αυτές τις περιπτώσεις παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής της πρώτης δόσης του προστίμου ή και η εξόφλησή του!
 • , Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
  Σε ποιό στάδιο της διαδικασίας βρίσκεται η τακτοποίηση; Έχει κατατεθεί ο φάκελος;
  Για να αναφέρεις ότι βρίσκεται στη διαδικασία τακτοποίησης σίγουρα δεν έχει γίνει περαίωση ακόμα της υπόθεσης (δηλαδή ολοκλήρωση). Η διαδικασία αφού κατατεθεί ο φάκελος είναι να υπολογιστεί το πρόστιμο από την πολεοδομία και να δοθεί κωδικός για να γίνει η κατάθεση των χρημάτων στη τράπεζα (μερικές πολεοδομίες λόγω φόρτου εργασίας δεν το υπολογίζουν αμέσως αλλά το αποστέλλουν ταχυδρομικά μετά από ένα διάστημα). Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πηγαίνει στην πολεοδομία όπου παίρνει την σφραγίδα περαίωσης όπου τότε θεωρείται ότι έχει τακτοποιηθεί ο χώρος. Και τότε μπορεί να αναφερθεί στο συμβόλαιο ότι ο Η/Χ είναι τακτοποιημένος.
  Μια λύση είναι να περιμένεις να τακτοποιηθεί ο χώρος και μετά να βγάλεις τα συμβόλαια και να φαίνεται ότι ο χώρος είναι τακτοποιημένος
  Η άλλη λύση είναι να γίνουν κανονικά τα συμβόλαια στα οποία θα αναφέρεται απλά σαν Η/Χ, και μετά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πλέον θα είσαι καλυμμένος από το νόμο. Στη δεύτερη περίπτωση απλά θα πρέπει να συμφωνηθεί ποιός θα πληρώσει το πρόστιμο γιατι υποθέτω ότι θα μπορούσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, που τρέχει τώρα την υπόθεση, να πεί οτι δεν πληρώνει το υπόλοιπο πρόστιμο.
 • , Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
  Θέλω ν αγοράσω ένα ακίνητο που έχει ημιυπαίθριους. Ο ιδιοκτήτης είναι στη διαδικασία τακτοποίησής τους. Μπορούμε να κάνουμε τώρα το συμβόλαιο ή πρέπει να περιμένουμε;
 • , Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
  Στο παραπάνω link του ΥΠΕΚΑ θα παρατηρήσεις ότι πρόσφατα ανέβηκε ο σύνδεσμος:
  Νόμος 3897/2010 (Άρθρο 22), Ρύθμιση θεμάτων του Νόμου 3843/2010

  Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το άρθρο 22 παρ. 5
 • , Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
  ακουσα πως βγηκε νομος ο οποιος αναφερει οτι τα τετραγωνικα των ρυθμισμενων χωρων δεν θα προσμετρουνται στα δημοτικα τελη ουτε θα υπολογιζονται στο Ε9.αληθευει κατι τετοιο?αν ναι, που μπορω να βρω το κομματι αυτου του νομου?
  ευχαριστω για τη βοηθεια

Xρήσιμα: 

Υπηρεσίες για το σπίτι: 

Μόλις ανέβηκαν: 

https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/login/check
https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/view/menu
https://www.spitogatos.gr/mySpitogatos/service/view/login
Παρακαλώ περιμένετε...