Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τους μεσίτες

Δευτέρα 28 Μαϊου 2007

Newsblog \ Επιλογή Μεσίτη & Διαδικασίες \ Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τους μεσίτες
OA_show("150");
Η ομάδα του Spitogatos.gr έψαξε, ρώτησε, έμαθε... Και σας παρουσιάζει τις ερωτήσεις που έκανε στους μεσίτες για λογαριασμό σας...


(1) Ψάχνω για κατοικία... Τι ακριβώς κάνει ο μεσίτης και γιατί να απευθυνθώ σε κάποιον ?

Ο μεσίτης αναλαμβάνει να σας βρει το διαμέρισμα που ψάχνετε και που εσείς δε μπορείτε γιατί δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να το κάνετε.

Η ανεύρεση ενός διαμερίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση... Σκεφτείτε με πόσους άγνωστους ανθρώπους (ιδιοκτήτες) θα πρέπει να μιλάτε κάθε μέρα, να σας περιγράφουν τα διαμερίσματα τους τηλεφωνικώς (δεν κάνουν πάντα και την πιο αντικειμενική περιγραφή) και να πρέπει να αποφασίσετε πιο από όλα θα δείτε.

Και η τιμή?? Τι θα κάνετε με τη τιμή?? Πως θα την παζαρέψετε αν χρειάζεται? Και αυτοί που δε σας τη λένε τηλεφωνικώς? Θα πάτε αναγκαστικά να δείτε το διαμέρισμα και ας ελπίζετε ότι αυτό που θα δείτε θα είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό που θα ζητάει ο ιδιοκτήτης του!!!! Και αν όχι?? Τότε θα έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο... Γιατί λοιπόν να μη βάλετε ένα μεσίτη να τα κάνει όλα αυτά για εσάς?

Ο μεσίτης μπορεί να σας δείξει διαμερίσματα που θα ταιριάζουν καταρχάς στις προδιαγραφές σας. Από τη στιγμή που θα βρεθεί αυτό που θα σας ικανοποιεί, αναλαμβάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της συμφωνίας.

Πολλοί μεσίτες εξυπηρετούν και στο κομμάτι της δανειοδότησης.

Οι μεσίτες, σε συνδυασμό με το σπιτόγατο, υπάρχουν για να σας λύσουν τα χέρια. Να σας απαλλάξουν από το άγχος της ανεύρεσης κατοικίας και να το κάνουν μία ευχάριστη και εύκολη διαδικασία για εσάς και τους οικείους σας.


(2) Πουλάω το ακίνητο μου... Γιατί να το αναθέσω σε μεσιτικό και να μην το πουλήσω μόνος μου?

Αν έχετε κάποιο διαμέρισμα που θέλετε να πουλήσετε, να νοικιάσετε κλπ, ο μεσίτης μπορεί να σας βρει γρήγορα και άμεσα τον κατάλληλο ενδιαφερόμενο για την περίπτωση σας.

Ο Μεσίτης έχοντας συνολική εικόνα της αγοράς και εμπειρία μπορεί να εκτιμήσει το ακίνητο σας, ούτως ώστε να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο ζητώντας κάτι που είναι εκτός της αγοράς αλλά ούτε και να χάσετε χρήματα μη έχοντας εκτιμήσει σωστά την περιουσία σας.

Τα μεσιτικά γραφεία διαθέτουν μεγάλο πελατολόγιο στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν ανά πάσα στιγμή ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν γρήγορα και άμεσα την κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Επιπλέον υπάρχουν και κατηγορίες ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών ή οικοπέδων, στα οποία η μεσολάβηση του μεσίτη είναι απαραίτητη. Και αυτό γιατί π.χ μεγάλες εταιρείες οι οποίες ψάχνουν για κάποιο επαγγελματικό χώρο, θα γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε μεσιτικά γραφεία και θα αναμένουν τις προσφορές τους επιλέγοντας τελικά τη καλύτερη δυνατή.

Ή ένας μεσίτης μπορεί να προωθήσει συντομότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τον πωλητή ένα οικόπεδο που δίδεται, παραδείγματος χάριν, για αντιπαροχή γιατί οι γνωριμίες που έχει με τεχνικές εταιρίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές ενός ιδιώτη.


(3) Θέλω να δω ένα ακίνητο που μου προτείνει κάποιος μεσίτης? Τι είναι η Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης που μου ζητάει να υπογράψω? Να τον εμπιστευτώ?

Οι περισσότεροι μεσίτες, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση της δουλειάς τους, διαθέτουν και ζητούν από τους πελάτες τους πριν τη διαδικασία υποδείξεως οποιουδήποτε διαμερίσματος να υπογράψουν τη «Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης».

Η εντολή αυτή στην ουσία ορίζει και διευκρινίζει την ειδικώς συμφωνηθείσα αμοιβή που οφείλει ο αγοραστής στο μεσίτη σε περίπτωση καταρτίσεως της τελικής συμβάσεως.

Η διαδικασία είναι απλή, Αρχικά ο μεσίτης περιγράφει στον πελάτη το προτεινόμενο ακίνητο και αφού τον ενημερώσει πλήρως για τα χαρακτηριστικά του, (δηλαδή, την περιοχή, το εμβαδόν του, τον όροφο, την παλαιότητα, την τιμή κλπ), τότε θα καταγράψει τα στοιχεία αυτά στην μεσιτική εντολή, η οποία θα είναι απαραίτητα ένα διπλότυπο έντυπο. Μετά την υπογραφή της μεσιτικής εντολής από τον ενδιαφερόμενο πελάτη ο μεσίτης ανακοινώνει την ακριβή διεύθυνση του προτεινόμενου ακινήτου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να συμπληρώσουμε πως πιθανόν να δείτε διαμερίσματα με περισσότερους από έναν μεσίτη. Για το λόγο αυτό, χρήσιμο θα ήτανε, να κρατάτε όλες τις εντολές υπόδειξης ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να γνωρίζετε ποια διαμερίσματα έχετε δει από τον εκάστοτε μεσίτη. Για ένα συγκεκριμένο ακίνητο, καλό θα είναι να δώσετε εντολή σε έναν και μόνο μεσίτη. Διαφορετικά, στην περίπτωση της αγοράς του ακινήτου, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να πληρώσετε όλους όσους μεσίτες σας έχουν υποδείξει το ακίνητο στο οποίο τελικά καταλήξατε.


(4) Θέλω να αναθέσω το ακίνητο μου σε κάποιον μεσίτη για να μου βρει αγοραστή/ ενοικιαστή? Τι είναι η Εντολή Ανάθεσης που μου ζητάει να υπογράψω? Να τον εμπιστευτώ?

Εντολή ανάθεσης είναι εκείνο το έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί τη συνεργασία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και στο μεσίτη που αναλαμβάνει την προώθηση και την υπόδειξη του σε ενδιαφερόμενους με σκοπό την πώληση/ ενοικίαση/ αντιπαροχή του εκάστοτε ακινήτου. Επιπλέον ορίζει τη συμφωνηθείσα αμοιβή που θα οφείλει ο ιδιοκτήτης στον μεσίτη εφόσον καταρτιστεί η τελική σύμβαση (συμβόλαιο).

Στην Εντολή ανάθεσης γίνεται μία πλήρης περιγραφή του ακινήτου, αναγράφεται το ποσό που διεκδικεί ο ιδιοκτήτης να λάβει από την διάθεση του ακίνητου του, ορίζεται η μεσιτική αμοιβή και υπογράφεται από τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες αυτού ή ακόμα και από τον πληρεξούσιό του /τους.

Αρκετοί μεσίτες αρκούνται στην προφορική ανάθεση ενός ακινήτου από τον ιδιοκτήτη του, έχοντας καλή πίστη για τον αντισυμβαλλόμενο και ίσως τη πεποίθηση ότι θα μπορούν να αποδείξουν, αν χρειαστεί στο δικαστήριο σε περίπτωση μη τήρησης της προφορικής συμφωνίας, τη προώθηση και τη μεσολάβησή τους στη πώληση του ακινήτου. Κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται

Θα πρέπει επιπλέον να διευκρινίσουμε πως είναι στη προσωπική ευχέρεια του κάθε ιδιοκτήτη αν θα δώσει αποκλειστική εντολή ανάθεσης στον μεσίτη (αποκλειστική εντολή ανάθεσης: ανάθεση σε έναν μόνο μεσίτη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως παραίτηση και του ιδίου, για το διάστημα που ορίζεται, από τη διαδικασία προώθησης του ακινήτου του. Αν το ακίνητο δοθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί από τον ιδιοκτήτη ή από άλλον μεσίτη, τότε ο μεσίτης που έχει την αποκλειστική εντολή ανάθεσης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αμοιβή που είχε αρχικά οριστεί) ή αν θα συνεργαστεί με περισσότερους από έναν μεσίτες.


(5) Ποια πρέπει να είναι η αμοιβή του μεσίτη?

Η μεσιτική αμοιβή είναι συμφωνηθείσα και ορίζεται σε ποσό ή σε ποσοστό.

Βάση τον αστικό κώδικα δεν υπάρχει άρθρο που να ορίζει ούτε σε ποσό, ούτε σε ποσοστό το ύψος της μεσιτείας (βλέπε άρθρο 703 έως και 708).

Συνηθίζεται όμως στην περίπτωση της αγοραπωλησίας να καθορίζετε ως ποσοστό πάνω στην τελική εμπορική αξία του ακινήτου, συνήθως το 2% αυτής και στην περίπτωση ενοικίασης σε ένα ενοίκιο.

Δεν αποκλείεται όμως να ακούσετε και κάτι διαφορετικό, π.χ το 1% ή το 1,5% ως αμοιβή σε περίπτωση αγοράς ή μισό ενοίκιο στην περίπτωση της ενοικίασης.

Τέλος, θα πρέπει πάντα να υπολογίζετε ότι εκτός από την μεσιτική αμοιβή που θα έχει καθοριστεί και θα τη γνωρίζετε εκ των προτέρων, σε περίπτωση καταρτίσεως της τελικής συμβάσεως επιβαρύνεστε επιπλέον με το νόμιμο ΦΠΑ που ανέρχεται στο 19% (μεσιτική αμοιβή + 19% ΦΠΑ)

OA_show("151");

Γράψε το σχόλιό σου.

 • Το όνομα σου:

 • Το σχόλιο σου:

 • Kωδικός ασφαλείας:

  Refresh Captcha
 • , Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007
  Όλα τα οποία έχετε αναγράψει είναι ορθά.
  Επιπλέον θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι όλες οι συνδιαλλαγές που αφορούν (ακίνητο), θα πρέπει επιτέλους να μάθουν όλοι οι Έλληνες ότι πρέπει να γίνονται μέσω τον επαγγελματιών κτηματομεσιτών.
  Δεν υπάρχουν πιο αρμόδιοι από τους επαγγελματίες μεσίτες. Δείτε την αγορά πως έχει διαμορφωθεί από τις αυθαίρετες τιμές, που καθορίζει επι μέρους ο κάθε πωλητής ακινήτου.
  Η αξία ενός ακινήτου δεν διαμορφώνεται από το πόσο πούλησε το ακινητό του ο γείτονας μας, ο φίλος μας, η ο γνωστός μας.
  Καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
  Το επάγγελμα του μεσίτη είναι πολύ σοβαρό για όσους δεν το έχουν κατανοήσει ακόμα, όπως είναι και του παθολόγου που θα επισκεφθούν σε κάθε απρόσμενη δυσλειτουργία του οργανισμού.
  *Βλέπετε τα φαρμακεία χωρίς την υπογραφή του ειδικού δεν παραχωρούν απολύτως τίποτα!!!
 • , Σάββατο 30 Ιουνίου 2007
  Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει τη συμβολή του μεσίτη ακινήτων στην προσπάθειά του να αγοράσει (ή ενοικιάσει) κάποιο ακίνητο.
  Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι το ποσοστό της αμοιβής, ακόμη και στο 2%, είναι υψηλό, όταν πρόκειται για διαπραγμάτευση ακινήτου μεγάλης αξίας.
  Συγκεκριμένα, ας μιλήσουμε με νούμερα:
  Ενα ακίνητο αξίας 500.000 θα επιβαρυνθεί με 2% και θα φτάσει στις 510.000. Αυτό σημαίνει αυτόματα μια αμοιβή 10.000 ευρώ (+ ΦΠΑ), πολλές φορές για την επίδειξη και μόνο ενός ακινήτου. Πράγμα που σημαίνει ένα τέταρτο με μισή ώρα εργασίας. Και για να μην είμαστε άδικοι και μονομερείς ας υπολογίσουμε και 2-3 ημέρες επιπλέον για την ανεύρεση και συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη. Αλλά δεν ορίζεται επιπλέον αμοιβή του μεσίτη και από πλευράς του ιδιοκτήτη;
  Ας μην προχωρήσουμε στις αγορές εκατομμυρίων...
  Στην δε ενοικίαση, η καταβολή ενός ενοικίου ως αμοιβή, μπορεί να μην υπολογίζεται όταν μιλάμε για ποσά γύρω στα 500 ευρώ, αλλά όταν πρόκειται για 1000 και πάνω (το σύνηθες πλέον στην ελληνική αγορά) τότε το πράγμα αρχίζει να γίνεται λιγάκι ..ενοχλητικό για την τσέπη του πελάτη, ο οποίος ας σημειωθεί εδώ ότι εφόσον καταφεύγει στην ενοικίαση είναι μάλλον μισθωτός, οικογενειάρχης (συνήθως), και αυτή η επιβάρυνση ξεπερνά τις περισσότερες φορές το μηνιαίο εισόδημά του.
  Θεωρώ πως θα ήταν πιο δίκαιη -παρότι λιγότερο αποδοτική για τους επαγγελματίες του χώρου- μια λύση κλιμακούμενης αμοιβής.
  Προσωπικά βρίσκω λίγο άδικη την αντιμετώπιση του τύπου: Μπορείς να δώσεις περισσότερα, άρα θα δώσεις παντού περισσότερα!

  Μετά τιμής
  ...Ιοκάστη...
 • , Τρίτη 17 Ιουλίου 2007
  Αγαπητή Ιοκάστη θα διαφωνήσω μαζί σας και θα εξήγησω αμέσως γιατί.
  Εσείς που θα δείτε μία φορά ένα ακίνητο από ένα μεσιτή και τελικώς θα καταλείξετε να το αγοράσετε δικαιώς να σας φαινέται υπερβολική η αμοιβή του 2% ή του ενός ενοικίου.
  Σκεφτείτε όμως ότι ο μεσίτης πληρώνεται από τον έναν και μοναδικό πελάτη που θα το αγοράσει, ενώ προηγουμένως μπορεί να το έχει δείξει σε άλλους εκατό πελάτες εως ότου αποφασίσετε εσείς να το αγοράσετε. Πολλές φορές μάλιστα αν πουληθεί απ'ευθείας από τον ιδιοκτήτη μπορεί να μην πληρωθεί και τίποτα για τη δουλειά του. Παρ΄όλα αυτά θα το έχει δημοσιεύσει στις αγγελίες (ο μεσίτης της πληρώνει - δεν είναι δωρεάν όπως για τους ιδιότητες) και θα έχει κάνει και άλλες πολλές ενέργεις που του κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα.

  Φτάνει μόνο κανείς να σκεφτεί ότι κάθε μεσιτικό γραφείο μπορεί να έχει πάρα πολλά ακίνητα στο χαρτοφυλάκειο του αλλά είναι μικρό το ποσοστό αυτών που τελικά πουλάει ετησίως... εσείς το 2% το βλέπετε από την πλευρά σας αλλά ο μεσίτης από μια αγοραπωλήσια "πληρώνεται" και για όλες τις άλλες που δεν έχει κάνει.

  Ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνει αγαπητέ σπιτόγατε.
  Δημήτρης
 • , Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007
  Συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη.
  και θέλω να επισημάνω τα εξής :
  Α] Το επάγγελμα του μεσίτη δεν είναι κατοχυρωμένο νομικα,μπορει όποιος θέλει να είναι μεσίτης .
  Β] Στο θέμα τις αμοιβής
  πολλές φορές δεν παίρνει ούτε 2% πχ (κατασκευαστές).
  Γ] Αν βάλουμε και τα πάγια έξοδα που καλείται να πληρώσει όλη την χρονιά για την διατήρηση μεσιτικού γραφείου με ότι και σημαίνει αυτό θεωρώ ότι η αμοιβή 2% σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μικρή .
  επίσης τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είτε πωλητες πρέπει να απευθύνονται σε αδειοδοτημενα μεσιτικά γραφεία και όχι σε περιστασιακούς μεσίτες.
  Ευχαριστω
  Για την bestland
  Μπουσιος Ανδρεας
 • , Σάββατο 28 Ιουλίου 2007
  Θα συμφωνησω απολυτα με τη γνωμη του κ. Παπαγεωργακη, ο οποιος φαινεται να γνωριζει τα πραγματα εκ των εσω και οχι επιφανειακα. Κατανοω την απορια της κ Ιοκαστης, ομως ενα ακινητο μπορει να βρισκεται στο χαρτοφυλακιο για πολυ καιρο. Τα εξοδα που γινονται πολλες φορες δεν πληρονονται. Ενα αλλο προβλημα που προκυπτει ειναι οταν ο πελατης παρακαμπτει τον μεσιτη με αθεμιτους τροπους,-ολοι ξερουμε οτι συμβενουν κι αυτα,- οποτε ο μεσιτης δεν πληρωνεται παρ'ολες τις προσπαθειες που εχει κανει για την πωληση του ακινητου.
 • , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007
  Αγαπητοί συνάδελφοι,
  διαβάζοντας τα σχόλια σας γύρω από τα παράπονα της κα Ιοκάστης περί της αμοιβής του κτηματομεσίτη αναφερόμενη στο μεγάλο ποσοστό 2%, λησμονήσατε να τις θυμίσετε ότι ο επαγγελματίας κτηματομεσίτης εκτός από αυτά που αναφέρατε, δεν είναι αυτός που θα υποδείξει ένα ακίνητο σε ένα τέταρτο η μισής ώρας εργασίας όπως αναφέρει.
  Αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε.
  Μάλλον έχει παρανοηθεί σημαντικά στον χώρο μας η σημασία του (διαμεσολαβητή) και είναι αυτό που διαφεύγει από την κα Ιοκάστη, ότι:
  Το ποσό της αμοιβής του κτηματομεσίτη 10,000 σε ακίνητο αξίας 500,000 που ανέφερε ότι το βλέπει υπερβολικό, είναι λάθος!!!
  Ας μας απαντήσει η κα Ιοκάστη στο εξής.
  Θα αναφέρω ένα παράδειγμα.
  Όταν το ακίνητο Α’ που προτείνετε από τον μεσίτη στην εκάστοτε κυρία Ιοκάστη σε μία τιμή πώλησης των 500,000, αρχικά έχει ανατεθεί στον κτηματομεσίτη από τον ιδιοκτήτη του πχ, στις 580,000 και ο επαγγελματίας που γνωρίζει ότι είναι υπερτιμημένο και προσπαθεί με διαφόρους τρόπους που πηγάζουν από τις γνώσεις και την πείρα του, να το προσαρμόσει στις 500,000 η ακόμα και πάρα κάτω και στο τέλος τα καταφέρνει, εκεί που τελικά θα το αγοράσει η εκάστοτε κα Ιοκάστη, αυτό είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο???
  Το ότι στις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε μέχρι να κλείσει το deal, η μείωση της τιμής τις περισσότερες φορές που καταφέρνουμε, που μπορεί να είναι από 10,000 έως……ανάλογα του τιμήματος πώλησης αυτό δεν είναι πολλαπλάσιο όφελος του αγοραστή???
  Ποίου είναι όφελος τελικά του μεσίτη???
  Η ζήτησε ποτέ κανείς εφόσον μειώσαμε την τιμή και κερδίσατε κύριε αγοραστά το ποσό των 50, 40, 30,000 ας πάρουμε και εμείς κάτι παραπάνω στην αμοιβή???
  Ο σωστός επαγγελματίας έχει χαρά όταν μπορεί να μειώσει το ποσό πώλησης ενός ακινήτου για να ο αγοράσει ο πελάτης του.
  Και ξέρετε γιατί???
  Γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνει την ικανότητά του και πραγματικά το όφελος που έχει ο πελάτης του από αυτόν. Και όχι ότι γίνεται πιο προσιτή η τιμή του ακινήτου και μπορεί να το πουλήσει ποιο εύκολα όπως φαντάζονται μερικοί.
  Αυτό είναι λάθος.!!!
  Για όλα τα ακίνητα και όλες τις τιμές όσο και υψηλές να είναι πάντα υπάρχει και ένας κατάλληλος αγοραστής.
  Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.
  Επιπλέον να θυμίσω στην κα Ιοκάστη ότι δεν είδα να αναφέρετε στο φόρο αγοράς ακινήτου τον οποίο είναι υποχρεωμένος ο αγοραστής να πληρώνει κατά την αγορά ενός ακινήτου. Γιατί???
  Μήπως διότι εκεί είναι υποχρεωτικό με νόμο και δεν μπορεί κανείς να κάνει τα παζάρια του???
  Μάλλον..
  Όταν επισκέπτεται κανείς ένα ιατρό και πρέπει να του καταβάλει για την επίσκεψη, για τα 10’ λεπτά που μας ξεπετάει και παράλληλα δίδοντας μας μια συνταγή για να φαρμακωθούμε, όταν πληρώνουμε 80-100 ευρώ εκεί γιατί δεν μιλάμε???
  Το ΦΠΑ που πληρώνουμε όλοι μας σε ότι αγοράζουμε αυτό παραβλέπετε???
  Το 2% της αμοιβής του επαγγελματία κτηματομεσίτη μας πονάει!!!
  Λες και ότι κάθε ημέρα αγοράζουμε βγαίνουμε στην αγορά και αγοράζουμε και ένα ακίνητο!!!…
  Νομίζω ότι θα συμφωνείτε ότι μέσω όλων ημών και με τις πιέσεις που ασκεί ο κάθε ένας από εμάς στους πελάτες του, παρ’ όλο την ξέφρενη ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί ακόμα η εκάστοτε κα Ιοκάστη και αγοράζει κάποιο ακίνητο.
  Στην αγορά κύριοι υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν και απευθύνονται σε επαγγελματίες του είδους για να τους κατευθύνουν σωστά και οι υπόλοιποι που ξαφνικά τα έμαθαν όλα και αγοράζουν κατά την βούληση τους.
  Βέβαια και αυτοί στο τέλος σε μια λανθασμένη επιλογή τους, στους κτηματομεσίτες τρέχουν για να επανορθώσουν.
  Και αντιλαμβάνεσθαι τι εννοώ..
  Μην πτοείστε κρατήστε την δουλεία μας και τις αμοιβές για τις υπηρεσίες μας σε ανώτερα επίπεδα και σύντομα όλοι θα συνειδητοποιήσουν την αξία των επαγγελματιών συμβούλων ακίνητης περιουσίας.

  Ευχαριστώ

  Γ.Μάντζαρης
 • , Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007
  ¨εχετε όλοι σας απόλυτο δίκιο. Μια μικρή λεπτομέρια σας ξεφεύγει όμως. Το ακίνητο βρήσκετε στο χαρτοφυλάκιο του μεσίτη με μια απλη ανάθεση άρα δεν του στοιχίζει τιποτα σε χρήμα. ακόμα και δυο ακίνητα να πουλήσει βγάζει τόσα που άλλοι δουλεύουν έναν χρόνο. Απο έξοδα βέβαια δεν το συζητώ. Παράδειγμα. Όλοι σας τα ακίνητα τα δημοσιεύεται σε ιστοσελίδες που είναι τσάμπα. !!! Άρα που είναι τα πολλά έξοδα.
 • , Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007
  ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΖΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ .ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΒΓΕΙ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΙΩΘΑ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ .

  - ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ
  - Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΥΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΡΟΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΙΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΥΣΙ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ
 • , Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007
  Κυρία Ζώη όλα καλά και όμορφα αυτά που γράφετε.
  Για την ταμπακιέρα όμως δεν είπατε τίποτα όπως και πολλοί συνάδελφοί σας.
  Πείτε μας τα έξοδα προβολής του γραφείου σας. Πόσα δίνετε σε εφημερίδες πόσα σε ιστοσελίδες κλπ.
  Από εμπειρία μου γνωρίζω πολλούς συναδέλφους σας που πληρώνουν μεγάλα ποσά σε φυλλάδες της περιοχής τους, που σε τελική ανάλυση τις διαβάζουν ελάχιστοι.
  Εκμεταλλεύεστε ένα εργαλείο που σας φέρνει πελάτες από τα πέρατα του κόσμου χωρίς να δίνετε ούτε ένα euros.

  Ίσως ήταν λάθος όλων των διαχειριστών των σχετικών ιστοσελίδων που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές εντελώς δωρεάν
 • , Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007
  Οταν ο συμβολαιογράφος με 5 χρόνια σπουδών παίρνει 1,2% επι της αντικειμενικής αξίας, ο δικηγόρος με τα ίδια χρόνια σπουδών 1% και 0,5% επι της αντικειμενικής ή για έλεγχο τίτλων 1,5% νομίζω οτι είναι λίγο παράλογο να παίρνει ο μεσίτης 2% επι της εμπορικής αξίας.
 • , Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008
  1. Agorazoume alati, den pame stin thalassa na to mazepsoume, pame sto super market. Agorazoume papoutsia, pame sto emporiko katastima k.t.l. Agorazoume akinito, pou tha to vroume? Den prepei na uparxei antistoixo super market akiniton? Einai dunaton oti akrivotero poleitai simera, to akinito, na min poleitai organomena. Einai dunaton o katanalotis prokeimenou na apoktisei kati gia to opio ergazetai oli tou tin zoi na min to vrei se ena organomeno xoro apo epaggelmaties? Ti psaxnei, skulo gia na to vrei se efimerida? Alla kai gia ton skulo pas pleon sto pet-shop gia na ton agoraseis me tis analoges egguiseis.Simeioste episis o kataskeuastikos klados einai o simantikoteros kai megaluteros opoiadipote xoras.

  2. Gia tous dikigorous - sumvolaaiografous. Ke Aggelaki gia na gino mesitis spoudasa 6 xronia. Piano gia 10 dikigorous idios san esena pou den gnorizeis oti stin agglia sumvolaio ginetai me 10 lires kai stn ameriki me 6 dolaria. Oute dikigoros oute sumvolaiografos empleketai. Mono mesitis o opoios plironetai me 4%-5% kai opos katalavaineis sto mellon o rolos sou ston ellhniko kataskeuatiko klado einai ligo avevaios.Episis, ego gia to 2% doulevo apo 1 mera eos 1 xrono peripou, esu gia tis stadar 2 ores sou den sou fthanei to 1% ???? Pious koroideuete pia???? Sto exoteriko exete paei???Dikon mas kopon axionete kerdi. Stin Ellada den zoume? Eilikrina, Dikigoroi den ntrepeste na mpenetai sto sumvolaiografeio kai na axionete tin amoivi sas ti stigmi pou den gnorizetai pou vrisketai to akinito pou plirioneste? Sumvolaiografoi, ante antigrapsame ena sumbolaio, ante fere mas tora 2-3-4-14 xiliades euro??? Ase pou kai oi perissoteroi apo esas paristanete kai tous mesites.
 • , Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008
  spitogate, genikos ta sxolia se forum den prepei na pernoun apo tin logokrisia sou. prepei na parousiazontai amesos kai autousia sto site
 • , Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008
  Αγαπητέ κύριε Κ. Γιώργο,
  σας ενημερώνουμε πως όλα τα σχόλια των χρηστών μας δημοσιεύονται αυτούσια (δεν αλλάζει ούτε μία λέξη από όσα ο χρήστης γράφει) και όσο πιο άμεσα γίνεται, όπως φαντάζομαι θα έχετε ήδη διαπιστώσει.
  Ενδεικτικά σας αναφέρω πως παρόλο που θα έπρεπε το μήνυμα σας να είναι γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες δεν αλλάξαμε ούτε καν τη γραφή σας από greekenglish που εχετε χρησιμοποιήσει σε ελληνικά.
  Ο έλεγχος από εμάς γίνεται για να αποφεύγονται μηνύματα άσχετα με το περιέχομενο του site μας.
  Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας σε υψηλά επίπεδα και να θεωρείται η ιστοσελίδα μας από όλους εσάς ως ένας χώρος όπου μπορεί να γίνει σωστή ανταλλάγη απόψεων.

  Φιλικά,

  Η ομάδα του spitogatos.gr
 • , Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008
  O K.Γιώργος μάλλον δεν κατάλαβε οτι ούτε δικηγόρος είμαι ούτε συμβολαιογράφος. Εξέφρασα μια απλή απορία. Μου φαινόταν λίγο υπερβολικό το ποσοστό. Ο τρόπος της απάντησης του μου δείχνη οτι καλώς συνεχίζω να αναρωτιέμαι τι πληρώνω κάποιον που για να μάθει την δουλειά του μεσίτη έκανε εξη ολόκληρα χρόνια. Αγαπητέ φίλε αν χρειαστω δικηγόρο μιασ και πιανεις για 10 θα σε χρησιμοποιήσω. Καλή σου νύκτα.
 • , Τρίτη 24 Ιουνίου 2008
  ΒΛΕΠΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ...ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΗΚΗΓΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ...ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΓΛΥΚΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ?ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ?ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩ ΑΝ ΤΟ 2% ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ,ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ?ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ?
  ΕΙΜΑΙ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ...ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ,ΞΟΔΕΥΟΥΝ,ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ

  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
 • , Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008
  ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΕΛΕ,

  ΔΕ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΩΣΤΟΣΟ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ "ΔΙΚΗΓΟΡΑΚΙΑ".ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ! ΔΙΚΗΓΟΡΑΡΕΣ Κ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΑΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΧΙ ΣΠΑΝΙΑ ΚΡΥΦΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ,
  ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Ή ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΗ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΚΑΝΑ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ...
  ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ Κ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΙΤΕΙΑ?ΟΧΙ!

  ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ
  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΣΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ...ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ, ΑΣ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ...ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΣ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΣΙΤΕΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΚΥΕΙ ΤΟΣΟ...

  Ή ΖΕΥΓΑΣ ΖΕΥΓΑΣ Ή ΠΑΠΑΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ...

  ΥΓ Η ΑΜΟΙΒΗ 2% ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ,ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΓΓΕΛΙΩΝ,
  ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΥΦΟΜΕΣΙΤΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΟΚ....

  ......
 • , Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
  Μηπως μπορει να μου πει καποιος γιατι ολοι μιλανε για το 2% της αμοιβης του μεσιτη, γιατι εγω ξερω οτι παιρνουν 4% δηλαδη 2% και απο τις δυο πλευρες! Μηπως κανω λαθος? Παρακαλω αν μπορειτε να απαντησετε, ευχαριστω!
 • , Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
  Αγαπητέ Λεωνίδα,
  από όσο εμείς γνωρίζουμε ο μεσίτης μπορεί να πάρει συνολικό ποσοστό 4% (2% από τον πωλητή και 2% από τον αγοραστή). Αρκετές πάλι φορές αυτό μπορεί να κινηθεί και προς τα κάτω. Εξαρτάται από την εκάστοτε συμφωνία (π.χ οι κατασκευαστές συνήθως δίνουν το 1%).

  Παρ' όλα αυτά, το 2% καλείται να πληρώσει η κάθε πλευρά. Επομένως η αμοιβή του μεσίτη είναι αυτή. Εσείς π.χ αν αγοράσετε ή πουλήσετε κάποιο ακίνητο, 2% θα πληρώσετε στο μεσίτη σας.

  Ενδεχομένως λοιπόν για αυτό να γίνονται όλες οι συζητήσεις για το 2% και όχι για τη συνολική αμοιβή του μεσίτη.
  Η ομάδα του www.spitogatos.gr
 • , Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
  Ευχαριστω για την απαντηση, απλα ειπα για το 4% γιατι πιο πανω αναφερθηκε οτι το 2% δεν ειναι και πολυ σε σχεση με τα εξοδα και τη δουλεια ενος μεσιτη! Δεν εννουσα οτι θα δωσω εγω το 4%! Πλεον φανταζομαι οτι πρεπει να ειναι ικανοποιτικο για τους μεσιτες και δεν θα επρεπε να διαμαρτυρονται! Καλη συνεχεια και καλη επιτυχια στην ιστοσελιδα σας!
 • , Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
  Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου!!!!

  Πολύ καλά έκανες και αναφέρθηκες στο οτιδήποτε σε προβληματίζει και σε κάνει να απορείς. Εμείς θα προσπαθούμε να δίνουμε απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας για να σας πληροφορούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

  Αυτό κάνει και θέλει να συνεχίσει να κάνει ο σπιτόγατος. Να κυκλοφορεί στην πόλη, να συλλέγει πληροφορίες και να τις καταθέτει σε τούτη εδώ την ιστοσελίδα, στο σπιτικό του.

  Φιλικά και Καλό Καλοκαίρι
  www.spitogatos.gr
 • , Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
  Κρίμα που κάποιοι αναγνώστες της ιστοσελίδας αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους σαν ευκαιριακούς εκμεταλλευτές που ακριβοπληρώνονται χωρίς να κάνουν κάποιες αξιόλογες ενέργειες.

  Σίγουρα δεν έχουν συναντήσει κανέναν σοβαρό μεσίτη ούτε έχουν επισκεφτεί κάποιο ανάλογο γραφείο, που ευτυχώς είναι αρκετά πλέον έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πραγματικά με τι υποθέσεις ασχολείται ο μεσίτης και τι γνώσεις θα πρέπει να έχει γιά να μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των ακινήτων και τις απαιτήσεις των πελατών και ενδιαφερομένων. Εάν κάποιοι από τους κατακριτές παρακολουθούν την διεθνή κτηματαγορά θα ξέρουν ότι στις περισσότερες χώρες το επαγγελμα του κτηματομεσίτη κατοχυρώνεται με πανεπιστημιακούς τίτλους, με λίγα λόγια αποτελεί επιστήμη και γιά αυτό τον λόγο πληρώνεται και με ποσοστά 6-8 έως και 15% στις χώρες αυτές και θα ήταν τελείως λογικό να πληρώνονται καλύτερα και κατοχυρωμένα και στην Ελλάδα εφόσον δημιουργηθούν και κάποιες απαιτήσεις γιά το δικαίωμα της άσκησης επαγγέλματος ως μεσίτης.

  Απορώ μάλιστα γιατί σε άλλα επαγγέλματα το θεωρούμε αυτονόητο να ακριβοπληρώνουμε τις υπηρεσίες τους (όπως γιατρούς, δικηγόρους, τραπεζικούς) και πολλές φορές ασχολούνται πολύ λιγότερο από τους μεσίτες!

  Συγχαρητήρια γιά την ιστοσελίδα σας, καλό καλοκαίρι από την Νότια Αφρική
 • , Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
  Σαν γραφίστας αναρωτιέμαι ποιος απο τους παραπάνω έχει πληρώσει πάνω απο 300 ευρώ για την επαγγελματική του κάρτα (μαζί με τις εκτυπώσεις) με το αντεπιχείρημα "έλα μωρέ 5' λεπτά στον Η/Υ έκατσες". Τι ευθύνη φέρει ένας μεσίτης? Νομίζω καμία..Και όμως πάνε να πιουν το εσπρεσσάκι τους (3 ευρώ) και άν δεν τους αρέσει λένε κάνε μου άλλο σε παρακαλώ..ακόμη και ο barista/καφετζής έχει κάποια ευθύνη (να παράγει σωστά το προϊόν), ο μεσίτης νομίζω καμία -αυτό είναι το ακίνητο σας αρέσει ΟΚ, δεν σας αρέσει? πάμε για άλλα.Δεν παράγει τίποτα, δεν δημιουργεί τίποτα δεν φτιάχνει τίποτα.Σας φαίνεται λίγο το 4% (που επί ακινήτου όχι πολύ ακριβού π.χ 100.000 είναι 4 χιλιάρικα) αλλά αν τους πεις θέλω 1500 (με την ευθύνη οτι όλα θα βγούν όπως πρέπει) για να κάνω ΜΕΛΈΤΗ (έρευνα ονοματολογίας, χρωματική κωδικοποίηση, προσχέδιο στιλιζάρισμα /36 ώρες μινιμουμ) για τον λογότυπό, που στην ουσία προσφέρει ΥΠΕΡΑΞΊΑ στην ταυτότητά τους, γκουρλώνουν τα μάτια και παν στον ανιψιό με το ΠιΣι ή στην καλύτερη στον υπάλληλο του τυπογραφείου που θα εκτυπώσουν και τους το κάνουν "τζάμπα", γι' αυτό έχει και αυτά τα χάλια η εικόνα του 90% του κλάδου σας..Ρε σεις 4000 πήρε ο γιατρός που έκανε bypass τον πατέρα μου 5 ώρες στο χειρουργείο...
  Ρε συ σπιτόγατε..ωραίο το λογότυπό..ποιος το έκανε? Σοβαρά τώρα καλή επιλογή γραμματοσειράς αλλά πέρα αυτού ουδεν...και αυτό μεσα στο σπίτι ο γκάρφιελντ είναι?..¨αλήθεια ξέρεις τίποτα απο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ιδιοκτησία ή μόνο τα ντουβάρια και τα ευρώ σε νοιάζουν? Αυτό το γατί κάποιος το εμπνεύστηκε κάποιος το σχεδίασε, ξόδεψε χρόνο, φαιά ουσία, έβαλε μεράκι,τέχνη και αγάπη...και τσουπ έρχεσαι εσύ και το κοτσάρεις (το ΚΛΕΒΕΙΣ) για να κάνεις ένα λογότυπο, και ας έβγαλες την προηγουμένη μέρα 4000 ευρώ απο μεσιτία.....1ας ωρας.......
 • , Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008
  Μάλλον είσαι λίγο σκληρός με τον κλάδο μεσιτών...Πιθανόν να εχεις άσχημη εμπειρία από κάποιους επαγγελματίες, αυτό δε σημαίνει όμως απαραίτητα ότι πρέπει να απαξιώνεται η χρησιμότητα των υπηρεσιών τους ή συνολικά η προσφορά τους. Το επιχείρημα οτι δεν "παραγει" τίποτα ένας μεσίτης, είναι μάλλον απλοικό.Ο μεσίτης είναι μάνατζερ, βάζει στη διάθεση του πελάτη του την γνωση της αγοράς και την συνδυάζει με τις διαφορετικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσει κάθε φορά. Εξάλλου, με τη δική σου οπτική, τα περισσότερα επαγγέλματα δεν παράγουν τίποτα. Τι παράγει ένας δάσκαλος? (ακούγεται προκλητικό έτσι;...). Δε νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω.

  Για το θέμα των λογότυπων επίσης και επειδή αναφέρεσαι μάλλον σαρκαστικά στο logo του Spitogatos.gr να σου αναφέρω απλά ότι, όχι, δε σχεδιάστηκε κάνοντας πατιτούρα με ρυζόχαρτο από τεύχος του Garfield στο μεσημεριανό μας διάλλειμμα. Σχεδιάστηκε από την δεύτερη σε μέγεθος διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, κι επιλέχθκε ανάμεσα σε αρκετές εναλλακτικές προτάσεις εταιρικής ταυτότητας. Αν σου θυμίζει τον Garfield, δεν είναι κακό. (παρόλο που είναι εμφανώς πιο μπουλούκος!). Κι εμένα οι κύκλοι της Audi μου θυμίζουν τους Ολυμπιακούς Κύκλους, θα περιμένω όμως λίγο ακόμα προτού στείλω διευκρινιστικό mail στα κεντρικά της. Τέλος αν γνωρίζεις σε ποιον λογαριασμό κατατέθηκαν τα 4.000 μεσιτείας που βγάλαμε, σε παρακαλούμε να μας τον κοινοποιήσεις και σε εμάς! Ακούγεται λίγο δύσκολο πάντως μιας και δεν πληρωνόμαστε για υπηρεσίες μεσιτείας. Απλά φιλοξενούμε τις αγγελίες μεσιτικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών.(και μάλιστα δωρεάν!απίστευτο, δε βρίσκεις;)

  Φιλικά,

  η ομάδα του Spitogatos.gr
 • , Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008
  Αστους να λένε φίλε μου Σπιτόγατε!
  Εγώ σε γουστάρω πολύ και δεν μου θυμίζεις καθόλου τον ξερακιανό Garfield, έτσι τον είπαμε??
 • , Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008
  Λυπάμαι για το χάος του ύψους του ποσοστού 2% που έχει δημιουργηθεί στην παρούσα ενότητα, όμως τονίζω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται και μάλιστα σαρκαστικά με την αμοιβή των μεσιτών, ξεχνούν ότι εύκολα μπορεί κανείς να κρίνει όταν είναι έξω από τον χορό.
  Τους προσκαλώ εάν έχουν την δυναμική για να μην αναφερθώ σε τίποτα πιο ιδιαίτερο, να προσέλθουν και να κάνουν την δουλειά που κάνει ένας επαγγελματίας μεσίτης!
  Να δουν στην πράξη πόσο εύκολα είναι να βγάζει κανείς με 1-2 πωλήσεις τον χρόνο, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω τα χρήματα που βγάζουν άλλοι, σε ένα χρόνο. Έτσι δεν αναφέρθηκε;
  Ελάτε οι πόρτες είναι ανοικτές, ελάτε να μπείτε και εσείς στον χώρο να δείτε τι μας μένει στο τέλος του χρόνου!
  Είμαι βέβαιος ότι θα μείνετε κατάπληκτοι!!!
  Όσοι δεν γνωρίζουν ας διαβάσουν προσεκτικά παρά κάτω:

  Όρος Μεσίτης – Μεσιτεία

  Άρθρο 703
  Έννοια

  Εκείνος που υποσχέθηκε αμοιβή σε κάποιον (μεσίτη) για τη μεσολάβηση ή την υπόδειξη ευκαιρίας για τη σύναψη μιας σύμβασης, έχει υποχρέωση να πληρώσει μόνο αν η σύμβαση καταρτιστεί ως συνέπεια αυτής της μεσολάβησης ή υπόδειξης. Αν καταρτίστηκε προσύμφωνο αλλά η οριστική σύμβαση ματαιώθηκε, οφείλεται μόνο η μισή αμοιβή.Για τις δαπάνες του ο μεσίτης έχει αξίωση, μόνο αν συμφωνήθηκε η καταβολή τους. Σ' αυτή την περίπτωση οι δαπάνες οφείλονται και αν ακόμη δεν καταρτίστηκε η σύμβαση.
  Άρθρο 704
  Αν η σύμβαση καταρτίστηκε με αναβλητική αίρεση, η αμοιβή του μεσίτη καταβάλλεται, αν πληρωθεί η αίρεση.αν η σύμβαση καταρτίστηκε με διαλυτική αίρεση, η αμοιβή καταβάλλεται μόλις συναφθεί η σύμβαση.
  Άρθρο 705
  Αμοιβή λογίζεται ότι συμφωνήθηκε σιωπηρά, αν η μεσολάβηση ή η υπόδειξη κατά τις συνηθισμένες περιστάσεις γίνεται μόνο με αμοιβή ή αν ανατέθηκε σε επαγγελματία μεσίτη.Αν δεν ορίστηκε το ποσό της αμοιβής, οφείλεται η αμοιβή που ισχύει κατά τη διατίμηση και, αν δεν υπάρχει διατίμηση, η αμοιβή που συνηθίζεται στον τόπο.
  Άρθρο 706
  Ο μεσίτης δεν έχει δικαίωμα σε αμοιβή ούτε σε δαπάνες, αν αντίθετα με το περιεχόμενο της σύμβασης, ενέργησε και για τον άλλο συμβαλλόμενο. Το ίδιο ισχύει αν ο μεσίτης δέχτηκε από τον άλλο υπόσχεση αμοιβής υπό περιστάσεις αντίθετες προς την καλή πίστη.

  Άρθρο 707

  Υπέρμετρη αμοιβή
  Αν η συμφωνημένη αμοιβή του μεσίτη είναι δυσανάλογα μεγάλη, μειώνεται από το δικαστήριο, με αίρεση του οφειλέτη στο μέτρο που αρμόζει.
  Άρθρο 3

  Σχέσεις συμβαλλομένων

  1. Μεσιτικά δικαιώματα με την έννοια του παρόντος είναι η αμοιβή που ειδικά συμφωνήθηκε μεταξύ του μεσίτη και του εντολέα και είναι πάντοτε σε χρηματικό ποσόν.
  2. Οι σχέσεις των συμβαλλομένων με το μεσίτη ρυθμίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δικαιούται να αξιώσει αμοιβή κατά την κατάρτιση της οριστικής σύναψης της οποίας έχει ο ίδιος μεσολαβήσει. Οριστική σύμβαση θεωρείται ειδικά και η υπογραφή προσυμφώνου εργολαβικού συμβολαίου ή μεταβίβασης ποσοστών οικοπέδου για ανοικοδόμηση με αντιπαροχή.
  3. Κάθε εντολή που δίδεται προς μεσίτη και κάθε συμφωνία των συμβαλλομένων περί μεσιτικής αμοιβής είναι έγκυρη μόνο αν καταρτιστεί εγγράφως και καθορίζει σαφώς και ευκρινώς το ακριβές αντικείμενο της εντολής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων και το ποσό της αμοιβής που συμφωνήθηκε. Αντίγραφο της εντολής ή του συμφωνητικού ευθύνη του μεσίτη χορηγείται υποχρεωτικά στον εντολέα. Ως έγγραφη εντολή θεωρείται και η δήλωση των συμβαλλομένων στο οικείο συμβόλαιο ή συμφωνητικό ότι στην δικαιοπραξία μεσολάβησε ο συγκεκριμένος μεσίτης.
  4. Σε κάθε αμφοτεροβαρή δικαιοπραξία που αφορά ακίνητο και καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να ερωτούν τους συμβαλλομένους αν μεσολάβησε για κάποιον από αυτούς μεσίτης αστικών συμβάσεων στην κατάρτισή της και να αναφέρουν τα στοιχεία του μεσίτη και τον αριθμό φορολογικού του μητρώου. Αν δεν μεσολάβησε μεσίτης οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται να το δηλώσουν στον συμβολαιογράφο, ο οποίος καταχωρεί τη δήλωσή τους στο κείμενο του συμβολαίου.
  5. Το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ. απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή μεσιτικών δικαιωμάτων.
  Τα ιδρύματα και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, υποχρεούνται στην καταβολή μεσιτικών δικαιωμάτων, εφόσον εγγράφως αποδέχτηκαν τη μεσολάβηση του μεσίτη, ή εδέχθησαν την έγγραφη προσφορά του, ανεξάρτητα εάν μετά επακολουθήσει δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για το ίδιο ακίνητο.
  6. Οι συμβαλλόμενοι δεν έχουν υποχρέωση στην καταβολή μεσιτικών δικαιωμάτων ή άλλης αποζημίωσης εάν ο μεσίτης που μεσολάβησε δεν έχει την άδεια που προβλέπεται από το άρθρο 2 του παρόντος.


  ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

  Το Υπουργείο Ανάπτυξης για να καλύψει το υπάρχον κενό δικαίου, προχώρησε στην κατάρτιση και δημοσιοποίηση σχεδίου νόμου, το οποίο ρυθμίζει την επαγγελματική λειτουργία του μεσίτη. Το σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε κυοφορείται από το έτος 1994, όταν για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας και δόθηκε για μελέτη και παρατηρήσεις στους ενδιαφερόμενους φορείς.

  Τα βασικά σημεία του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου, έχουν ως ακολούθως:

  · Απαιτείται η ύπαρξη έγγραφης εντολής, ασχέτως ποσού μεσιτικών δικαιωμάτων.

  · Ορίζεται ότι η έλλειψη εντολής καλύπτεται από την αναγραφή στα συμβολαιογραφικά έγγραφα ή σχετικό συμφωνητικό δηλώσεως των συμβαλλομένων, περί μεσολαβήσεως μεσίτη.

  · Ορίζεται ότι τα μεσιτικά δικαιώματα καθίστανται απαιτητά κατά την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης της οποίας ο ίδιος έχει μεσολαβήσει. Οριστική σύμβαση θεωρείται ειδικά και η υπογραφή προσυμφώνου εργολαβικού συμβολαίου ή μεταβίβασης ποσοστών οικοπέδου για ανοικοδόμηση με αντιπαροχή.

  · Δεν τίθενται πλέον όρια στο ύψος της μεσιτικής αμοιβής, λογική που συμβαδίζει με την έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού.

  · Ορίζεται ότι μόνο νόμιμα διορισμένος μεσίτης δικαιούται μεσιτικής αμοιβής.

  · Απαγορεύεται στον Μεσίτη η προείσπραξη χρημάτων για οποιαδήποτε αιτία.

  · Θεσπίζει την ανά διετία προσκόμιση στο επιμελητήριο των απαραίτητων δικαιολογητικών, για την ανανέωση της αδείας.

  · Θεσπίζει ως προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας, ως τίτλο σπουδών τουλάχιστον το απολυτήριο λυκείου ή ισότιμης σχολής.
 • , Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008
  Μήπως τελικά κρίση περνάει το επάγγελμα του γραφίστα και όχι αυτό του μεσίτη;;;
 • , Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008
  Αναφορικά με το επάγγελμα του γραφίστα σε σχέση με αυτό του μεσίτη:

  Ο φίλος γραφίστας πιθανόν να μην γνωρίζει τη σημασία της αστικής ευθύνης για τον μεσίτη, ειδικά σε επίπεδο εκτίμησης ακίνητης περιουσίας.
  Επιπλέον αναφορικά με το ύψος της αμοιβής ισχύει μάλλον το ίδιο και με την αμοιβή του γραφίστα:
  Προφανώς όταν ο γραφίστας κάνει δουλειά "του ποδαριού", είναι φυσικό επακόλουθο να αμφισβητείται το ύψος της αμοιβής του. Αντίστοιχα, όταν ο μεσίτης δεν προσφέρει υπηρεσίες επιπέδου, τότε θα ισχύσει το αντίστοιχο.
  Γιατί εσύ φίλε γραφίστα που μπορείς να κάνεις κάρτα μέσα σε πέντε λεπτά θέλεις πχ 300ευρω για την γνώση που έχεις ανεξάρτητα αν δούλεψες λίγο, ενώ για τον μεσίτη που έχει αντίστοιχη γνώση στο αντικείμενό του τον απαξιώνεις επειδή ενδεχομένως σου έδειξε μόνο ένα ακίνητο σε αντίστοιχα πέντε λεπτά. Δηλαδή τι θα έπρεπε να σου δείξει όλη την Αθήνα για να του δόσεις 2% ή αντίστοιχα ο δικός σου πελάτης να σε βάλει να του κάνεις εκατό κάρτες για να διαλέξει ποια του αρέσει?


  Επιπλέον, αν κάποιος μεσίτης δεν αναθέσει τα γραφιστικά σε έναν ειδικό, θα έχει αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτό του γραφίστα που θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει ένα
  ακίνητο μόνος του..

  Επομένως, για ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας καλά, απευθυνόμαστε στον εκάστοτε ειδικό και τον αμοίβουμε για την εργασία του. Αν ο εν λόγω που επιλέξαμε δεν μας ικανοποίησε δεν είναι όλοι οι μεσίτες είναι κακοί, όπως και οι γραφίστες είναι ατάλαντοι, άσχετοι κτλ...

  Σε ό,τι αφορά το λογότυπο του σπιτόγατου
  [εδώ εκφράζομαι με την δεύτερη ιδιότητα μου,αυτή του πρώην γραφίστα]:

  1.Πέραν από την χρωματική ομοιότητα δε βρίσκω πολλά κοινά με τον γκαρφιλντ.
  Απο πλευράς ύφους ο μεν σπιτόγατος επικοινωνεί ενέργεια και ενθουσιασμό βάσει της έκφρασης του προσώπου και της στάσης του σώματος, ο δε γκάρφιλντ είναι πιο στατικός, πιο ράθυμος, επομένως μιλάμε για ένα ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική επικοινωνιακή σύλληψη και κατ επέκταση γραφιστικό αποτέλεσμα.
  2. Ακόμα και χρωματικά, δε θα μπορούσε κάποιος να διαφοροποιηθεί, να κάνει δηλ τη φιγούρα άσπρη,μαύρη,μπλέ ή ό,τι άλλο θέλεις...
  3. Με μια πρόχειρη δοκιμή διαπιστώνω ότι μπορεί να έχει και εφαρμογή ακόμα και σε σπιρτόκουτο, επομένως γραφιστικά είναι αποδεκτό.
  4. Αν δεις απο μακριά το λογότυπο του σπιτόγατου, το διακρίνεις,αρα ο σκοπός έχει επιτευχθεί..
 • , Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008
  Πως ειναι δυνατον ενας μεσιτης να παιρνει ενα ενοικιο απο τον ιδιοκτητη και ενα ενοικιο απο τον ενοικιαστη και αυτο να το θεωρειται λογικο ,απο την στιγμη μαλιστα που ο ταλαιπορος ενοικιαστης ζητησε να δει ενα συγκεκριμενο ακινητο το οποιο ειδε απο αγγελια στο ιντερνετ και τιποτε περισοτερο.Το να ζητησει μισο απο τον ενα και μισο απο τον αλλο το καταλαβαινω αλλα δυο ενοικια ο μεσιτης για 15 λεπτα νομιζω οτι ειναι υπερβολη.Δεν υπαρχουν κανονες για την αμοιβη των μεσιτων?Και γιατι πρεπει να πληρωσω ενα ενοικιο για ενα σπιτι το οποιο εχει αναλαβει ο μεσιτης με εντολη του ιδιοκτητη και οχι δικη μου.
 • , Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008
  Η συνηθισμένη αμοιβή είναι από ένα ενοίκιο έκαστος.Αυτό έχει καθιερωθεί στην αγορά.Ωστόσο δεν είναι δεσμευτικό και παραμένει στην κρίση του μεσίτη και τη συμφωνία που θα συνάψει με τα δυο μέρη.
  Προσωπικά, θεωρώ ότι η αμοιβή ενός ενοικίου, για μια μεμονωμένη επίσκεψη λίγων λεπτών και ειδικά αν προκειται για γκαρσονιέρα, είναι υπερβολική και δυσανάλογη με την παρεχόμενη υπηρεσία. Ωστόσο τη θεωρώ λογική για τα μεγάλα ακίνητα, τα επαγγελματικά, καθώς και τα ειδικά-σπάνια ακίνητα.
  Επίσης θεωρώ λογική την αμοιβή όταν ο μεσίτης υποδεικνύει πολλά ακίνητα και πολύ περισσότερο όταν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι συνεπής στα ραντεβού, για λόγους προφανείς.
 • , Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008
  Στην Ολανδία πάντως η αμοιβή είναι ένα ενοίκιο (το πληρώνει ο ενοικιαστής) αν το συμβόλαιο είναι πάνω απο 6 μήνες και μισό ενοίκιο αν είναι 6 μήνες ή μικρότερη η διάρκεια. Μιλάμε βέβαια για μια αγορά - ιδίως στίς μεγάλες πόλεις - οπού υπάρχει πολύς κόσμος που έρχεται λόγω εργασίας για 6-12 μήνες οπότε τα ενοικιαζόμενα σπίτια αλλάζουν χέρια πιο γρήγορα (και η δουλεία του μεσίτη είνα ίσως λίγο πιο εύκολη και κερδοφόρα).
 • , Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008
  Εεεε δεν παλεύεστε πλέον!!!!
  Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε πως η δουλειά του μεσίτη δεν είναι μόνο αυτό το 15λεπτο που εσείς θεωρείτε πως εκείνος ξοδεύει για εσάς?? για να φτάσει αυτό το ακίνητο στα αυτιά σας, να πάτε να το δείτε και να το νοικιάσετε έχουν μεσολαβήσει πολλά άλλα στάδια για τα οποία θεωρείτε πως δεν πρέπει να πληρωθεί?? Νομίζετε ότι στη μία αναλαμβάνει ένα ακίνητο και στην μία και τέταρτο το έχει νοικιάσει?? Έλεος δηλαδή!!!

  Και εν πάση περιπτώσει όταν βλέπετε μία αγγελία από μεσιτικό μην τηλεφωνείτε αν δεν θέλετε να πληρώσετε. Είναι προτιμότερο από το να παιδεύετε ανθρώπους που απλώς κάνουν μία δουλειά.
  Εφόσον όμως απευθύνεστε σε ένα μεσιτικό γραφείο για να σας υποδείξει ένα - δύο - τρία - εκατόν πενήντα σπίτια εργάζεται τόσο για εσάς όσο και για τον ιδιοκτήτη του κάθε σπιτιού. Οπότε πρέπει να πληρωθεί και από τις δύο πλευρές.

  Είναι τόσο απλό όσο το ερώτημα πόσο κάνει 1+1. Κάποιοι βέβαια θα μας απαντήσουν 11. Αλλά τι να κάνουμε?? Κανείς δεν είναι τέλειος!
 • , Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008
  Παιδιά εγώ ούτε μεσίτης ούτε γραφίστας ούτε δικηγόρος ούτε συμβολαιογράφος είμαι.Με άλλα ασχολούμαι. Στον σπιτόγατο μπαίνω 2-3 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 2 μήνες γιατί ψάχνω σπίτι. Αυτό που έχω να πώ όμως για τους μεσίτες και τα ποσοστά τους -και που δεν έχει αναφερθεί- είναι ότι ας μην ξεχνάμε ότι η μεσιτεία ανήκει στον κλάδο των υπηρεσιών. Εγώ προσφέρω μία υπηρεσία και εσύ άμα τη θες και τη χρειάζεσαι, την αγοράζεις. Και η παροχή υπηρεσιών αποτελεί ένα φαινόμενο με αυξητική τάση στη σύγχρονη εποχή, λόγω των έντονων ρυθμών εργασίας κυρίως. Κι εγώ, ας πούμε, εάν δεν δούλευα, και είχα όλη την ημέρα δική μου, ενδεχόμενως να έψαχνα σπίτι χωρίς τη μεσολάβηση μεσιτών. Αλλά ως έχουν τα πράγματα αυτό αποκλείεται, αφού έχω και 2 παιδάκια που με περιμένουν κάθε απόγευμα να με ...ξεζουμίσουν!
  Λοιπόν σχετικά τώρα με την αμοιβή τους (2%+2%), πιο "φέσι" μου φαίνεται το ποσοστό που παιρνούν οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι παρά οι μεσίτες γιατί πιστεύω ότι αυτοί θα έπρεπε να πληρώνονται με ένα συγκεκριμένο ποσό και όχι με ποσοστό, αφού η εργασία που κάνουν είναι η ίδια και δεν σχετίζεται με το μέγεθος της αξίας του ακινήτου. Πιστεύω ότι οι μεσίτες διαφορετική δουλειά έχουν να κάνουν με έναν ιδιοκτήτη ακινήτου των 150.000 και με έναν των 1.000.000 Ευρώ.

  Αυτά. Ευχηθείτε μου λοιπόν όλοι να βρω το καλύτερο, ωραιότερο και οικονομικότερο σπίτι σύντομα....και ας έχω πληρώσει και μεσιτεία....

  Ευχαριστώ
 • , Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008
  Στο ευχόμαστε!!!!!! και γρήγορα! Να βρεις το σπίτι των ονείρων σου για να στεγάσει την οικογένεια σου.

  Φιλικά
 • , Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
  Από όσο γνωρίζω, μια και έγινε αναφορά στην Ολλάνδία ισχύουν και τα ακόλουθα:

  1. Δεν υπάρχουν συμβολαιογράφοι (όπως τους γνωρίζουμε κ τους αμοίβουμε εμείς, και μοιάζει η αγοραπωλησία περισσότερο με...μεταβίβαση αυτοκινήτου ως προς τη διαδικασία)...
  2. Οι μεσίτες είναι όλοι αδειούχοι με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα και νομικό πλαίσιο.
  3. Παρέχουν και άλλες υπηρεσίες (πχ. διαχείριση ακινήτου)σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα....
  4. Η φορολογία για τον μεσίτη δεν είναι 45% στην Ολλάνδία και τα ασφαλιστικά τέλη που πληρώνει είναι πραγματικά ανταποδοτικά...Επιπλέον οι Ολλανδοί συνάδελφοι είναι ασφαλισμένοι για αστική ευθύνη, ενώ εδώ λόγω της κατάστασης στην ελληνική κτηματαγορά (κ οικονομία),καμία ασφαλιστική εταιρία δεν σου παρέχει κάλυψη. Άρα ο μεσίτης ζει και κάτω από το ζυγό της αστικής ευθύνης....
  5. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό: Οι μεσίτες αντιμετωπίζονται από ΟΛΟΥΣ ως φίλοι, ως βοηθοί και ως συνεργάτες και όχι απλά σαν εμπόδια ή έξτρα δαπάνη στην αγοραπωλησία....

  Φιλικά,
  Δημήτρης
 • , Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
  Προς ANGEL:

  Οι ευχές όλων των φίλων του σπιτόγατου είναι δεδομένες. Υγεία πάνω από όλα και τα υπόλοιπα θα έρθουν με υπομονή και επιμονή!

  Προς aganaktismeni:

  Εύγε για όσα ανέφερες!
  Να δευτερολογήσω έστω και με ένα ύφος προβοκατόρικο:

  Αν κάποιοι κρίνουν τις αμοιβές των μεσιτών υπερβολικές, ας μας πούνε εκείνοι τι αμοιβές θα παίρνανε, λαμβάνοντας φυσικά υπόψην ότι ο μεσίτης έχει συνέταιρο το...κράτος (45% φορολογία εισοδήματος)?
  Επιπλέον, θα δεχόμουν ως μεσίτης ακινήτων να μειώσω τις αμοιβές μου (υποθέτω και οι υπόλοιποι σνυάδελφοι θα το έκαναν) στην περίπτωση που και άλλοι "μεσίτες" στο επαγγελμά τους θα έκαναν το ίδιο: Πιο συγκεκριμένα, ας μείωναν την αμοιβή τους οι μεσίτες των υγρών καυσίμων (το αυτοκίνητο του μεσίτη είναι σαν ταξί), οι μεσίτες των τροφίμων (βλ."μεσάζοντες"γιατί και εμείς πληρώνουμε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ), οι μεσίτες της ενημέρωσης (και όχι μόνο για τις καταχωρήσεις αγγελιών), οι μεσίτες της εκπαίδευσης (κάνω το δεύτερο μάστερ κ είναι θεμιτό να κάνω απόσβεση) κοκ....
 • , Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
  μήπως ξέρει κάποιος την ακριβή διαδικασια που πρεπει να γινει για να αποκτησει κάποιος άδειa να εργάζεται ως μεσίτης ακίνητης περιούσιας από δικό του χώρο, αν πρέπει να κάνεις σχετικές εξετάσεις και αν πρέπει να έχεις αντίστοιχες σπουδές, ή πού θα μπορούσα να απευθυνθώ για πληροφορίες? Ευχαριστώ! :)
 • , Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
  Τους καλούς μεσίτες τους εκτιμάς μονο αμα δεις τα χειρότερα. Εχω πέσει νομιζω σε μια τέτοια περίπτωση. Μεσίτης μου έδειξε διαμέρισμα με τιμη εκκίνησης πολύ χαμηλή. Το διαμέρισμα το είδα απο περιέργεια περισότερο γιατι τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν να το σκεφτώ σοβαρά. Το είπα στον μεσίτη και του ανέφερα το ποσό που μπορούσα να διαθέσω (15% λιγότερο αλλα να σημειωθεί πανω σε μια τιμή ήδη ευκαιρία για την περιοχή) όχι με σκοπό να παζαρέψω αλλα γιατι αυτό ήταν το ποσο που μπορούσα να πάρω προεγκριση απο την τράπεζα.Ο μεσίτης δεν έδειξε να πτοιείται και αφου υπέγραψα το τυπικό χαρτι (ήταν απλή εκτύπωση και δεν μου έδωσε αντίγραφο) μου προτεινε αν με ενδιαφέρει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο προσφοράς. Την άλλη μέρα στο γραφέιο του (μόλις έχει ανοίξει στην γειτονία) μου ζήτησε 5.000 Ευρώ για την συμπλήρωση της προσφοράς προς τον ιδιοκτητη σαν προκαταβολή για το συμβόλαιο και σαν μέσο διαπραγμάτευσης για μειωση της τιμής κτλ κτλ. Το έγγραφο της προκαταβολής που μου έδειξε να υπογράψω ήταν και αυτό μια απλή εκτύπωση. Ενοείται οτι δεν συμφώνησα αλλα με προβληματίζει το ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση το εν λόγω γραφείο να ειναι μια καλα στημένη απάτη (δεν ειναι καταχωρημένο στον σύλλογο μεσιτών θεσσαλονίκης) και οτι κάποιοι θα την πατήσουν. Υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος ? Αν οχι μπορεί να γίνει καταγγελία και που ? Μετά απο αυτό εχω εκτιμήσει περισότερο τους διάφορους νορμαλ μεσίτες που έχω συναντήσει στην αναζήτηση σπιτιού και ας μην ήταν και αυτοί αγγελούδια.
 • , Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008
  θα πας στο επιμελητήριο για να σου δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. γενικά όμως απαιτούνται τα εξής:
  -έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ,την οποία εν συνεχεία καταθέτεις στο επιμελητήριο σε αντίγραφο μαζί με τα εξής διακαιολογητικά:
  -2 πιστοποιητικά απο το πρωτοδικείο ότι δεν είσαι υπόδικος και κάτι άλλο ανάλογο που δεν το θυμάμαι τώρα ακριβώς
  -απολυτήριο λυκείου
  - αντίγραφο τησ ταυτότητάς σου
  -52 ευρώ για την εγγραφή
  και είσαι έτοιμος. προς το παρόν δεν δίνεις εξετάσεις. αργότερα όμως μάλλον θα γίνεται με εξετάσεις η όλη διαδιάσία.
  νομίζω επίσης ότι δεν μπορείς να δηλώσεισ σαν έδρα το σπίτι σου αλλά κάποιον επαγγελματικό χώρο. γι' αυτό όμως δεν είμαι απόλυτα σίγουρη
 • , Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008
  επειδή διαπιστώνω ότι όλοι αασχολούνται με τήν πληρωμή των μεσιτών (2% + 2%) και τη θεωρούν μεγάλη, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχουν αρκετά μεσιτικά γραφεία που όταν παρουσιαστεί κάποιος πελάτης στο γραφείο τους για ανεύρεση ακινήτου, μπορεί στην παρούσα φάση να μην υπάρχει κάποιο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό τους που να πληροί τις προυποθέσεις του πελάτη και τελικά να του υποδείξουν κάποιο ακίνητο απο κάποιον γνωστό τουσ ή απο κάποια αγγελία.Άρα η αμοιβή είναι 2%. και πιστέψτε με αυτό γίνεται συχνά.
 • , Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008
  γεια σας.μολις νικοιασα ενα σπιτι με 350ε τον μηνα στη Θεσαλονικη.ο μεσίτης μου ζητησε για το μεριδιο του και αυτος 350ε.πληρωσα δηλαδη 350ε για την εγγύηση και 350 για τον μεσιτη.αυτο που θελω να ρωτησω ειναί:ο μεσιτης κανονικα δεν παίρνει τα μισα απο το ενοικιο?δηλαδη 170ε.επισης δεν μου έδωσε απόδειξη.Είναι η *****. Τί πρέπει να κάνω τώρα; Ευχαριστώ.
 • , Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
  Αγαπητέ Απόστολε,
  η αμοιβή του μεσίτη είναι ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ αμοιβή και συνήθως φτάνει και το ένα ενοίκιο. Επομένως κανένας μεσίτης που ζητάει πάνω από μισό ενοίκιο παρανομεί. Αυτό είναι άλλωστε το σύνηθες (ένα ενοίκιο).
  Εάν επιθυμείς απόδειξη δεν έχεις παρά να ζητήσεις μια. Απλώς θα πρέπει να υπολογίσεις ότι θα επιβαρυνθείς επιπλέον το ΦΠΑ (19% - δηλαδή ακόμα 66,5ευρώ).
 • , Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
  Ερώτηση που έχω και που μου έτυχε πρόσφατα:

  Το 2% προστίθεται και το 19% ΦΠΑ...άρα το τελικό ποσό του μεσίτη είναι:

  κόστος ακινήτου x 0.02 x 1,19= αμοιβή του μεσίτη...

  Η ερώτηση μου είναι: η αμοιβή του μεσίτη είναι στην αρχική τιμή πώλησης του ακινήτου ή στην τελική μετά από τα παζάρια??

  Εγώ πήγα σε μεσίτη και με έβαλε να υπογράψω στην αρχική τιμή του ακινήτου για να δούμε τα σπίτια.
 • , Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
  Σπυρέτο

  Η αμοιβή του μεσίτη κανονικά πρέπει να είναι στην τελική του τιμή. Βέβαια φυσικό είναι ο μεσίτης να σε βάλει να υπογράψεις στην αρχική τιμή αφού αυτή είναι η τιμή εκκίνησης και κανείς δεν μπορεί πότε να ξέρει αν και πόσο θα συζητηθεί ένα ακίνητο. Μπορεί να κόψουν 100€ - 1000€ - 10.000€ ή και καθόλου.

  Αυτό που μπορείς να κάνεις προκειμένου να νιώθεις ασφάλεια, είναι να ζητήσεις από τον μεσίτη σου να υπογράψεις μία νέα εντολή υπόδειξης με την τελική τιμή του σπιτιού που θέλεις να αγοράσεις (δηλαδή μετα τα παζάρια) και να σκίσετε την προηγούμενη.

  Φιλικά
  Κανελάκη Ελίνα
 • , Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
  Ίσως δεν κατάλαβα σωστά αλλά θέλετε να πείτε πως η απόδειξη (και άρα και το ΦΠΑ) στην αμοιβή του μεσίτη είναι προαιρετικά και εξαρτάται από τον πελάτη το αν θα θελήσει να τα αποδώσει στο δημόσιο ζητώντας απόδειξη;
 • , Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
  Μου το δικαιολόγησε ο μεσίτης ότι πρέπει να καλυφθεί επίσης για να μην επίσης για να μη χάσει χρήματα...τί να πω!!!! Έχω το δικαίωμα να του ζητήσω να πληρωθεί βάση της τελικής τιμής??

  ΤΟ ΦΠΑ δεν μπορώ να το περάσω στην φορολογική δήλωση λόγω πρώτης κατοικίας???
 • , Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
  Η απόδειξη (και άρα και το ΦΠΑ) στην αμοιβή του μεσίτη είναι τόσο προαιρετικά και εξαρτάται από τον πελάτη το αν θα θελήσει να τα αποδώσει στο δημόσιο ζητώντας απόδειξη όσο και η απόδειξη που ζητάτε ή δεν ζητάτε και από το γιατρό σας, τον οδοντίατρο σας, το λογιστή σας, το δικηγόρο σας, τον ταξιτζή, την κομμώτρια σας κλπ. θέλετε να συνεχίσω να λέω επαγγέλματα?

  Τι σας κάνει εντύπωση κύριε Όμηρε?? οι μόνοι επαγγελματίες είναι που το κάνουνε??

  Αν ο πελάτης ζητήσει απόδειξη τότε ο μεσίτης, όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να δώσει.

  Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το μεσιτικό.
  Υπάρχουν γραφεία που κόβουν σε όλες τι δουλειές τους αποδείξεις και άλλα μεσιτικά που δεν κόβουν σε όλες.

  Ξέρετε πόσους αγοραστές/ ενοικιαστές γνωρίζουμε που μας έχουν παρακαλέσει για να μην κόψουμε απόδειξη μόνο και μόνο για να μην επιβαρυνθούν τον ΦΠΑ?? έχω την αίσθηση και πως αυτοί κλέβουν το κράτος. ¨Η μόνο ο μεσίτης ??
 • , Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008
  Άρα να το θέσω διαφορετικά! Ποιός θέτει το 2%?? Και γιατί το ΦΠΑ να μην είναι μέσα ήδη στο 2% και όχι από πάνω?? Και ποιός θέτει το 2% να είανι στην αρχική τιμή πώλησης και όχι της τελικής? Θέλετε να σας στείλω το χαρτί που με έβαλε να υπογράψω? Με λογότυπα? Συγκεκριμένα βάζει το ποσό αμοιβής και όχι το ποσό πώλησης του ακινήτου... με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να ρισκάρει το ποσό που θα αμοιφθεί εάν στα συμβόλαια είναι μικρότερο από την τιμή πώλησης.. εμένα ποιός με καλύπτει? Και γιατί με βάζει να υπογράψω 4ετές συμβόλαιο που με δεσμεύει να μην το κλείσω με κάποιον άλλον που θα μου κάνει καλύτερη προσφορά??
 • , Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
  Σπυρέτο,

  όπως είπε και η κα Κανελάκη, η αμοιβή του μεσίτη είναι συμφωνηθείσα. Που σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσει και να πληρωθεί το οτιδήποτε εφόσον όμως υπάρχει κοινή συμφωνία.
  Το 2% είναι το σύνηθες ποσοστό, οι περισσότεροι μεσίτες του συλλόγου δουλεύουν με αυτό το ποσοστό αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να συναντήσεις και μικρότερο ή μεγαλύτερο (κάπως σπάνια περίπτωση) ποσοστό. Μπορείς να απαιτήσεις να αναγράφει στην εντολή που θα υπογράψεις και το ποσοστό 2% και αν όχι, τότε μην υπογράψεις.
  Άλλωστε η επίσημη εντολή του συλλόγου το λέει ξεκάθαρα:
  "....ή σε ποσοστό.... (...τοις εκατό) επί της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ...."

  Ενδεχομένως να υπάρχει φόβος από τον μεσίτη μην και τυχόν γραφτεί στα συμβόλαια η αντικειμενική αξία (και όχι η πραγματική) και χάσει ένα σημαντικό μέρος της προμήθειάς του. Τι να πω? δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του.

  Από εκεί και πέρα όμως έχει να κάνει με το τι θέλεις εσύ. Θέλεις να πας σε μεσίτη? θες να πληρώσεις το 2%? τότε ΟΚ.
  Αν όχι τότε μην πας! Μην υπογράψεις κάτι για το οποίο δεν είσαι σύμφωνος!
  Εάν το υπογράψεις δεν θα μπορείς να κάνεις πίσω στην αρχική σας συμφωνία.
  Άλλωστε καμία συνεργασία δεν είναι υποχρεωτική, ο καθένας βάζει τους όρους του και με αυτούς κινείται.
  Δυστυχώς το νομοθετικό μας πλαίσιο δεν ορίζει επακριβώς ποια πρέπει να είναι η μεσιτεία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα για το συμφέρον και των δύο πλευρών.

  Τώρα πάντα ο ΦΠΑ είναι του καταναλωτή και για αυτό είναι επιπλέον της προμήθειας. Τον ΦΠΑ απλώς τον αποδίδει ο μεσίτης στο κράτος. Επομένως δεν λογαριάζεται σε προμήθεια και για αυτό και δεν περιλαμβάνεται του 2%.

  Η απόδειξη μεσιτικής αμοιβής φοροεκπίπτει, οπότε και μπορείς να πάρεις πίσω ένα μέρος ή όλο (δεν τα γνωρίζω πολύ καλά αυτά -ρώτα κάποιον λογιστή καλύτερα) του ποσού που θα πληρώσεις.

  "Και γιατί με βάζει να υπογράψω 4ετές συμβόλαιο που με δεσμεύει να μην το κλείσω με κάποιον άλλον που θα μου κάνει καλύτερη προσφορά?? " - αυτό πάλι δεν το κατάλαβα.
  Αν θες δώσε διευκρινήσεις.

  Φιλικά
 • , Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
  Ξέχασα να αναφέρω προηγουμένως, πως αρμόδιος φορέας ο οποίος μπορεί να σου λύσει κάθε απορία αλλά και στον οποίο μπορείς να καταγγείλεις κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά μεσίτη είναι και ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής. Μη διστάσεις να καλέσεις.

  Επικοινωνία:
  Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α)
  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 24
  106-72 ΑΘΗΝΑ

  Τηλ. 210 36 21 930
  Fax. 210 36 44 749
 • , Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
  Κύριε Άγνωστε,

  με ρωτάτε τι μου κάνει εντύπωση;
  Μου κάνει εντύπωση ότι προσπαθείτε να βγάλετε παράλογο το αυτονόητο (απόδειξη και ΦΠΑ) και υποστηρίζετε ότι το ΦΠΑ είναι προαιρετικό!! Στην νομοθεσία της Ουγκάντας ίσως και να είναι. Στην Ελλάδα από όσο ξέρω είναι υποχρεωτικό.

  Είπα εγώ ότι οι κομμώτριες, οι γιατροι, οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να εκδίδουν απόδειξη; Το ότι κάτι είναι κοινή πρακτική στην χώρα μας δεν σημαίνει οτί ειναι νόμιμο, δίκαιο ή ηθικο (3 διαφορετικές εννοιες). Το ΦΠΑ δεν είναι διαπραγματεύσιμο ούτε ο τρόπος να ρίξει ένας μεσίτης την τιμή του (την οποία και αξίζει φυσικά μιας και προσφέρει υπηρεσία). Με ξένα κόλυβα όμως δεν γίνεται μνημοσυνο..

  Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Μη εκδίδοντας αποδειξη ο μεσίτης (ή ο γιατρός κτλπ) κλέβει τους υπόλοιπους κατοίκους αυτής της χώρας που ως μισθωτοί πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Επίσης κάνει αθέμιτο ανταγωνισμο στους τίμιους μεσίτες που πληρώνουν ΦΠΑ ενώ αυτός έχει πιο ανταγωνιστική τιμή.

  Θα συμφωνήσω μαζί σας όμως ότι το μισό φταίξιμο είναι του ιδιώτη που κάνει τα στραβά μάτια για να γλυτώσει ένα μικρό σε σχέση με την συνολική του επένδυση ποσό.

  Και βέβαια κύριε Άγνωστε παρά την συγκεκριμένη διαφωνία μου είναι πολύ διαφωτιστικές οι υπόλοιπες σας παρεμβάσεις σε απάντηση του φίλου Spıreto.

  Σας ευχαριστώ λοιπόν. Πάντα φιλικά
  Όμηρος

Xρήσιμα: 

Η οικογένεια του Spitogatos: 

Μόλις ανέβηκαν: 

http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/login/check
http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/view/menu
http://www.spitogatos.gr/gr/mySpitogatos/service/view/login
Παρακαλώ περιμένετε...