Μυστικά για την αγορά πρώτης κατοικίας

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Newsblog \ Blog - Γίνε γάτα, μείνε γάτα! \ Μυστικά για την αγορά πρώτης κατοικίας
OA_show("150");
Η αγορά κατοικίας για έναν αρχάριο μπορεί να αποδειχτεί διαδικασία εξίσου μυστηριώδης με τη γέννηση του πρώτου παιδιού : το ίδιο χρονοβόρα (και δε μιλάμε για εφταμηνήτικο εδώ...), τρομακτική και απαιτητική σε προετοιμασία! Όπως πάντα, η άγνοια είναι ευτυχία αλλά η γνώση είναι δύναμη. Οπότε αν δε θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καλό είναι να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την αγορά, τις τάσεις, τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια προτού αρχίσετε να υπογράφετε συμβόλαιο με το ευτυχισμένο χαμόγελο της άγνοιας στο πρόσωπό σας.. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας στην επιλογή της πρώτης κατοικίας κι όταν έχετε τελειώσει με αυτούς υπάρχουν και μερικοί ακόμα!


Κοιτάξτε μακρύτερα από την τιμή!

Αν ανήκετε στα 112 άτομα που μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας χωρίς δανειοδότηση, μπορείτε να προσπεράσετε αυτήν την παράγραφο και να διαβάσετε τα αθλητικά. Οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα συμβόλαια ενός στεγαστικού δανείου πιθανότατα θα είναι το σημαντικότερο έγγραφο που θα υπογράψουμε ποτέ (για όσους δεν έτυχε να παντρευτούν ή να αποφυλακιστούν ποτέ). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι αρκετά κρίσιμο να κατανοήσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας πριν ακουμπήσετε το στυλό πάνω στη διακεκομένη γραμμή στο κάτω μέρος της σελίδας. Κοιτάξτε λίγο μακρύτερα από την απλή αναφορά του επιτοκίου (ειδικά αν είναι χαμηλότερο από τη συνηθη τιμή της αγοράς) και σημειώστε τυχόν πρόστιμα για καθυστερήσεις, την περίοδο εγγύησης για το συγκεκριμένο επιτόκιο (ή αν μετά από κάποιο διάστημα εκτοξεύεται με γεωμετρικούς ρυθμούς 4 ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου!) κι αναλυτικά κάθε χρέωση. Αναζητήστε προσεκτικά τους δανειοδοτικούς όρους για οποιαδήποτε κρυμμένη ή ασαφή χρέωση και ζητήστε πειστικές εξηγήσεις για οτιδήποτε δε σας φαίνεται δικαιολογήσιμο ή απολύτως νόμιμο. Μην το αμελήσετε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξετε να πληρώσετε ένα αρκετά σεβαστό ποσό λόγω τέτοιων χρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικευμένο νομικό στην μελέτη των συμβολαίων σας. (για να μην τον συμβουλευτείτε επειγόντως μετά την υπογραφή τους!)


Πρώτα ξεχρεώστε, μετά αποταμιεύστε!

Ένα σύνηθες λάθος στο οποίο παρασύρονται συχνά οι αγοραστές πρώτης κατοικίας είναι να προσπαθούν να αποταμιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την προκαταβολή, αμελώντας τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Μια λάθος στρατηγική που οδηγεί στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα για να ελαχιστοποιήσετε τα χρέη πιστωτικών καρτών κι άλλων υποχρεώσεων που επιβαρύνονται με υψηλό τόκο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα χρήματα για προκαταβολή. Κι αυτό γιατί τέτοιες υποχρεώσεις αποβαίνουν “ακριβές” και περιορίζουν τελικά την αποταμιευτική σας ικανότητα. Όταν το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 14%, υπερδιπλάσιο δηλαδή του επιτοκίου οποιουδήποτε στεγαστικού γίνεται εύκολα κατανοητό ότι συμφέρει ασύγκριτα να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην αποπληρωμή των πρώτων! Επιπρόσθετα, χρέη τέτοιου είδους περιορίζουν και την δανειοληπτική σας ικανότητα καθώς μια συνηθισμένη τραπεζική τακτική είναι να μην επιτρέπεται οι υποχρεώσεις σας – που περιλαμβάνουν πληρωμές για πιστωτικές, δάνεια για αυτοκίνητο, φοιτητικά δάνεια καθώς και ασφάλειες – να υπερβαίνουν το 40% του ακαθάριστου εισοδήματός σας


Βρήκατε σπίτι; Κρατήστε το!

Προσέξτε επίσης μην κατά τη διάρκεια του αγώνα για να οργανώσετε το χαρτομάνι και το γραφειοκρατικό χάος για την αγορά σπιτιού, ξεχάσετε το ίδιο το σπίτι! Καταλαβαίνουμε την καρμική σας βεβαιότητα ότι αυτό εδώ ακριβώς είναι “αυτό ακριβώς που ψάχνατε” αλλά ρίξτε ξανά μια ματιά στις μικροδιορθώσεις που ίσως απαιτηθούν για να γίνει όντως “τέλειο”. Φροντίστε όλες οι επιδιορθώσεις που απομένουν να ολοκληρωθούν πριν από τη διαδικασία αγοραπωλησίας. Τυχόν επιπλέον κόστη πρέπει να συμφωνηθούν επίσης πολύ πριν με ιδιοκτήτες ή κατασκευαστές, ελέγχοντας πάντοτε την σχετική πρόοδο των εργασιών. Πρέπει να είναι κάπως ενοχλητικό να μετακομίζεις στο καινούργιο σου σπίτι και να ανακαλύπτεις ότι τα μαστορέματα δεν έχουν ακόμα τελειώσει!


Πόσο αντέχετε οικονομικά;

Αν διαβάζετε το παρόν χρησιμοποιώντας την wireless σύνδεσή σας ξαπλωμένος στο deck του ιστιοπλοικού σας και ρουφώντας αργά ένα Μαρτίνι, ξεχάστε το. Αντέχετε αρκετά. (ή πρέπει να επιστρέψετε το ιστιοπλοικό προτού καταλάβει ο ιδιοκτήτης του ότι λείπει από τη μαρίνα….). Η απάντηση τώρα στην αρχική μας ερώτηση είναι συνάρτηση δύο παραγόντων : ποιο είναι το ύψος του δανείου που μπορεί να σας χορηγηθεί και της προκαταβολής που μπορείτε να καταθέσετε για την αγορά; Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ο εξής η ετήσια επιβάρυνση δεν πρέπει να ξεπερνάει το 28% του ακαθάριστου εισοδήματός σας. (Θα έλεγα 30% αλλά δε θα φαινόταν τόσο πειστικό!). Μετά, απόφασίστε για το μέγεθος της προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψιν ότι πάντοτε προκύπτουν κάποια ενοχλητικά έξοδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που δεν ειχατε προβλέψει, που μπορεί να ανέλθουν και στο 2-4% της αξίας του ακινήτου.


Μα αυτά τα ήξερα!

Ναι, είναι αλήθεια ότι τα μυστικά για μια πετυχημένη σε όλα τα επίπεδα αγορά κατοικίας δεν είναι τόσο καλά φυλαγμένα όσο αυτά των Ναιτών Ιπποτών, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι παραμένουν μυστικά γιατί επιμένουμε να τα θυμόμαστε όταν πρόκειται να συμβουλέψουμε άλλους και να τα ξεχνάμε όταν έρχεται η στιγμή να προχωρήσουμε εμείς στην αγορά της! Θυμηθείτε: το βασικότερο όλων είναι να κάνετε μια ρεαλιστική αποτίμηση του χρόνου, της προσπάθειας και των χρημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτή χωρίς να αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να σας παρασύρει σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις. (αυτό, και να επιστρέψετε φυσικά το ιστιοπλοικό που λέγαμε στην προηγούμενη παράγραφο!)
OA_show("151");

Γράψε το σχόλιό σου.

 • Το όνομα σου:

 • Το σχόλιο σου:

 • Kωδικός ασφαλείας:

  Refresh Captcha
 • , Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008
  Ψάχνω μόλις 2 μήνες για να αγοράσω διαμέρισμα και ούτε που φανταζόμουν πόσο δύσκολη απόφαση και χρονοβόρα διαδιακάσια είναι αυτή! Θέλω να τελειώνωωωωωωωωωωωωω!!!!

  Τίποτα δεν μου μοιάζει σωστό.
  -Με τα δάνεια ένας πανικός, ποια από τις τράπεζες που υπάρχουν να επιλέξεις? και με τι κριτήρια? Αν πας στη μία κάποιος άλλος θα σου πει για την άλλη πως είναι καλύτερη από αυτή που εσύ σκέφτεσαι και ψάχνε γύρευε!
  -Ποιο σπίτι να επιλέξεις?? όλο και κάτι δε θα έχουν, μα το πάρκιν θα τους λείπει, μα το 2ο υπνοδωμάτιο θα είναι μικρό, μα η βεράντα θα είναι μπαλκόνι, μα θα θέλει 30.000ευρώ για να γίνει σπίτι κλπ.
  Και όλα φαντάζουν σαν ένας κύκλος που δεν θα κλείσει ποτέ!??
  -Ασε που είναι πανάκριβα!!!!!!!!! Μα πρέπει να δώσεις μια περιουσία (πάνω από 200.000ευρώ) για ένα σπίτι που πιθανότατα να μην καλύπτει για πάντα τις ανάγκες σου. Για να μην πω για κάτι κοτέτσια που θέλουν να τα πουλήσουν σε τιμή παλατιού! και εκεί εξοργίζεσαι!!!! θέλεις να ουρλιάξεις αλλά τι να κάνεις? το πνίγεις και ελπίζεις πως το επόμενο που θα δεις θα είναι πολύ καλύτερο.

  Τελος πάντων, να μην σε ζαλίζω άλλο σπιτόγατε, μάλλον θα παρατήσω την προσπάθεια -άλλωστε δεν είναι απαραίτητο όλοι να είμαστε ιδιοκτήτες ενός ακινήτου- και θα κοιτάξω να νοικιάσω ένα σπιτάκι που δεν θα σηκώνει το βάρος της μονιμότητας.

  Ν.
 • , Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008
  Μην απογοητεύεσαι. Απλά μείνε μακριά από αιχμηρά αντικείμενα. Και ποτέ μην πνίγεις ένα ουρλιαχτό.(κάθε φορά που το κάνεις, ένα γατάκι στην Βραζιλία πεθαίνει!)
 • , Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
  ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΥΠΓΕΙΟ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΟΝΤΙΚΙΑ. ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΠΧ. 160ΤΜ ΣΕ 4 ΕΠΙΠΕΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΣΑΝΣΕΡ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ? ΟΙ ΜΕΣΣΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΥΦΟΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΘΙΓΟΥΝ ΑΝ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ.
  ΙΣΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΣΟΡΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 100%.
  ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΙΟ ΚΑΛΗ ΑΓΟΡΑ!
 • , Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
  Συμφωνώ ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές ιδιαίτερα στην Αθήνα και ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι αγοράζει κάποιος σπίτι σε μία σεισμογενή πόλη, με υψηλά ποσοστά ρύπανσης, κυκλοφοριακό πρόβλημα και με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Επί πλέον θέλω να πώ ότι το σπίτι το φτιάχνεις. Όσο παλιό και αν είναι, μπορεί να γίνει κουκλί. Αυτό που δεν μπορεί να φτιάξει ο αγοραστής είναι ο περιβάλλων χώρος. Η γειτονιά που λέμε. Η "θέα" απέναντι, ο ακάλυπτος, το ανύπαρκτο πεζοδρόμιο, οι λακούβες στο δρόμο, το διαφημιστικό πανό στη γωνία, η αρχαιοπρεπής γύψινη πύλη που ο δήμαρχος είχε την έμπνευση να βάλει στην είσοδο της συνοικίας και άλλα τέτοια. Ατελείωτη η λίστα. Στην τελική, εκείνο που έχει τη μικρότερη σημασία είναι να δει κανείς το διαμέρισμα. Η προσοχή του πρέπει να επικεντρωθεί στη γειτονιά και σε ενδεχόμενες προοπτικές αναβάθμισης ή αντίθετα υποβάθμισής της.
 • , Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008
  Αν δώσω προκαταβολή για αγορά σπιτιού και χαλάσει η συμφωνία ο μεσίτης παίρνει τη προμήθεια που του αναλογεί...;
 • , Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008
  αγαπητέ doctor,

  Εάν χαλάσει η συμφωνία, όχι ο μεσίτης δεν παίρνει προμήθεια.

  Εάν όμως έχετε δώσει προκαταβολή της μεσιτείας την ημέρα του προσυμφώνου και η αγοραπωλησία χαλάσει από δική σας υπαιτιότητα τότε ο μεσίτης μπορεί να κρατήσει την προκαταβολή που του έχετε δώσει ως αποζημίωση για τη δουλειά που έχει κάνει.
  Άλλωστε για το χρονικό διάστημα που το διαμέρισμα θεωρούνταν κλεισμένο από εσάς εκείνος έχανε δυνητικούς αγοραστές εφόσον το είχε αποσύρει από την αγορά.

  Φιλικά, άγνωστος
 • , Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΩ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ Κ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ 254 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΣΕ 4 ΟΡΟΦΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΔΑΝΕΙΟ 250000 ΓΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ Κ ΠΟΣΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ 3,2
 • , Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
  Καλημερα!Εχω μεσω κληρονομιας στο ονομα μου ενα ποσοστο 18.75% που αφορα ενα κτισμα εκτος σχεδιου.Δεν κατοικω εκει.Μπορει αυτο να μου δημιουργησει προβλημα με την αγορα πρωτης κατοικιας?Ευχαριστω πολυ.
 • , Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
  Όχι, δεν σας δημιουργεί πρόβλημα, αφού α) αφορά ακίνητο εκτός σχεδίου πόλεως και β) δεν καλύπτει τις στεγαστικές σας ανάγκες. Κατά συνέπεια, κατά την αγορά μια κατοικίας, ή οικοπέδου, θα τύχετε απαλλαγής από την καταβολή του φόρου, λόγω πρώτης κατοικίας
 • , Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009
  Γεια σας,
  ψάχνω για μονοκατοικία και βλέπω στην Ανάβυσσο πολλά εκτός σχεδιου σε πολύ καλές τιμές για τα τετραγωνικά τους και τα οικόπεδα (τα περισσότερα λένε έχουν ρεύμα και νερό). Το ότι είναι εκτός σχεδίου τί σημαίνει για εμένα εφόσον αγοράσω; (βγαίνω στην παρανομία, μου γκρεμίζουν κάποια στιγμή το σπίτι, πληρώνω κάποιο πρόστιμο ;... κλπ).
  ευχαριστώ
 • , Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
  ρωτησε καποιο μεσιτη εκει κοντα η φιλο να σου πει ,παντα υπαρχει τροπος !
 • , Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
  έχω αγοράσει αφορολόγητη ά κατοικια. εαν θελησω να αγοράσω και άλλη μπορώ να μεταφέρω το αφορολόγητο στη νέα και να πληρωσω το φόρο της πρώτης? ; έχω και άλλα ακινητα στο όνομά μου.
 • , Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
  EXΩ 1 ΑΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 11Ο Τ.Μ.ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ 1 ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ?ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΚΑΤ Η΄ΟΧΙ?
 • , Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ.Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ 180000.ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΙ ΤΙ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ
  ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΨΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΓΑΜΟΥ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 • , Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
  που μπορώ να μάθω τις αντικειμενικές αξίες ενός ακινήτου; Διαμέρισμα 110 τ.μ. στη Χαλκιδική;
 • , Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010
  ΒΡΗΚΑ ΣΠΙΤΙ 70 Τ.Μ 110.000ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΩΡΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ.530ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΩ
 • , Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
  Αγαπητε σπιτογατε,
  Τους τελευταιους μηνες είσαι απο τις πιο δημοφιλης ιστοσελιδες μου και οπως παει θα εισαι για πολυ καιρο ακομα!! Καθε φορα που μπαινω στην ιστοσελιδα σου ειμαι γεματος ονειρα αλλα καθε φορα βγαινω με απογοητευση!
  Οι τιμες των ακινητων ειναι σε υπερβολικα ψηλα επιπεδα για την ποιοτητα τους. Τα περισσοτερα απο αυτα εχουν κατασκευαστει με την τεχνικη του copy paste. Τζακι να ναι και οπου να ναναι, δωματιο με στυλ ημι-υπαιθριου(ετσι για να κερδιζουν μερικες χιλιαδες ευρω ολοι οι φτωχοι κατασκευαστες εις βαρος μας), κουζινες (πιο φτηνες και χωρις γουστο δεν υπαρχουν) τουαλετες με πλακακια ψητοπωλειου, διαρυθμιση χώρων ανύπαρκτη, τετραγωνικα τα οποια δεν ειναι δηλωμενα, αποθηκευτικοι χωροι υπογειου που γίνονται και γραφειο!!! και το τραγικοτερο είναι ότι όλοι σε παραμυθιαζουν πως αν ειχαν την δυνατοτητα θα μενανε και αυτοι μεσα. Ας πανε λοιπον να μεινουνε οι ιδιοι μεσα.Για να παρεις σπιτι που να αξιζει θελεις πανω απο 400.000 ευρω. Για να δωσεις ομως τετοιο ποσο η κλεφτης πρεπει να εισαι(τα προηγουμενα χρονια ολοι κλεφτες ηταν) η να τα εχεις οικονομησει απο τον μπαμπα(και ο μπαμπας κλεφτης ηταν). Οι υπολοιποι απο εμας θα μεινουμε στα προαναφερομενα και θα κανουμε μαγκες καποιους κατασκευαστες ασχετους με το επαγγελμα, οι οποιοι με μικρο κοστος κατασκευης σηκωσαν μια πολυκατοικια και την πουλανε χρυσαφι. Ελεος.
 • , Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
  Αγαπητε φιλε μην αγορασεις τιποτα ουτε τουβλο...σε λιγους μηνες θα πεθανουν απο την πεινα ...θα πεσουν τα ακινητα
 • , Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
  εγω δεν ξέρω τίποτα απο όλα αυτά! η ζωή μου τώρα ξεκινάει, μετά απο δυο χρόνια πτυχίο βρηκα μια δουλειά και αυτή part-time γιατί πλέον σαν οχτάωροι εργαζόμενοι τους κοστίζουμε. Τα χρόνια περνάνε, έχεις μια σχέση λες να παντρευτείς και οι πόροι είναι λίγοι. Ψάχνεις σπίτι και οι τιμές είναι εξωφρενικές για σπίτια που είναι σαν φυλακές. Πας τουαλέτα και είσαι αγκαλιά με τον νιπτήρα! δεν πιστεύω οτι είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτου. μάλλον το βλέπω για ενοικίαση. εαν όμως σηκώσουμε ένα δάνειο και πληρώνουμε χ λεφτά το μήνα είναι μια μορφή ενοικίασης με την διαφορά οτι κάπου κάπως κάποτε θα είναι δικό μας και κατά συνέπεια των παιδιών μας(εάν κάνουμε ποτέ λόγω οικονομικής κρίσης!).

  Να πάρει δανειο κανείς ή να νοικιάσει? ιδού η απορία!
 • , Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
  ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑ? ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ 10%.ΩΡΑΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΣΠΙΤΙ? ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ .ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ.
 • , Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
  καλησπέρα,θέλω να αγοράσω ακίνητο 180000 αντικειμενικης αξιας. Στο όνομά μου δεν έχω κάτι παρα μόνο ψιλή κυριότητα από γονική παροχή των γονιών μου αλλά η γυναίκα μου έχει ακίνητα. Γνωρίζεται αν μπορώ να το πάρω ώς πρώτη κατοικία; YΓ.Το σπίτι θα χρησιμοποιηθεί για ιδιοκατοίκηση
 • , Κυριακή 11 Απριλίου 2010
  Επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ τις πλούσιες γνώσεις σας και να ρωτήσω. Το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας ισχύει για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως νομιμοποιημένα με το νόμο Τρίτση;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 • , Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
  marconst καλησπέρα,
  δυστυχώς δε γνωρίζουμε κάτι σχετικό με το ερώτημα σου. Κάνοντας και μία έρευνα στο διαδίκτυο δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι σχετικό, οπότε καλύτερα να ρωτήσεις σε κάποια εφορία ή τον λογιστή σου.

  Σε ευχαριστούμε
 • , Δευτέρα 10 Μαϊου 2010
  καλησπερα,σε περιπτωση που παντρευτω κι ο άντρας μου εχει ηδη ενα σπιτι στο ονομα του κι εγω δεν εργαζομαι μπορουμε να αγορασουμε σπίτι στο ονομα μου; και τι εφορία πληρωνω;
 • , Δευτέρα 10 Μαϊου 2010
  Αλέκα,
  δυστυχώς θα πρέπει να ρωτήσεις ένα λογιστή, δίνοντας του συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσει να σου δώσει και τη σωστή απάντηση.

  Η ομάδα του spitogatos.gr
 • , Δευτέρα 10 Μαϊου 2010
  Αλέκα, αν ο σύζυγος έχει την πλήρη κυριότητα του σπιτιού του και επίσης το σπίτι είναι αρκετά μεγάλο για να πληρεί τις στεγαστικές σας αναγκες τότε δεν μπορείτε να πάρετε απαλλαγή ακόμα και αν αγοράσεις το σπίτι στο όνομα σου. Ο μόνος τρόπος να πάρεις απαλλαγή είναι να αγοράσεις το σπίτι στο όνομα σου ΠΡΙΝ παντρευτείς. Το πρόβλημα είναι αν μπόρείς να δικαιολογήσεις την αγορά αφού δεν εργάζεσαι. Σε αυτό το τελευταίο θα σε βοηθήσει ο λογιστής.
 • , Πέμπτη 20 Μαϊου 2010
  Σκέφτομαι να αγοράσω σπίτι. Ειμαι 29 χρονών, μένω απο τα 18 με νοίκι και έχω μια σχετικά καλή δουλειά που μου αποφέρει περίπου 1300 ευρώ το μήνα.
  Οι γονείς μου μπορούν να με βοηθήσουν στην προκαταβολή ή θα χρεωθούν με φόρους κλπ?!?
  Επίσης με φοβίζει λίγο η κατάσταση στη χώρα.
  Συγκεκριμένα αν πάρεις σήμερα ενα δάνειο π.χ. 150000 ευρώ
  και σε 1-2 χρόνια επιστρέψουμε στη δραxμή με υποτιμήσεις κτλ τι γίνεται?
  Θα κλαίμε το Χαράλαμπο?!?
  Γενικά, είναι σωστή στιγμή για αγορά σπιτιού?

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!!
 • , Δευτέρα 24 Μαϊου 2010
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΑΙ 4ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 46 ΤΜ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΣΠΙΤΙ 93 ΤΜ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
 • , Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
  Αγόρασα ένα σπίτι σαν πρώτη κατοικία, μέχρι ώρα έμενα στο νοίκι. Έχω το 42% σε οικόπεδο με παλιά κατοικία στο οποίο μένει ο θείος μου. Τώρα που ετοιμάζω τα συμβόλαια μου είπαν ότι το 42% θεωρείται πρώτη κατοικία με συνέπεια να μην έχω απαλλαγή του φόρου. Ξέρετε αν ισχύει όντως αυτό και αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο?
 • , Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
  Έχω κάνει χρήση τις πρώτης κατοικίας αλλά λόγο ανεπάρκειας χώρου (δυο παιδιά)την πουλησα κ βρίσκομαι στη διαδικασία αγοράς νέας κατοικίας έχει περάσει δεκαετια από την αγορά του παλιού σπιτιού για να κάνω χρήση ξανά τις πρώτης κατοικίας πως υπολογίζεται ο φόρος που πρέπει να καταβαλω για το παλιό;;;;;;
 • , Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
  Καλημέρα σας.
  Λέγομαι Πηνελόπη και είμαι 50 ετών. Μένω με τον άντρα μου και τον 20χρονο γιο μας σε ένα σπίτι 100 τ.μ. το οποίο είναι γραμμένο στο όνομα μου.

  Σκέφτομαι να διαθέσω ένα ποσό μέχρι 60.000 Ευρώ, ώστε να αγοράσω στο όνομα του παιδιού μου (δίνοντας του την πλήρη κυριότητα), ένα δυάρι.
  Αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, μπορείτε να μου πείτε αν με συμφέρει απο πλευράς φορολογίας μια τέτοια κίνηση; Τί φόρο θα πληρώσω και τί εναλλακτικές μου προτείνετε;

  Θα αναμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας.

  Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.
 • , Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
  Πηνελόπη,
  καλύτερα να ρωτήσεις ένα φοροτεχνικό για αυτή σου την κίνηση οποίος θα μπορεί να σου δώσει πιο έγκυρες συμβουλές. Έχουμε όμως την εντύπωση πως αν ο γιος σου δεν έχει κάποιο άλλο ακίνητο στο όνομα του θα μπορεί να περάσει ως πρώτη κατοικία και να έχει φοροαπαλλαγή.
  Απλώς έλεγξε το προτού προβείς στην οποιαδήποτε ενέργεια.
  Καλή αγορά!
  Αααα και το ακίνητο σου να ψάξεις να το βρεις μέσα από το Spitogatos.gr
 • , Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΘΩ.ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ.ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΚ.ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΕΡΓΗ.ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΟΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΝΑ ΒΙΑΣΤΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΠΙΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΑ.ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ,ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ... ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.....
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
 • , Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
  Έχω στο όνομα μου ένα ακίνητο (διαμέρισμα) έκτασης 88τμ το οποίο το νοικίαζω. Δικαιούμαι φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας (για κάποια τετραγωνικά) για αγορά 2ου διαμερίσματος;
  Ευχαριστώ
 • , Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
  Καλησπερα
  εχω 40τμ απο 80τμ διαμερισμα(ποσοστο 50%) στο Αμυνταιο
  και αλλα 40τμ απο 80τμ διαμερισμα(ποσοστο 50%) στο Αμυνταιο παλι,και τα δυο απο κληρονομια.
  Θελω να αγορασω σπιτι στην Θεσ/κη οπου και μενω θα ειναι πρωτη κατοικια??
  Ευχαριστω
 • , Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
  75 τετραγωνικά γιαπί και την επικαρπία ο πατέρας μου. έχω απαλλαγή πρώτης κατοικίας αν αγοράσω άλλο σπίτι;
 • , Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
  Γεια σας. Έχω ένα οικόπεδο στο οποίο έχω ξεκινήσει να φτιάχνω οικοδομή, όμως για να τελειώσω θα χρειαστεί να πάρω δάνειο! δε δουλεύω είμαι άνεργος! το οικόπεδο μου το έχουν γράψει αλλά έχουν κρατήσει την υψηλή κυριότητα! Δηλαδή μετά θάνατον θα είναι εξολοκλήρου δικό μου. και ρωτάω εγώ τώρα θα μπορέσω να πάρω δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι ή δεν μπορώ γιατί δεν είναι ακόμα όλο δικό μου? ευχαριστώ εκ των προτέρων
 • , Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
  Καλησπέρα παιδιά... ξέρει κανένας πότε ο Ο.Ε.Κ θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για δάνεια.....????????
 • , Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
  Με γονική παροχή είχα αποκτήσει σπίτι το 1997 το 2000 το έχασα σε πλειστηριασμό από τότε μένω στο νοίκι.
  Τώρα το 2011 θέλω να αγοράσω κατοικία .
  Δικαιούμαι απαλλαγή πρώτης κατοικίας ;

  Ευχαριστώ
 • , Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011
  Γειά σας! Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σας παρακαλώ? Είμαι κάτοικος εξωτερικού, παντρεμένη με ένα παιδί. Θέλουμε να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα (με την ελπίδα ότι κάποτε θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας). Μπορούμε να έχουμε την απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας? ΑΦΜ έχουμε, αλλά μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος δεν είμαστε. Και πόσο θα μας κοστίσει ο φόρος εάν δεν ισχύει για εμάς η απαλλαγή φόρου σε μια αντικειμενική αξία 67.000ευρώ του ακινήτου. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!!!!
 • , Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
  Φαίδρα,
  (τα bold κομμάτια νομίζω πως σε αφορούν)

  1. Απαλλαγή από το Φόρο Μεταβίβασης για αγορά Πρώτης Κατοικίας (ν.1078/80).
  Σε περίπτωση αγοράς οικίας, διαμερίσματος ή οικοπέδου, κατά πλήρη κυριότητα παρέχεται απαλλαγή από το Φ.Μ.Α. εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις
  του νόμου.
  Η απαλλαγή παρέχεται:
  α) Για αγορά κατοικίας από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 75.000 ευρώ.
  β) Για αγορά κατοικίας από έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα, που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι ποσού αξίας 115.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 23.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτών και κατά 33.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα τους.

  Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα) και συγκεκριμένα μόνο σε Ελληνες υπηκόους που κατοικούν στην Ελλάδα, σε ομογενείς από την Τουρκία, Β. Ηπειρο και Κύπρο και τους Πόντιους από τη Ρωσία, εφόσον δεν απέκτησαν την ιθαγένεια τρίτου κράτους και στους υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. που διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στη χώρα μας.
  Συνεπώς δεν δικαιούνται της απαλλαγής οι Ελληνες φοιτητές για όσο διάστημα παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό, οι Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό, είτε σε δική τους επιχείρηση, είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
  Κατ εξαίρεση για τους έμμισθους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό θεωρείται ότι η κατοικία τους βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεπώς δικαιούνται της απαλλαγής. Επίσης, με τις διατάξεις του Ν.2892/2001 η απαλλαγή πρώτης κατοικίας (ν.1078/1980) από το Φ.Μ.Α επεκτείνεται και για τους ομογενείς ή Ελληνες που εργάστηκαν στο εξωτερικό τουλάχιστον για 6 χρόνια, εφόσον είναι γραμμένοι κατά το χρόνο της αγοράς στα οικεία δημοτολόγια της Ελλάδας, έστω κι αν δεν κατοικούν μόνιμα στη Χώρα μας.
  2. Απαλλαγή όταν ο αγοραστής είναι κατά κύρια απασχόληση αγρότης.
  Η προβλεπόμενη απαλλαγή από τις διατάξεις των νόμων 634/1977 και 2520/1997
  κατά την αγορά αγροτικών εκτάσεων παρέχεται και στους Ελληνες ομογενείς.
  Με το ν. 3220/2005 καταργήθηκαν οι περιορισμοί ως προς τα αφορολόγητα ποσά
  και παρέχεται πλήρης απαλλαγή ανεξάρτητα από την αξία ή την έκταση του ακινήτου.
 • , Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
  Καλησπερα σας! Θελω να πωλησω το διαμερισμα μου για το οποιο βρεθηκε ο αγοραστης, αλλα μεχρι να συγκεντρωθουν -θεμα χρονου- ωρισμενα δικαιολογητικα, προτεινε ο αγοραστης (ειναι δικηγορος) να μου δωσει τα 2/3 της αξιας του ακινητου για να κατοικησει αμεσα, να γινουν τα συμβολαια αγοραπωλησιας κανονικα (μεταβιβαση ακινητου), και οταν βγουν τα υπολοιπα δικαιολογητικα να εξοφλησει το σπιτι.
  Αυτος ο τροπος ενεχει καποιο κινδυνο για μενα? Πως θα ειμαι σιγουρη οτι θα εισπραξω και τα υπολοιπα χρηματα ?
  Και μαλιστα οταν τα εχω κανει και την μεταβιβαση... Το Ιδιωτικο Συμφωνητικο ειναι αρκετα ισχυρο και εχει συνεπειες η μη τηρηση του?

  Ευχαριστω θερμα.
 • , Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
  Αγαπητή Πανδώρα,
  καταρχάς θα έχεις και εσύ δικηγόρο υποχρεωτικά προκειμένου να γίνουν όλες οι διαδικασίες σωστά επομένως μπορεί να σου εξηγήσει όλα αυτά που ρωτάς.
  Νομίζω όμως πως έτσι και αλλιώς στο συμβόλαιο που θα κάνετε θα αναφέρεται ότι έχουν εξοφληθεί τα 2/3 του κόστους του ακινήτου και σε περίπτωση μη καταβολής του υπόλοιπου ποσού θα υπάρχουν κυρώσεις.
  Ο δικηγόρος σου όμως ούτως ή άλλως θα σου πει αν είναι κάτι με μεγάλο ρίσκο ή όχι.
 • , Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
  ψαχνω με το φιλο μου να αγορασουμε ενα μικρο φθηνο σπιτι.ειμαι τελειως ασχετη και φοβαμαι οτι θα καταληξουμε να παρουμε κατι πολυ φθηνο που θα θελει τα τριπλασια λεφτα για να γινει σπιτι.μπορειτε να μου πειτε ερωτησεις που πρεπει να κανω στους πωλητες και πραγματα που πρεπει να κοιταξω για να υπολογισω το τελικο κοστος του σπιτιου ωστε να ειναι κατοικισιμο ωστε να ειμαι σιγουρη οτι δεν θα παραλειψω κατι που θα ανεβασει το κοστος πιο πολυ απο οσο αντεχω(με ενδιαφερει να γινει απλα κατοικισιμο).ευχαριστω προκαταβολικα!!
 • , Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
  Sofanna,
  εδώ θα βρεις κάποιες συμβουλές όσον αφορά την ανακαίνιση μιας κατοικίας. Ελπίζω να σε βοηθήσει!

  http://www.spitogatos.gr/main/enimerosi/symvoules_protaseis/-renovate-or-relocate-/
 • , Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011
  θελω να αγορασω ενα οικοπεδο αντικειμενικης αξίας 33.000Ευρώ.Ξέρω οτι αν το αγοράσω στο ονομά μου θα θεωρηθεί ά κατοικια και δε θα πληρωσω εφορία. Υπάρχει κάποιος τρόπος να μή χάσω το δικαίωμα αγοράς σπιτιού (χωρις να πληρώσω εφορία) ά κατοικίας εως 200.000Ευρώ εξαιτίας του οικοπέδου;

  Ευχαριστώ
 • , Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
  Καλησπέρα ,

  θα ήθελα να ρωτήσω κατι που μπορεί να είναι και βλακεία. Αν δεν μπορώ να πάρω δάνειο , μπορώ να αγοράσω σπίτι και να να δίνω κάθε μήνα ένα ποσό στον προηγούμενο ιδιοκτήτη μέχρι να εξοφληθεί το συνολικό ποσό? Γίνεται αυτό το πράγμα και να είμαστε όλοι νομικά καλυμένοι?
 • , Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011
  Ιωάννα,
  το πιο πιθανό είναι να μη βρεις καποιον ιδιοκτήτη που να τον ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική. Η πώληση ενός διαμερίσματος συνηθώς ακολουθείτει και από την ολική εξοφλησή του την ημέρα των συμβολαιών.
  Ένας δικηγόρος θα μπορέσει να σε κατατοπίσει καλύτερα και να σου απαντήσει στον αν υπάρχει κάποια νομική κάλυψη.
 • , Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
  Μετα απο αγοραπωλησιες οικοπεδων το 2003-2004 καταφερα να συμπληρωσουμε ποσο αποκλειστικα για αγορα κατοικιας μιας και η εποχη και ο κριση δεν μας αφηνει περιθωρια να κρατησουμε κατι για τα παιδια μας...η τους αφηνεις ενα δανειο 350.000 ευρω και 4 χωραφια η απο ενα σπιτι δικο τους για παντα . Ψαχνουμε 5 χρονια.... περιμενουμε να πεσουν οι τιμες... Το αξιοθρηνητο ειναι οτι πολλα σπιτια ειναι υπερ υπερ τιμημενα . βλεπεις κατι τιμες 500.000 για κατι κακοκατασκευες του 80 επειδη μπροστα στα 800 μετρα εχει θαλλασα . ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ειναι βασανιστηκο !!! Πουλανε τωρα καργα οι πλουσιοι της δεκαετιας 90-00 βλεπεις παραθαλλασια απο 1,5 εκ ευρω να εοχυν πεσει στα 800 που και παλι κανεις δεν θα τα αγορασει ... για εμας τους μικρους σε 2 χρονια το πολυ αυτα που τωρα εχουν 300-350 με 200 θα τους τα παιρνεις ...αν και εισαι τυχερος και βρεις τον ιδιοκτητη και του πεις και τωρα 200 ...με το πνιξημο που εχουν φαει και τα τεραστια χρεη τους...θα υποκυψει ... γιατι εχει αναγκη πλεον ο κυριος πλουσιος . Εμας μας πηρε 18 χρονια σκληρης οικονομιας και 5 χρονια το ψαξιμο σε περιοχη κοντα στην χαλκιδα ..το 2006 το ειδαμε πρωτη φορα και εκανε 380 (νεοδμητο 2005) ...φυγαμε με δακρυα στα ματια ...αλλα η τυχη και η σκληρη δουλεια και η κριση μας επετρεψε να γινει δικο μας μετα απο 4 χρονια με 240 οπου ο ιδιοκτητης ειδε οτι θα ειναι μανα εξουρανου γιατι τα χρεη ετρεχαν τη κατηφορα. ΥΠΟΜΟΝΗ και ψαξιμο ...κοιταξτε να εχει καλες μονωσεις να ζεσταινεται φτηνα .Οσο για την θεα...αξιζε τα 23 χρονια υπομονης και κουρασης.Και ποσο δικιο ειχαν οι γονεις μας που ελεγαν ..."Και να πεθαινεις δανειο μην υπογραψεις..." η ζωη θελει υπομονη ...
 • , Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
  γεια σας.εχω στην κατοχη μου μια γκαρσονιερα 26τμ, την οποια εχω για πρωτη κατοικια και ειχα απαλλαγη φορου. Σκεφτομαι να πρωχωρησω σε αλλη μια αγορα. Μηπως ξερετε πως θα υπολογισω τον φορο που θα πληρωσω βαση αξιας του ακινητου,παλαιοτητας τμ.? ειμαι αγγαμος και μενω φιλοξενουμενος απο την οικογενεια μου. Επισης μπορειτε να μου πειτε αν μπορω κατα την αγορα να πληρωσω την εφορια σε μερικες δοσεις. η πρεπει να πληρωσω εφαπαξ το ποσο. ευχαριστω

Xρήσιμα: 

Η οικογένεια του Spitogatos: 

Μόλις ανέβηκαν: 

http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/login/check
http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/view/menu
http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/view/login
Παρακαλώ περιμένετε...