Μισθωτήριο

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

OA_show("150");

Τον συμβόλαιο του σπιτιού μου λήγει σε 8 μήνες, όμως θέλω να φύγω τώρα. Μπορώ;

Έλενα


Ενοικιάσεις σπιτιών Αθήνα | Ενοικίαση κατοικιών Θεσσαλονίκη | Ενοικιάσεις σπιτιών Κρήτη | Ενοικιάσεις σπιτιών Κύπρος

OA_show("151");

Γράψε το σχόλιό σου.

 • Το όνομα σου:

 • Το σχόλιο σου:

 • Kωδικός ασφαλείας:

  Refresh Captcha
 • , Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
  Καλησπέρα σας,
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής..Νοίκιασα ένα σπίτι στις 1/10/07 και λήγει 30/10/10..Είναι κατατεθημένο στην εφορεία.Όμως τώρα θέλω να φύγω γιατί πριν 2μηνες η ιδιοκτήτρια απέτησε να σκάψει την κουζίνα για κάποια υδραυλικά που έτρεχαν στον κάτω όροφο με αποτέλεσμα να φτιάχνουν λάσπη μέσα στο σπίτι όπου πλήρωνα..Πριν ένα μήνα μου είπε οτι επειδή και το μπάνιο αυτή τη φορά έχει ανάλογο πρόβλημα θέλει να το ξηλώσει και αυτό.Έτσι αποφάσισα να φύγω κ την ειδοποιήσα προχθές ότι τέλος Νοεμβρίου θα αφήσω το σπίτι.(40 μέρες πριν δηλ.)και θα κλείσουμε την εγγύηση στον Νοεμ.Από τότε έπαθε κρίση και λέει οτι δικαιούται την εγγύηση επειδή φεύγω πριν λήξει το συμβόλαιο.Έχει δίκιο? Και αν κάποιος δεν εργάζεται υποχρεούται να κάθεται σε ένα σπίτι χωρίς να έχει να το πληρώσει?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας
 • , Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
  Μαργαρίτα μου,
  δες τα εξής σχόλια των χρηστών μας makism 03/02/09 και Maria Galetaki 06/02/09 και θα πάρεις μια απάντηση στο ερώτημα σου.
 • , Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
  Είμαι ενοικιαστρια σε ένα σπίτι και το συμβόλαιο λήγει σε ένα χρόνο. Θέλω να φύγω τώρα, μήπως ξέρετε αν και τι πρέπει να κάνω εγώ με το μισθωτήριο συμβόλαιο?Μόνο ο ιδιοκτήτης το κάνει διακοπή?
 • , Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
  Σαε παρακαλώ άν μπορείτε να με βοηθήσετε: Ειμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος και το έχω ενοικιάσει ως κατοικία. Ο μισθωτής πρόσφατα έγινε φωτογράφος και μού ζητάει να τού υπογράψω μιά δήλωση (αυτό μού λέει τού ζητάνε στο ΤΕΒΕ) που να λέει οτι τού επιτρέπω να χρησιμοποιεί το μίσθιο διαμέρισμα και ως έδρα τού επαγγέλματος του (φωτογράφος). Ρωτάω λοιπον: Μήπως με το τρόπο αυτό η μίσθωση μετατρέπεται σε επαγγελματική; και επομένως πάμε για δωδεκαετίες και τέτοια; Αν τήν υπογράψω τελικά αυτή τη δήλωση που θέλει τι γίνεται; τι αλλάζει;
 • , Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
  καλησπέρα!
  Νοικιάζω σπίτι εδώ και οχτώ μήνες και έχουμε υπογράψει με τον ιδιοκτήτη συμφωνητικό για τρία χρόνια.
  Μπορείτε να με ενημερώσετε εάν υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση που αποφασίσω να ξενοικιάσω το σπίτι; Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχω καταβάλλει εγγύηση 2 ενοίκια μπροστά και ήμουν πολύ τυπική στην καταβολή του ενοικίου.
  Έχω ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ότι σκοπεύω να φύγω και μου είπε ότι θα πρέπει να καταβληθούν τα υπόλοιπα ενοίκια μέχρι τη λήξη του συμβολαίου ή έστς μέχρι τη λήξη ενός έτους.
  Θεωρώ λογικό να μην πάρω πίσω την εγγύηση και δεν έχω φυσικά καμία τέτοια αξίωση, αλλά μου φαίνεται παράλογο να πληρώνω ενοίκιο για ένα σπίτι στο οποίο δεν θα κατοικώ.
  Σκοπεύω βέβαια να απευθυνθώ στο δικηγόρο μου, ωστόσο αυτή τη στιγμή έχω πανικοβληθεί και οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσατε να μου δώσετε θα με βοηθούσε πολύ.
  Διάβασα σε παραπάνω απαντήσεις για παρόμοια ερωτήματα ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη, αυτό που διασφαλίζει είναι κάποιο έγγραφο από τον ιδιοκτήτη ότι λύνεται το συμβόλαιο και δεν θα υπάρξει απαίτηση για καταβολή των ενοικίων μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.
  Σας ευχαριστώ πολύ!
  Δέσποινα
 • , Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
  Δεσποινάκι,

  όσον αφορά το ερώτημα σου, δες τα εξής σχόλια των χρηστών μας makism 03/02/09 και Maria Galetaki 06/02/09 και θα πάρεις μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα σου.

  Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να μιλήσεις και με το δικηγόρο σου για σε συμβουλέψει το πως μπορείς να κινηθείς από εδώ και στο εξής.

  Καλή τύχη!
 • , Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
  Γεια χαρά σε όλους,

  Θέλω να ξενοικιάσω στις 15 Γεννάρη το σπίτι το οποίο νοίκιασα με την κοπέλα μου στις 15 Σεπτέμβριου κάνοντας συμφωνητικό για ένα χρόνο.

  Ο λόγος που θέλουμε να φύγουμε είναι γιατί η κοπέλα μου είναι έγκυος (όταν νοικιάσαμε δεν το ξέραμε) και χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Το παρόν είναι γκαρσονιέρα. Προφανώς δε θέλω να χάσω την εγγύηση (νοίκι ενός μηνός) καλύπτοντας με αυτή είτε το νοίκι του τελευταίου μήνα είτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, νερού κλπ. Θα έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό?

  Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως δε θέλω να χρησιμοποιήσω την ύπαρξη της εγγυμοσύνης για να παρακαλέσω τον ιδιοκτήτη. Θέλω να ξέρω αν είναι υποχρεωμένος να μας επιστρέψει την εγγύηση λόγω του έκτακτου γεγονότος.

  Επίσης θέλω να αναφέρω πως το σπίτι έχει σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν φαίνονταν με τον έλεγχο που κάναμε πριν το νοικιάσουμε και αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα τυφλά αυτά προβλήματα του σπιτιού για να πιέσω τον ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα:

  α) Ενώ έχει αποροφητήρα και ελέγχθηκε το κατά πόσο δουλεύει, δεν έχει μπουρί! Έπρεπε να ελέγξω αν έχει μπουρί?

  β) Τα υδραυλικά του σπιτιού παίρνουν νερό από βαρέλι (έτσι μου είπε ο ιδιοκτήτης όταν παρατήρησα την χαμηλή πίεση του νερού στο μπάνιο ενώ δε μου το είχε πει όταν μου έδειξε το σπίτι). Μόνο η βρύση της κουζίνας παίρνει νερό απο το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής (αυτή ελεγξα).

  γ) Το καζανάκι του μπάνιου λόγω μικρού μεγέθους (μάλλον) αδυνατεί να ανταπεξέρθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιούμε μια λεκάνη για να διώχνουμε τα "βαριά υλικά". Και αυτό μας το είπε αφού είχαμε νοικιάσει το σπίτι (το ήξερε δλδ) και ενώ εμείς είχαμε ελέγξει την ύπαρξη πλήρους εξοπλισμού στο μπάνιο.

  Σημειώνω πως θα ενημερώσω τον ιδιοκτήτη για την αποχώρησή μας 2 μήνες πριν. Δλδ όταν θα του πληρώσουμε το νοίκι για την περίοδο 15 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

  Φιλικά,

  Μάνος
 • , Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
  Συμπλήρωμα στο προηγούμενο post...

  δ) Ενώ μας διαβεβαίωσε πως το σπιτι μπορεί να δεχτεί το πλυντήριό μας στο μπάνιο ή δίπλα στο μπάνιο, μετά μας έβαλε βρύση στο χώρο της κουζίνας και με τα νερά του πλυντηρίου να καταλήγουν στον νυπτήρα της κουζίνας.

  ε) Μία από τις προηγούμενες μέρες χρησιμοποίησε το κλειδί που έχει (χωρίς να μας έχει πει ότι έχει στην κατοχή του κλειδί) και μπήκε στο σπίτι εν ώρα απουσίας μας και χωρίς να μας ενημερωσει με τον μάστορα που είχε φωνάξει για να κάνει συντήρηση στο σύστημα θέρμανσης.

  (Παρακαλώ τους διαχειριστές του φόρουμ να συμπληρώσουν το παρόν μύνημα στο προηγούμενο post )

  Ευχαριστώ πολύ!
 • , Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
  Μάνο καλησπέρα,
  καταρχάς όλα τα παραπάνω μας ακούγονται ως αρκετοί λόγοι για να ζητήσεις να αποχωρήσεις από το μίσθιο νωρίτερα, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις την εγκυμοσύνη της κοπέλας σου σαν αιτία (αλλά γιατί όχι σαν αφορμή αν δεις ότι σοβαρεύουν οι αντιρρήσεις του!) για την ανάγκη σας να φύγετε νωρίτερα από την γκαρσονιέρα που έχετε προσφάτως νοικιάσει.

  Σύμφωνα με προηγούμενα post χρηστών μας μπορείς να αποχωρήσεις ανά πάσα στιγμή από το διαμέρισμα που έχεις νοικιάσει χωρίς να μπορεί να κρατήσει ο ιδιοκτήτης την εγγύησή σου. (δες τα εξής σχόλια των χρηστών μας makism 03/02/09 και Maria Galetaki 06/02/09).

  Καθώς επίσης αν κάνεις όλα όσα έχουμε ήδη συμβουλέψει τους χρήστες μας από το πρώτο post αυτού του θέματος δηλαδή, α) να επικοινωνήσεις με τον ιδιόκτητη σου και να τον ενημερώσεις για την απόφασή σου να φύγεις (οι 2 μήνες που ήδη έχεις αναφέρει είναι ένα πολύ καλό χρονικό διάστημα και β) να τον βοηθήσεις στην ανεύρεση νέου ενοικιαστή και υπό την προυπόθεση ότι έχεις να κάνεις με ένα λογικό ιδιοκτήτη, τότε φανταζόμαστε πως δεν θα έχεις πρόβλημα.

  Καλή τύχη και πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε την εξέλιξη της υπόθεσής σου.

  Η ομάδα του spitogatos.gr
 • , Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
  νοικιαζω επαγγελματικο χωρο με αυξηση 8% τον χρονο. ειναι νομιμο? νομιζω οτι ειναι πολυ
 • , Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
  Γεια σας!
  Θα ήθελα να με διαφωτίσετε στο εξής: είμαι ενοικιαστής ενός διαμερίσματος από πενταετίας. Φέτος δικαιούμαι επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ. Ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι και το ενοικιαστήριο συμβόλαιο, το οποίο όμως ουδέποτε συνήψα με τον ιδιοκτήτη (κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, αν και μου κόβει αποδείξεις). Όταν του το ζήτησα, αντέδρασε επειδή νομίζει ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο αν το καταθέσει εκπρόθεσμα (χρειάζομαι συμβόλαιο για το έτος 2008). Άκουσα όμως ότι σε περίπτωση που συντάσσεται συμφωνητικό μίσθωσης και κατατίθεται για θεώρηση μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή του, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του (ταυτόχρονη, αναδρομική ή μελλοντική), θεωρείται εμπρόθεσμο χωρίς στην περίπτωση αυτή να επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Ισχύει πράγματι αυτό????? Δηλ μπορούμε να φτιάξουμε τώρα συμβόλαιο για το 2008 και να το καταθέσει χωρίς να πληρώσει πρόστιμο??? Αν ναι, υπάρχει σχετικός νόμος να τον παραπέμψω??

  Σας ευχαριστώ πολύ!
 • , Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
  ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ !
 • , Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
  Νοίκιασα το σπίτι το Σεπτέμβριο του 2009. Το σπίτι εχει πολλα προβλήματα βρωμα , το συμβόλαιο λήγει το Σεπτέβριο του 2012 θέλουμε να φύγουμε υπάρχει περίπτωση να μας κρατήσει την εγγύηση γιατι ειναι πολλά λέφτα΄? επισης ο ιδιοκτήτης δεν κάνει καμμια κίνηση να επισκευάσει τις ζημιες και δεν μας δίνει τα κλειδιά του παρκινγκ που είχαμε συμφωνήσει.
 • , Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΩ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ(ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗ ΔΗΛΑΔΗ),ΑΦΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ(ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΡΑΠΤΩΣ) ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ.ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΣΩΡΙΣ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΣΤΕ(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ) ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.
  ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.
  ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ???
 • , Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
  Ευρυδίκη καλησπέρα,
  καταρχάς όσον αφορά το κατοικίδιο σου μπορείς να διαβάσεις παρακάτω τη σχετική νομοθεσία για να ξέρεις ακριβώς τι ισχύει.

  α) ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003

  Άρθρο 6
  Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

  Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κ.λπ.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ240 Α') και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

  Τώρα σχετικά με το άλλο σκέλος της ερώτησης σου το μόνο που έχουμε να σου απαντήσουμε είναι πως θα πρέπει καταρχάς να δεις αν έχεις το δικαιώμα να αποχωρήσεις νόμιμα από το μισθωτηρίο και μετα το αν και ποιες συνέπειες θα έχει αυτή σου η πράξη. Και επειδή εμείς δεν είμαστε σε θέση να στο πούμε αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε ένα δικηγόρο και εκείνος θα σου δώσει την απάντηση.

  Βλεβαια εφόσον αποφασίσετε να φύγετε από το μίσθιο για την αποφυγή ταλαιπωρίας και δυσάρεστων καταστάσεων, όπως ήδη έχουμε συμβουλέυσει πολλούς άλλους χρήστες μας, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη σας εγκαίρως, ακόμα και 2 με 3 μήνες νωρίτερα από την αποχώρησή σας, ώστε να μπορέσει να βρει νέο μισθωτή. Η έμπραγκτη βοήθεια σας στην εύρεση νέου μισθωτή αντιλαμβάνεσαι πως θα εξομάλυνε πάρα πολύ την κατάσταση.

  Καλό είναι πάντως να έχεις υπ'οψιν σου πως σε κάθε πρόωρη λύση μισθωτηρίου συμβολαίου, και εφόσον δεν καταλήξετε σε μία από κοινού συμφωνία με τον ιδιοκτήτη, μόνο το δικαστήριο μπορεί να ρυθμίσει την οποιαδήποτε μεταξύ διαφορά σας, κάτι που βέβαια απευχόμαστε.

  Τέλος κατά την αποχώρησή σου από το μίσθιο θα σου προτείναμε να συντάξεις οπωσδήποτε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης μίσθωσης, όπου θα αναφέρεται ότι του παραδίδεις το διαμέρισμα του σε καλή κατάσταση, ότι εκείνος το παραλαμβάνει ανεπιφύλακτα και ότι δεν διατηρεί κανείς από τους δυό σας την οποιαδήποτε απαίτηση.

  Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε έστω και λιγάκι
  Η ομάδα του spitogatos.gr
 • , Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
  ξερει κανεις που θα αναζητήσω 1 προτυπο συμβολαιο επαγγελματικης στεγης?
 • , Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
  Καλησπέρα σε όλους. Είμαι ιδιοκτήτρια και νοικιασα με διετες συμβόλαιο το σπιτι μου. Διαβασα εκ των υστερων οτι το ελαχιστο διάστημα είναι τρία χρόνια. Τι ισχύει σύμφωνα με το νόμο? Μπορώ να ζητήσω να φύγει στα δύο χρόνια που γράφει το συμβόλαιο? Θέλω να το χρησιμοποιήσω για ιδιοχρησία. Τι έχει δικαίωμα να μου ζητήσει ο ενοικιαστής? Πόσο καιρό πριν πρέπει να ενημερώσω τον ενοικιαστη? Ευχαριστώ πολύ.
 • , Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
  Γειά σας, έχω κι εγώ μια ερώτηση .
  1/9/09 νοίκιασα ένα διαμέρισμα σε μια κοπέλα. Μου έδωσε ένα ενοίκιο μπροστά και την εγγύηση κανονικά και κάθε μήνα ήταν τυπική στις υποχρεώσεις της. Σήμερα μου ανακοίνωσε ότι μέχρι 4/1/10 θα φύγει από το σπίτι, διότι προχθές βρήκε ένα ποντίκι. Μέσα στο διάστημα που μένει ουδέποτε μου έκανε παράπονο για κάποια ίχνη τρωκτικού (τα οποία δεν κρύβονται) και επίσης εγώ μένω ακριβώς δίπλα της και αν είχα υποπτευθεί κάτι θα είχα κάνει αμέσως απολύμανση και τα σχετικά. Επίσης το σπίτι όταν νοικιάστηκε ήταν σε άψογη κατάσταση, φρεσκοβαμμένο και η ίδια πριν το κλείσει το πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο. Τώρα έπαθε σοκ λέει και θέλει να φύγει. Εγώ της είπα ότι αν δεν το νοικιάσω αμέσως θέλω τα ενοίκια μου για όσο καιρό θα είναι ξενοίκιαστο. Μπορώ να το διεκδικήσω αυτό?Επίσης με την εγγύηση τι γίνεται?πρέπει να της την επιστρέψω?
  Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!
 • , Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
  Kαλησπερα σας,

  Ακουστε και την δικη μου ιστορια που με κανει να θελω να φυγω απο τωρα την στιγμη που το δικο μου το συμβολαιο ληγει 01/08/2010.

  Εχουμε νοικιασει απο το 08 του 2008 και καθε μηνα τα νοικια μου τα προκαταβαλω ειτε στις 27, ειτε στις 28, ειτε στις 29 αντε και 30. Περιθωριο πληρωμης εχω παντα μεχρι της 4 του μηνα και αυτο γιατι η ιδιοκτητρια πληρωνει τα δανεια της εκεινη την ημερομηνια (σημειωτεον δε οτι εκεινη με τον αντρα της και τα παιδια της που δουλευουν και οι 4 βαζουν τουλαχιστον 6.500 το μηνα στον σπιτι τους και περιμενουν τα δικα μας 460€ τον μηνα για να πληρωσουν τα χρεη τους). Λοιπον στα μεσα του Οκτωμβριου ηρθε η ΔΕΗ (496€ παρακαλω) και εληγε 05/11/2009. Φυσικα ολα τα ΔΕΚΟ ειναι στο ονομα της ιδιοκτητριας. Ερχεται λοιπον πρωι Σαββατου 08,30 το πρωι (θυμαμαι κοιμομασταν ακομα) και μου φερνει τον λογαριασμο. Περα του οτι ειναι μια αγχωτικη γυναικα και εκανε σαν υστερικη για το υψος του λογαριασμου μου φωναζε ποτε θα το πληρωσω και μην τυχον και το αφησω απληρωτο!!!! Λες και καιγαμε το ρευμα της και θα το πληρωνε εκεινη, αν ειναι ποτε δυνατον. Της λεω υπαρχει περιπτωση να το αφησουμε απληρωτο, γιατι ανθρωπους μας περασες!!! Λοιπον απο εκεινη την ημερα μεχρι και της 5 Νοεμβριου μου εστελνε μνμτα στο κινητο με επαιρνε τηλεφωνο εαν πληρωσα το ρευμα! Μας εσπασε τα νευρα! Μονο και μονο για να της σπασω και εγω τα δικα της γιατι ξερω ποσο φιλοχρηματη ειναι 3 του μηνα και νοικι δν της ειχα δωσει. Ερχεται λοιπον 21,00 το βραδυ στις 3/11 δηθεν να μου φερει την αποδειξη πληρωμης του προηγουμενου μηνα Οκτωμβριου και μου λεει, το νοικι θα μου το δωσεις? Και της λεω θα στο δωσω αυριο 4 γιατι αυριο πληρωνεται ο αντρας μου. Μου λεει δν ειναι τιμιο αυτο εμεις αλλα ειχαμε πει. Και της λεω, ολο τον χρονο που μενουμε μεσα εμεις σου προκαταβαλουμε τα νοικια μας τουλαχιστον 7 με 8 μερες νωριτερα και μου μιλας για τιμιοτητα??? Δηλαδη της λεω ειμαστε ανθρωποι εαν κατι μας τυχαινε και αργουσαμε 15 μερες ή εναν μηνα, τι θα εκανες θα μας εβγαζες εξω??? Μου λεει μα εμενα αυριο ο αντρας μου εχει ρεπο και θα πηγαινε στην τραπεζα να πληρωσει το δανειο και της λεω δν πειραζει θα πατε στης 5. Εαν ειναι δυνατον, περιμενουν το νοικι μας για να πανε για το χρεος στους στην τραπεζα. Και φυσικα ξανα μανα τα ιδια για το ρευμα το οποιο εληγε στης 5. Την επομενη 4 του μηνα παω αργα το βραδυ 22,30 και της δινω νοικι και ΔΕΗ πληρωμενα. Περνα μια βδομαδα και ερχεται να μου φερει την αποδειξη του Νοεμβριου (παντα αργουσε να μου φερει τις αποδειξεις και τις εφερνε παντα μετα απο 2-3 μηνες) και μου κανει καυγα γιατι αργησα να δωσω το νοικι και γιατι πληρωσα την ημερα που εληγε το ρευμα!!!!! Ακουσον ακουσον!!!!!!!!! Της λεω εχετε παραπονο απο εμας δηλ? Μου απαντα φυσικα και οχι κανενα και το σπιτι το διατηρειτε σε αψογη κατασταση απλα γιατι αργησατε τωρα? Της λεω επειδη εμεις εχουμε προβλημα θα φυγουμε τον Αυγουστο του 10 γιατι δν εχετε σωστη συμπεριφορα!!! Της υπενθυμισα οτι τον Φεβρουαριο του 09 ειχαμε δν ειχαμε και απο δικη της βλαβη εμεις πηγαμε και πληρωσαμε 160€ ΕΥΔΑΠ χωρις να κανουμε φασαρια ουτε να ερθουμε σε προστριβες! Και το αστειο της υποθεσης ειναι οτι οταν ηρθαν απο τον Φεβρουαριο μεχρι και τον Οκτωμβριο 2 λογαριασμοι της Ευδαπ μας εφερε τους λογαριασμους να τους πληρωσουμε και φυσικα της τα δωσαμε πισω γιατι με τα 160 εμεις ηταν σαν να ειχαμε πληρωσει ολο αυτο το διαστημα, με λιγα λογια η γυναικα δν παιζεται! Αφηστε δε που συνεχεια ανοιγει την πορτα της να δει ποιος ερχεται κατω στο δικο μας, βαζει ηλεκτρικη σκουπα στις 05,30 το πρωι και μας ξυπναει απτην μαυρη νυχτα!!!
  Λοιπον με αυτα και με αυτα θελουμε να φυγουμε απο τωρα, γι'αυτο λοιπον ενημερωστε παρακαλω πολυ κατα ποσο αυτο ειναι εφικτο!!! Σας ευχαριστω πολυ!
 • , Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
  Γειά σας. Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 01/07/2009 νοίκιασα ένα μαγαζί. Η διάρκεια του συμβολαίου ήταν έως 01/07/2014. Λόγο οικονομικών προβλημάτων, το μαγαζί δεν άνοιξε ποτέ, και έτσι μετα την περίοδο μερικών μηνών, συγκεκριμένα 1 Δεκεμβρίου, παρέδωσα το κλειδί στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι θα ρωτήσει τον δικηγόρο του σχετικά με την εγγύηση που του παρέδωσα στις αρχές μαζί με την υπογραφή του συμφωνητικού. Μετά από ένα μικρό διάστημα, επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε πως την εγγύηση δεν μπορεί να μου την επιστρέψει, ο λόγος, ότι το μαγαζί έπρεπε να το είχα κρατήσει τουλάχιστον 1 χρόνο για να πάρω πίσω την εγγύηση. Δεν γνωρίζω κατά πόσο ισχυεί αυτό.

  Να επισημάνω ότι στο Μισθωτήριο Συμφωνητικό δε γράφει πουθενά για κατι τέτοιο, παρα μόνο να επιστραφεί η εγγύηση μετά την αποχώρηση μου. Ούτε ποτέ υπόθηκε κάτι τέτοιο μεταξύ μας έστω και προφορικά, που σημαίνει πως εγώ δε το γνώριζα.

  Τί μπορώ να κάνω για να πάρω πίσω την εγγύηση?

  Ευχαριστώ.
 • , Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010
  Καλή Χρονιά!
  Μένω σε ένα σπίτι το οποίο πλημμύρισε πρόσφατα από τις βροχές (8cm νερό σε όλο το σπίτι!!!)χωρίς να έχω εγώ την ευθύνη. Το συμβόλαιο λήγει σε ένα χρόνο.
  Από την πλημμύρα έπαθα ζημιές σε έπιπλα, χαλιά, βιβλία κτλ.
  Υπάρχει περίπτωση να πληρωθώ την ζημιά από τον ιδιοκτήτη ο οποίος δεν φροντίζει για τα λούκια και την αντικατάσταση κουφωμάτων παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να κάνει αυτές τις διορθώσεις; Το σπίτι είναι αρκετά παλιό και χρειάζεται επειγόντως επισκευή.
  Τι μπορώ να κάνω για την ζημιά των επίπλων μου; Οι ξύλινες πόρτες αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν επειδή πότισαν από τα νερά της πλημμύρας.
  Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
 • , Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
  Καλησπέρα νοικιάζω ένα σπίτι εδώ και 3 χρόνια με σταθερό ενοίκιο 400 ευρώ.Τώρα που έληξε το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε 500 ευρώ.Δηλαδή αύξηση 25% !!!
  Είναι νόμιμο???
  Γιατι μου φαίνεται υπερβολική η άυξηση αυτή!
  Τι μπορώ να κάνω τώρα που έληξε το συμβόλαιο αν του αρνηθώ την άυξηση έχει δικαίωμα να με διώξει από το σπίτι!
  Λογικά όχι γιατί αν ήταν έτσι αν ο κάθε ιδιοκτήτης ζήταγε ότι ήθελε θα μπορούσε να μου ζητήσει και 1000 ευρώ!
  Ευχαριστώ!
 • , Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010
  Mitsos καλημέρα,
  έχουμε την αίσθηση, όχι την βεβαιότητα, ότι από τη στιγμή που έχει επέλθει τριετία και έχει λήξει και το μισθωτήριο συμβόλαιο σας ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει ότι ενοίκιο θέλει.

  Δες παρακάτω

  "5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ. Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκειατρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα.
  Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου.
  Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του."


  [απόσπασμα από τον 10λογο οδηγός «προστασίας» του ενοικιαστή της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων)]

  Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι αν δεν συμφωνήσεις με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη το πιο πιθανό είναι πως μπορεί να σου ζητήσει να αποχωρήσεις από το διαμέρισμα του.
 • , Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
  Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνει η ομάδα του ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ!
  Θα ήθελα να θέσω υπό την κρίση σας τη δική μου περίπτωση: έχω ενοικιάσει διαμέρισμα εδώ και 3 μήνες με μισθωτήριο 2 ετών. Όμως λόγω συνεχούς ηχορρύπανσης από γειτονικό διαμέρισμα επιθυμώ να αποχωρήσω πριν τη λήξη του συμβολαίου. Υπόψην: α) ο ιδιοκτήτης είναι δικηγόρος, β) η ηχορρύπανση είναι αντιληπτή μόνο στο δικό μου διαμέρισμα.
  Πώς μπορώ να το χειριστώ το θέμα; Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω για να μη φτάσω να πληρώνω τον κούκου αηδόνι;
 • , Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
  Καλησπέρα,
  Θα ήθελα την συμβουλή σας στο πρόβλημα που έχω...Μετά από 11 χρόνια ενοικίασης του καταστήματος μου, αποφάσισα να το ξενοικιάσω λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων του ιδιοκτήτη για αύξηση ενοικίου και της πτώσης της δουλειάς(οικονομική κρίση βλέπετε)..Βρήκα λοιπόν σε κοντινή απόσταση ένα άλλο λίγο μικρότερο κατάστημα με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο( συγκεκριμένα πληρώνω το 1/5 του παλιού). Ενημέρωσα προ εξαμήνου τον ιδιοκτήτη ότι θα αποχωρίσω την 1/1/2010 και έχω ήδη κάνει την μετακόμιση. ¨οταν πήρα τον ιδιοκτήτη για να έρθει να του παραδώσω το κλειδί με ενημέρωσε ότι πρέπει να του δώσω αποζημείωση 4 ενοίκια ακόμα. Την υποχρέωση αυτή δεν την ήξερα μέχρι πρότινος, όμως τα λεφτά είναι αρκετά πολλά αυτή την στιγμή, που έχει πέσει και η δουλειά για να τα δώσω. Στα έντεκα χρόνια που το ενοικίαζα ήμουν τυπικός στις πληρωμές μου χωρίς καθηστερήσεις..Τι μπορώ να κάνω τώρα σε αυτή την περίπτωση,καθώς δε θέλω να τραβιόμαστε δικαστικώς ?
 • , Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010
  καλημέρα και καλή χρονιά. νοικιάζω ένα καλοκαιρινό στούντιο στις κυκλάδες και μοιράζομαι το νερό με ένα άλλο στούντιο. ο ιδιοκτήτης μου έφερε τον πρώτο λογαριασμό νερου που είναι από 22/7/2009 μέχρι 15/10/2009(60 ευρώ) . εγώ νοίκιασα το στουντιο από 12/9/2009 και η άλλη κοπέλα που είναι φοιτήτρια από 1/9/2009. υποχρεούμαστε να πληρώσουμε όλο το λογαριασμό? πόσο υποχρεούμαστε να πληρώσουμε? ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
 • , Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010
  ΕΧΩ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΕΝΕ ΜΑΓΑΖΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΠΕ.ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  ΕΥΧΑΡΙΤΩ
 • , Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010
  Στις 10 Νοεμβρίου νοίκιασα ένα διαμέρισμα σε ένα ζευγάρι για τρία χρόνια. Μετά από ενάμισυ μήνα αποφάσισαν να πάνε να μείνουν στο δικό τους σπίτι στο χωριό με τη δικαιολογία οτι προέκυψε πρόβλημα στη δουλειά της. Εργάζεται σε Σ/Μ και είχε μειωμένο ωράριο λόγω ανατροφής τέκνου.Συμφώνησε να πληρωθεί το υπόλοιπο του μειωμένου ωραρίου σε μετρητά και να εργάζεται κανονικά αλλά ξαφνικά δεν έχει ποιός να κρατάει το παιδί, ενώ ο σύζυγος εργάζεται εποχιακός σε ξενοδοχείο...
  Τους ζήτησα να μου αφήσουν το διαμέρισμα στις αρχές του μήνα και αυτοί μου απάντησαν οτι θα το κάνουν και δεν έχουν πρόβλημα γιατί έτσι ή αλλιώς στο δικό τους σπίτι θα πάνε και δεν έχουν πρόβλημα πότε θα φύγουν αρκεί να τους επιστρέψω την εγγύηση του ενός ενοικίου (είχα ζητήσει δύο επειδή το διαμέρισμα είναι καινούργιο αλλά μου κλαίγονταν οτι δεν βγαίνουν τάχα και τα γνωστά).
  Αλλιώς θα μείνουν μέσα μέχρι να περάσει ο μήνας για να καλύψουν έτσι την εγγύηση.
  Αισθάνομαι πολύ άσχημα από την αντιμετώπιση τους αυτή και από το γεγονός οτι τέτοια εποχή δεν βρίσκεις να νοικιάσεις εύκολα το σπίτι.
  Τι μπορώ να κάνω για να μην αισθάνομαι όμηρος στο ίδιο μου το σπίτι;
 • , Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010
  εν κρανίω επειδη μου έτυχε ακριβώς η ίδια περίπτωση έχεις δύο λύσεις ή πας δικαστικώς και ουσιαστικά θα δωσεις την εγγυηση για τα εξοδα δικηγόρου (και ενδεχομενως και περισσοτερα ) ή αφού ελέγξεις την κατάσταση του σπιτιου τους δίνεις την εγγύηση να φύγουν αφού βεβαια παραλάβεις κλειδιά με συμφωνητικό εκουσιας αποχωρησης από το σπίτι και ελέγξεις τυχόν απλήρωτους λογαριασμούς. το συμφωνητικό, αν έχετε κάνει, το λέει ρητά ότι η εγγυηση δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμμια περίπτωση ως ενοίκιο. βεβαίως σύμφωνα με τη δικηγόρο μου και εφόσον το ζευγάρι έχει περιουσιακά στοιχεία μπορείς να διεκδικήσεις τα υπόλοιπα ενοίκια αλλα η διαδικασία είναι χρονοβόρα. δες τι σε συμφέρει καλύτερα.
 • , Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010
  Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται στην περίπτωση που ανακαλύψεις (από το λογαριασμό της ΔΕΗ) ότι το σπίτι είναι πολύ μικρότερο από αυτό που έχει αναγραφεί στο συμβόλαιο (περίπου 25 τετραγωνικά μικρότερο – όταν το είδα ήταν γεμάτο με τα πράγματα του προηγούμενου ενοίκου και δεν το κατάλαβα); Μπορώ να φύγω πριν τη λήξη του συμβολαίου και να απαιτήσω την εγγύηση; Και αν δεν μου την δίνει ο ιδιοκτήτης;
 • , Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
  Λίνα μου το πιο πιθανό είναι να μην αναγράφονται τα πραγματικά τμ στον λογαριασμό της ΔΕΗ, παλαιότερα βλέπεις δηλώνανε λιγότερα τμ στη ΔΕΗ για να πληρώνουν λιγότερα τέλη στο δήμο και σήμερα με τα καινούρια διαμερίσματα δεν αναφέρονται ποτέ οι Η/Χ. Οπότε ζήτα μία κάτοψη ή τα συμβόλαια του σπιτιού για να δεις αν σου έχουν αναφέρει τα πραγματικά τμ ή οχι.
 • , Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
  Και εγω νοικιάζω ενα διαμέρισμα απο 07/09 και αποφάσισα να φύγω λόγω διαμάχης με τους γείτονες απο κάτω...
  Συμβόλαιο δεν έχω κάνει με την ιδιοκτήτρια ουτε αποδείξεις μου δίνει.Την ενημέρωσα στις αρχές γενάρη ότι τον οκτώβρη θα φύγω και όταν ρώτησα για την εγγύηση μου είπε ότι θα την κρατήσει για βάψει και να καθαρίσει το σπίτι.Όμως το σπίτι όταν το πήρα τον ιούλιο ήταν φρεσκοβαμμένο.Πάλι μέσα σε 7 μήνες θέλει βάψιμο???Και εννοείται ότι το σπίτι το έχω σε πολλή καλή κατάσταση.Μόνο σε ένα τοίχο έχω κάποιες τρύπες από κάτι πίνακες που είχα κρεμάσει.Ε ας φτιάξει μόνο αυτόν.Αλλά και πάλι 500 ευρώ νομίζω ότι είναι πάρα πολλά για αυτά πυ θέλει να κάνει.Μπορώ να απαιτήσω την εγγύση??
 • , Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Η πολυκατοικία είναι καινούρια και το διαμέρισμα δεν έχει ημιυπαίθριους. Έκανα μια πρόχειρη μέτρηση και με τον υπολογισμό βγαίνει ότι τα τετραγωνικά στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι τα σωστά. (Θα ζητήσω βέβαια και μία κάτοψη για να είμαι βέβαιη.) Εάν έχω δίκιο, τι μπορώ να κάνω; Μπορώ να φύγω πριν λήξει το συμβόλαιο; Και με την εγγύηση τι θα γίνει;
 • , Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
  Kristy314 και Λίνα καλημέρα!

  Καταρχάς Kristy δε θέλουμε να σε απογοητεύσουμε αλλά εφόσον δεν έχεις συμβόλαιο, αποδείξεις, το οτιδήποτε που να πιστοποιεί ότι μισθωνεις το ακίνητο αυτό, με το συγκεκριμένο ενοίκιο και πως έχει δώσει και εγγυήση αντιλαμβάνεσαι πως μάλλον είναι δύσκολο να πάρεις την εγγυήση σου αν δεν το επιθυμεί η ιδιοκτήτρια.

  ----------------------------------

  Λίνα αν είσαι τόσο σίγουρη για αυτό και σε ενοχλεί τόσο πολύ κάνε μία κουβέντα με την ιδιοκτήτρια σου, αν και πάλι σου λέμε πως είναι κάπως δύσκολο να έχει δηλώσει στην εφορία άλλο τμ από αυτά που πραγματικά είναι (και μάλιστα περισσότερα). Όπως και να έχει μπορείς πάντα να το συζητήσεις και να δηλώσεις εγκαίρως πως θα αποχωρήσεις. Κάτι περισσότερο δεν μπορούμε να σου πούμε καθώς είναι νομικό ζήτημα... καλύτερα να συμβουλευτείς και ένα δικηγόρο. Καλή Επιτυχία!
 • , Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
  Καλησπέρα και από μένα..

  θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

  νοικιάζω ένα διαμέρισμα μαζί με το σύντροφο μου και το μισθωτήριο που κατατέθηκε στην εφοριά είναι στο όνομα μου.
  όμως ο σύντροφος μου θα κάνει έναρξη επαγγέλματος και σαν έδρα θέλουμε να δηλώσει το σπίτι το οποίο νοικιάζουμε, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για ενοικίαση άλλου χώρου.
  Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που το μισθωτήριο δεν είναι στο όνομά του??
 • , Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
  Reine καλησπέρα,
  νομίζουμε πως για να δηλώσεις το ακίνητο στο οποίο διαμένεις τώρα ως επαγγελματική έδρα πρέπει να υπάρχει επαγγελματικό μισθωτήριο - και οχι μισθωτήριο κατοικίας που έχετε τώρα-, πράγμα που σημαίνει για εσάς αφενός την μετατροπή του παλιού, άρα μπορείς να αλλάξεις το όνομα στο οποίο θα γίνει το μισθωτήριο, και αφετέρου τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη σας.
 • , Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
  Καλησπέρα νοικιάζω ένα σπίτι και έχω ένα συμβόλαιο που έχει λήξει στις 31 του Δεκέμβρη και θέλω να κάνω ανανέωση, τι χαρτιά θα χρειαστώ? πχ. το παλιό συμβόλαιο? καινούριο συμβόλαιο (δηλαδή καθαρό χαρτί συμβολαίου) καθαριστικό του γονέα? Ποιανού τις υπογραφές και τα ΑΦΜ?. Μπορείτε να μου τα πείτε?
  *Σημείωση ότι εχω και έναν συγκάτοικο.
 • , Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
  Και κάτι άλλο που ξέχασα. Δεν έχει σχέση με το προηγούμενο.

  Αν κάνω συμβόλαιο για ένα χρόνο, και θέλω να φύγω αφού έχω κάτσει μόνο δυο μήνες, μπορεί να με κρατήσει με το ζόρι ο ιδιοκτήτης? ή ο συγκάτοικος? (που λογικά θα είναι και αυτός στο συμβόλαιο)
 • , Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010
  Γειά σας! Υπάρχουν συμβόλαια ενοικίασης κατοικίας για 6 μήνες? Άν όχι. μπορώ να σπάσω συμβόλαιο ενός έτους, χωρίς να αναγκαστώ να πληρώσω τα υπόλοιπα ενοίκια? Ευχαριστώ!
 • , Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010
  Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας, αύριο λήγει η προθεσμία και η συμμετοχή σας στο πρόβλημά μου με διευκόλυνε πολύ.
 • , Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010
  Είμαι ο εκμισθωτής. Έχω δικαίωμα λύσης μίσθωσης ακινήτου λόγω ιδιοχρησίας?
 • , Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010
  νοικιάζω ένα σπίτι εδώ και 6 μήνες και έχω κάνει συμβόλαιο για 2 χρόνια.τα κοινόχρηστα που μου ήρθαν πρώτη φορά τώρα είναι υπερβολικά, δεν επικρατεί διαφάνεια στη μέθοδο καθορισμού των κοινοχρήστων (πρόκειται για ιδιόκτητο σπίτι), ενώ ο ιδιοκτήτης αποδείχθηκε...αμφιβόλλου εμπιστοσύνης (όπως μου λένε όλοι μου οι συνάδελφοι που τυχαίνει να τον γνωρίζουν),σε σημείο που να φοβάμαι να γυρίζω σπίτι(!).θέλω να φύγω και σκοπευω να του το πω ένα μήνα πριν.μπορεί να με δεσμεύσει (λόγω του συμβολαίου) και να μην μπορώ να φύγω ή να μου ζητήσει αποζημίωση; παρακαλώ βοηθήστε με,νιώθω εντελώς χαμένη....ευχαριστώ.
 • , Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010
  Μεγάλη ιστορία...Το 1971 προχωρησα στην ενοικιαση καταστηματος στην περιοχη των Αθηνων, πριν 1 χρονο η ιδιοκτητρια πεθανε και το κληρονόμησε ο ανιψιος της.Ολα τα ενοικια μετα τον θανατο της πληρωθηκαν κανονικα.Τον Νοεμβριο υστερα απο 39 χρονια του ζητησα να ανανεωσουμε το μισθωτηριο (κατι που ειχε να γινει απο το 1971) και εκεινος αρνηθηκε ετσι του ειπα οτι θα αποχωρησω στα μεσα Δεκεμβριου.Τα ενοικια για τους δυο αυτους μηνες δεν τα εδωσα και οταν ηρθε η ωρα να παραδωσω τα κλειδια εκεινος δεν τα δεχτηκε, ετσι για να μην μπει και ο Ιανουαριος του εστειλα με εξωδικο τα κλειδια...Τωρα με καλουν οι δικηγοροι και μου λενε οτι το καταστημα εχει ενα σπασμενο τζαμι και κατι πραγματα δικα μου που δεν προλαβα να παρω απο το υπογειο...μπορου ν ισχυριστουν οτι το καταστημα εχει ζημιες και να ζητησουν αποζημιωση?Πρεπει να εξοφλησω τα δυο ενοικια αν ναι εχουν δικαιωμα να ζητησουν και κατι αλλο?Τι γινεται με την εγγυηση που ειχα δωσει το 1971 (2,500 δραχμες πως προσαρμοζεται με τα χρονια)?Χανεται?Το μισθωτηριο δεν το εχω στα χερια μου...μπορω να το βρω μετα απο τοσα χρονια?ευχαριστω
 • , Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
  Ισίδωρε, δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματά σου, καλύτερα να συμβουλευτείς κάποιον νομικό ο οποίος θα μπορέσει να συμβουλέψει και για το πως θα κινηθείς από εδώ και πέρα.

  ----------------------------------

  Bessie,
  Σύμφωνα με προηγούμενα post χρηστών μας μπορείς να αποχωρήσεις ανά πάσα στιγμή από το διαμέρισμα που έχεις νοικιάσει χωρίς να μπορεί να κρατήσει ο ιδιοκτήτης την εγγύησή σου. (δες τα εξής σχόλια των χρηστών μας makism 03/02/09 και Maria Galetaki 06/02/09).

  Καθώς επίσης αν κάνεις όλα όσα έχουμε ήδη συμβουλέψει τους χρήστες μας από το πρώτο post αυτού του θέματος δηλαδή, α) να επικοινωνήσεις με τον ιδιόκτητη σου και να τον ενημερώσεις για την απόφασή σου να φύγεις β) να τον βοηθήσεις στην ανεύρεση νέου ενοικιαστή.

  Καλή τύχη και πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε την εξέλιξη της υπόθεσής σου.

  Η ομάδα του spitogatos.gr
 • , Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
  Έχω υπογράψει μισθωτήριο συμβολαιο για δυο χρόνια που ληγει μαιο 2011. Εχω αρχίσει και δυσκολεύομαι ομως στην απολπληρωμή του ενοικίου.(ειμαι τυπικος, αλλα βγαινω πολυ δυσκολα). θα ήθελα να φύγω και να βρω κάτι πιο φθηνό. Μπορώ?Δεν είναι σοβαρός λόγος ότι έχω προβλήματα στην εργασία μοθ Ή ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να μου ζητήσει την απόδοση ολων των μισθίων?
  Θέλω να σας πω επίσης ότι στο συμβόλαιο έχουμε δηλώσει τα μισά από ότι του δίνω. Και επίσης έχω δώσει 2 εγγυήσεις. (στο συμβολαιο φαίνεται σαν 4 ενοίκια).
  Σας παρακαλω ας απαντήσει κάποιος υπευθυνα.
 • , Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
  γεια σας,

  νοικιασα προσφατα ενα διαμερισμα σε αλλοδαπους και παρολο τις διαβεβαιωσεις τους οτι στο σπιτι αυτο θα μενουν καποια ατομα. απο καταγγελιες γειτονων εχει προκυψει οτι εχου κανει το διαμερισμα κοινοβιο με πολλα ατομα.
  στο συμβολαιο εχουμε συμφωνησει για 5 ατομα μεγιστο ενω

  απο οτι εχω καταλαβει προσπαθουν να μενουν μεσα 8-9...

  σε αυτη τη περιπτωση τι γινεται ?

  επειδη εκανε αυτος συμβολαιο μπορει να κανει οτι θελει?

  εχει αντιμετωπισει κανεις αντιστοιχη περιπτωση?

  ευχαριστω.
 • , Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
  5/2/2010

  Καλησπερα σας!
  Τον οκτωβριο του 2007 νοικιασα ενα γραφειο για 12 ετη.Εδωσα 2 εγγυησεις και το ποσο που συμφωνησαμε θα ισχυε μεχρι τελη οκτωβριου του 2009,μετα θα μου εκανε αυξηση συμφωνα με αυτη που οριζει ο νομος.Λογω ομως οικονομικης κρισης και κατω απο πιεση δικη μου,μου εκανε μειωση ενοικιου χωρις ομως ν'αλλαξουμε κατι στο αρχικο συμφωνητικο.Να τονισω οτι το χαρτοσημο ηταν μεσα στο ποσο.Στα μεσα Οκτωβριου του 2009 δεχθηκα ενα τηλεφωνημα απο μια δικηγορο που μου ελεγε οτι το ακινητο που νοικιαζω ανηκει πλεον στην τραπεζα,με λιγα λογια κατασχεθηκε και μαλιστα απο τον οκτωβριο τον 2008.Μετα απο ενα χρονο αποφασισε η τραπεζα ν'ασχοληθει με αυτη την κατασχεση γιατι κατα τα λεγομενα της το ειχε αμελησει.Εκεινον τον μηνα ομως εληγε και η διετια με το ποσο που αρχικα ειχαμε συμφωνησεικαι ειχαμε πει οτι θα καναμε τις αλλαγες με χαμηλοτερο ενοικιο.Απο τοτε τραβαω κουπι.Εγω πληρωνα το ενοικιο για ενα χρονο στον ιδιοκτητη χωρις ομως να του ανηκει κατα τα λεγομενα της τραπεζας.Μου ειπαν βεβαια οτι δεν θα εχω προβλημα μ'αυτο γιατι η τραπεζα δεν με ειχε ενημερωσει.
  Τους εξηγησα πως εγιναν τα πραγματα με την μειωση του ενοικιου και μου ειπαν οτι δεν θ'αλλαξει κατι απλα θα πληρωνω στην τραπεζα απο δω και περα.Κανενα προβλημα ειπα και εγω,τους ειπα ομως οτι δεν ειμαι διαθετημενη να πληρωσω περισσοτερα απο οσα πληρωνα.Μου διαβεβαιωσαν οτι δεν υπαρξουν αλλαγες και οτι μεσα στις επομενες μερες θα με ειδοποιησουν για να κανουμε νεο συμφωνητικο.Οι μερες περνουσαν και δεν ειχα τιποτα νεοτερο.απλα στις αρχες Νοεμβρη μου εστειλαν το χαρτι της κατασχεσης.Τους επερνα τηλεφωνο για να μαθω τι γινεται και ολο μου ελεγαν οτι θα το κοιταξουν.Στα μεσα Νοεμβρη με πηραν και ειπα οτι μαλλον το ενοικιο θα οριστει στο ποσο που ελεγε το συμφωνητικο συν την αυξηση την νομιμη,αλλα αυτο θα το ξερουν σε λιγες μερες.Εγω το μονο που τους ειπα ειναι οτι δεν μπορω ν'ανταπεξελθω οικονομικα και αν γινει ετσι θα πρεπει να φυγω.Προετοιμαστηκα ψυχολογικα και ξεκινησα να ψαχνω καινουργιο χωρο για να ειμαι ετοιμη.Ολο αυτο τον καιρο μου κανανε ψυχρολουσια,μια κατι θα κανουμε μια δεν γινεται τιποτα.Και ετσι φτασαμε Φεβρουαριο και πηρα την τελικη απαντηση¨δεν γινεται τιποτα,αν δεν μπορειται φυγετε¨Απο τον Νοεμβριο μεχρι σημερα δεν πληρωσα κανενα ενοικιο γιατι μου ειχαν πει να περιμενω να οριστει πρωτα και μετα θα τα δωσω μαζεμενα.Τωρα μου ζητανε για ολους αυτους τους μηνες που το καθυστερησαν το ενοικιο που αποφασισαν αυτοι συν την αυξηση συν το χαρτοσημο.Τους ειπα οτι θα φυγω μεσα στο μηνα και μου ειπαν κανενα προβλημα.Ξερω οτι χανω τις εγγυησεις μηπως ομως θα εχω περεταιρω προβληματα?Ειναι προτιμοτερο να κλεισω εντελως το γραφειο γιατι δε πηγαινε καλα απο το να το μεταφερω?Εμπλεξα χοντρα ετσι?
 • , Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
 • , Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010
  Καλησπέρα,

  Θα ηθελα να με βοηθείσετε στο εξής: Απο το 2006 νοικιάζω ένα σπίτι το οποίο άλλαξε ιδιοκτήτη το 2008. Ο νέος ιδιοκτήτης αρνείται να μου κάνει καινούριο συμφωνιτικό και έτσι χάνω το επίδομα ενοικίου απο τον ΟΑΕΚ.(Το παλιό μισθωτήριο "έληγε" το 2007).Παρόλα αυτά, ο "κύριος" δεν έχει πρόβλημα να μένω στο διαμέρισμά του! Μπορώ να κάνω κάτι βρε παιδιά???

  Ευχαριστώ απο τώρα....
 • , Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
  ΕΙΜΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ ΕΝΟΣ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΕΛΗΞΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ 2ΕΤΙΑ 2008-2009 (ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ) ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΗΞΕ 31/12/09. ΤΩΡΑ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΛΛΙΩΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΦΥΓΩ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΑΝ Η ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Ή ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΛΗΞΕ.
  ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ (ΠΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ?) ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙ ΑΦΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΟΤΑΝ ΝΟΙΚΙΑΣΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ Η ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΑΦΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ). ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΛΗΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΘΗΚΕΣ?
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ

Xρήσιμα: 

Η οικογένεια του Spitogatos: 

Μόλις ανέβηκαν: 

http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/login/check
http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/view/menu
http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/view/login
Παρακαλώ περιμένετε...